Доступність посилання

ТОП новини

ЛИТВИН ЗАЯВЛЯЄ, ЩО СЬОГОДНІШНЄ ПОЛІТИЧНЕ РІШЕННЯ ВР ЩЕ НЕОБХІДНО ПІДКРІПИТИ ЮРИДИЧНО


Голова ВР Володимир ЛИТВИН заявляє, що сьогоднішнє політичне рішення ВР ще необхідно підкріпити юридично. Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в інтерв''ю журналістам, коментуючи сьогоднішню постанову парламенту "Про політичну кризу у державі, що виникла у зв''язку з виборами Президента України", яка передбачає скасування результатів повторного голосування по виборах Президента України 21 листопада 2004 року.

За словами В.ЛИТВИНА, сьогодні був надзвичайно складний день і він не був впевнений у тому, що парламенту вдасться вийти на якесь рішення, оскільки в ході Погоджувальної ради лунали діаметрально різні пропозиції.

Він підкреслив, що сьогоднішні 307 депутатів, які проголосували за постанову в цілому, свідчать про те, що парламент існує і може ухвалювати конституційні рішення. При цьому спікер розповів, що до нього вже звертаються депутати із заявами, що їх картки не спрацювали і просять врахувати їхні голоси.

В.ЛИТВИН підкреслив, що сьогодні ВР дала лише політичну оцінку ситуації, визнавши недійсними результати другого туру виборів. Але парламент не визначився, які кроки необхідно робити далі, зазначив він.

Голова ВР підкреслив, що необхідно далі домовлятися, щоб підтвердити політичні рішення юридичними. "Необхідно наші політичні домовленості перевести у юридичну площину", - зазначив він.

Зокрема, В.ЛИТВИН прогнозує гостру дискусію щодо призначення дати повторного голосування, в тому числі, за словами В.ЛИТВИНА, досі залишилось нез''ясованим, чи це будуть повторні вибори взагалі чи лише переголосування другого туру. "Це буде надзвичайно велика і гостра розмова" - сказав він. В.ЛИТВИН не виключає, що в цьому пакеті проектів юридичних документів розглядатиметься і політична реформа.

За словами В.ЛИТВИНА, він переконуватиме всіх в тому, що не потрібно затягувати з цим питанням. "Екстремальна ситуація вимагає короткострокових термінів. Інакше в Україні буде невизначеність", - сказав він.

Крім того, В.ЛИТВИН зауважив, що треба багато чого змінити й у законодавчий площині виборів. Зокрема, це й удосконалення вимог законодавства щодо відкріпних посвідчень тощо. Він знову нагадав про свою пропозицію ставити печатки у паспорті тим, хто вже прогодував за відкріпним посвідченням.

Також В.ЛИТВИН підкреслив, що Президент України Леонід КУЧМА має право підписувати або не підписувати закон у 15-денний термін, але він вважає, що 307 голосів є потенціалом для прийняття будь-якого рішення конституційною кількістю (для подолання вето необхідно 300 голосів – УНІАН). На думку В.ЛИТВИНА, відповідальним політикам важко не рахуватися з рішенням парламенту.

Він висловив думку, що сьогоднішніми діями парламенту було знято напруженість і тепер політичні лідери мають об''єктивно оцінювати свої сили і межі компромісу.

Крім того, відповідаючи на запитання журналістів, спікер нагадав, що парламент не може відправити у відставку уряд до 16 березня 2005 року, оскільки в цей день виповнюється рік з дня прийняття програми уряду. Тому на сьогоднішній момент рішення про відставку уряду може ухвалювати лише Л.КУЧМА.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Верховна Рада в цілому визнала результати повторного голосування по виборах Президента України 21 листопада 2004 року недійсними, висловила недовіру ЦВК, доручила Комітету ВР з питань державного будівництва і місцевого самоврядування внести на розгляд парламенту проект постанови про внесення змін до Закону "Про вибори Президента України".

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG