Доступність посилання

ТОП новини

Міський голова Одеси Руслан Боделан погрожує утворити “Новоросійський край”.


Петро Каландирець

Президія зборів Рад всіх рівнів Одеської області
26 листопада в Одесі відбулося засідання депутатів Рад рівних рівнів Одеської області. Тут були присутні переважно чиновники Одеського міськвиконкому, облдержадміністрації, керівники районних Рад та адміністрацій. Темою обговорення стала політична ситуація в Україні.

Виступаючи перед учасниками засідання Голова обласної держадміністрації Сергій Гриневецький поскаржився на “зовнішній тиск на Україну”.

Сергій Гриневецький висловив невдоволення тим, що “деякі країни світу не визнають результатів виборів в Україні і сьогодні йде мова про застосування санкцій . Це не можна охарактеризувати інакше як – втручання у внутрішні сили України. За таких умов єдиним визодом з ситуації є лише проведення діалогу, який би дозволив вирішити ситуацію конституційним шляхом і зберегти позиції нашої держави на міжнародній арені”.

На думку Сергія Гриневецького, шанс провести такий діалог залишається за участю Комісара ЄС, Генерального секретаря ОБСЄ, Президентів Польщі та Литви. Голова облдержадміністрації заявив, що у разі спроб захоплення опозицією адмінбудинків він буде користуватися правами, які “надає йому Конституція України”.

Учасники зборів
Міський голова Одеси Руслан Боделан у своєму виступі погрожував прихильникам Віктора Ющенка, яких він назвав “прислужниками закордонного капіталу” утворенням “Новоросійського краю” та нагадав присутнім у залі про існуючу колись “Новоросійську спілку робітників”... Про це він говорив і під час ініційованого 26 листопада владою мітингу, на підтримку Віктора Януковича, деякі промовці якого прогнозували, що “за кілька годин в Україні з”явиться американський десант”...

Промовців, які закликали до переговорів з опозицією і про факти фальсифікацій під час голосування 21 листопада, присутні у залі обласної Ради чиновники різного рівня зустрічали вигуками та вимагали припинити виступи. Таким чином, зокрема, зустріли виступ помічника народного депутата України Едуарда Гурвіца – Едуарда Щеглова. Чиновники вигуками порадили йому “виступати на п”ятому телеканалі”. Натомість, Едуард Щеглов нагадав присутнім, що “про небажання підтримувати відтепер політику влади на брехливі новини підтримують не лише на “5 каналі”, але і журналісти телеканалів “1+1” та УТ-1”.

Голова облдержадміністрації Сергій Гриневецький визнав, що заклики Одеського міського голови Руслана Боделана до утворення так званого “Новоросійського краю” є відвертим порушенням чинної Конституції України.

Сергій Гриневецький: “Але, якщо буде антиконституційний переворот в Україні – наслідки будуть непередбаченими. Ви ж бачите, що відбулося у Косово, що відбулося у Косово. А чинній Конституції сьогодні не відповідає те, що відбувається в центрі”.

Виступає помічник народного депутата України Едуарда Гурвіца - Едуард Щеглов.
Народний депутат України Олексій Козаченко коментуючи заяви міського голови Руслана Боделана висловив думку, що “подібні кроки є продовженням політики влади на розкол України. Подібні заяви є антиконституційними і антизаконними. Регіональні клани живуть за рахунок народу і прагнуть продовжувати так далі. Вони запланували утворити такі собі маленьки “острівки раю для себе”. Олексій Козаченко переконаний, що спроби розколоти Україну “будуть не вдалими. Народ вже не зупинити”.

У резолюції загальних зборів депутатів Рад різних рівнів Одеської області дії опозиції назвали “ спробою державного перевороту”. Його автори вирішили поінформувати Президента України, Верховну Ради України, Кабінет міністрів, лідерів опозиції, Раду Європи та світову спільноту, що у випадку захоплення влади антиконституційним шляхом вступає в силу рішення про заснування на теренах Одеської області територіального утворення, яке буде керуватися чинною Конституцією та законами України”.
XS
SM
MD
LG