Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і НАТО – за територіальну цілісність України.


Славко Волинський

Брюссель, 29 листопада 2004 – Ще більше загострення кризи в Україні, яке виникло у зв’язку з намірами регіональних керівників Донецької, Луганської і Харківської областей проголосити південно-східну автономію, серйозно занепокоїло ЄС і НАТО. Під час сьогоднішньої позачергової зустрічі Верховного представника Євросоюзу Хав’єра Солани з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Гоопом Схефером Хав’єр Солана заявив, що територіальна цілісність України фундаментально важлива для континенту. Такої самої думки дотримується і Європейська комісія.

Останніми днями тема політичної кризи в України зайняла перше місце в порядку денному роботи усіх міжнародних установ, які розташовані в Брюсселі. Європейські політики вже на повний голос говорять про можливість кровопролиття в Україні. На думку багатьох спостерігачів, олії до вогню підлили керівники Донецької, Луганської і Харківської областей із їхніми заявами про створення північно-східної автономії. «Цього, – сказав Хав’єр Солана, – не повинно статись».

«Ми дуже сподіваємося, що країна відновить своє відчуття майбутнього, відчуття перспективи, відчуття єдності, що має фундаментальне значення. І в цьому плані ми бажаємо співпрацювати з Україною якнайтісніше».

Далі Верховний представник ЄС наголосив, що сьогодні особливий день, оскільки Верховний Суд України розпочав розгляд скарг на результати виборів. На думку Солани, рішення Верховного Суду допоможуть Україні вийти з кризи.

Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер зі свого боку заявив, що поділяє погляди Солани і додав: «Я повторю, жодного насильства, це по-перше. Усі юридичні проблеми повинні розв’язуватись законним шляхом, що почав здійснювати сьогодні Верховний Суд. І, по-третє, український народ повинен самостійно знайти шляхи виходу з кризи».

Негативну позицію щодо сепаратистських тенденцій в Україні займає і Європейська комісія. Її речник Франсуаз Ле Бай в інтерв’ю для радіо «Свобода» сказала: «Новітня історія Європи засвідчила, що сепаратизм завжди призводить до кровопролить. І він не завжди є справжнім волевиявленням простих людей. Я вважаю, що сепаратизм дуже небезпечний».

Щодо України, то Франсуаз Ле Бай налаштована оптимістично, нагадавши, що в українській конституції є низка статей, які не дозволять поділу України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG