Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі порушують права журналістів на чинять напади на опозиційних депутатів.


Петро Каландирець

Представники так званих "загонів самооборони" біля мерії Одеси
29 листопада в Одесі тривали акції прихильників Віктора Януковича і Віктора Ющенка. При відсутності більшості працівників ЗМІ проведена прес- конференція міського голови Руслана Боделана і позачергова сесія Одеської міськради.

Близько трьохсот прихильників Віктора Януковича провели мітинг біля міської Ради. Сюди прийшли переважно парафіяни одеських храмів УПЦ Московського Патріархату та проросійської організації “Єдіноє отєчєство”. Вони не приховували, що прийти на мітинг біля мерії їх закликали саме у храмах Московського Патріархату. В ухваленій резолюції прихильники Януковича повідомили про створення в Одесі Комітету захисту Конституції і демократії та про інформацію щодо “запланованого захоплення будинку обласної держадміністрації та міськради”.

Саме згаданий Комітет сформував так звані “народні дружини для самозахисту, які взяли під охорону надзвичайно важливі об”єкти – підприємства комунальної власності, органи місцевого самоврядування”.

Голова Гільдії власкорів в Одесі В"ячеслав Воронков
Молодики зі сформованих “загонів самооборони”, не контрольовані правоохоронними органами, не дозволяли проходити до будинку Одеської міськради не лише працівникам засобів масової інформації, але і деяким депутатам Ради. Виникали протистояння.

Багаторічний член Компартії України Пурцхванідзе заявив, що “вчинить акт самоспалення, якщо кореспондента радіо “Свобода” допустять на засідання сесії міської Ради”. На позачергову сесію міськради 29 листопада також не потрапили кореспонденти Одеського обласного державного радіо, газет “Юг”, “Правоє дєло”, телекампаній “Репортер” та “Одеса плюс”, інформагенції УНІАН, газет “День”, “Сьогодні”, “Український Південь” та “Комсомольська правда в Україні”. Стало відомо, що рішення про недопущення “небажаних працівників ЗМІ” ухвалював особисто Одеський міський голова Руслани Боделан одразу після повернення з м.Сіверськодонецька Луганської області.

Керівник прес- служби Одеського міськвиконкому Олексій Зарічанський заявив, що “є рішення не пускати на цю позачергову сесію міськради всіх працівників ЗМІ”. Саме міське управління інформації тисне на дирекції Одеського обласного радіо та телекампанії “АРТ” за висвітлення акцій прихильників Віктора Ющенка в Одесі.

Голова Профспілки незалежних журналістів в Одесі Леонід Заславський
“Дії міської Ради стосовно журналістів є політичним переслідуванням за виконання професійних обов’язків. Сьогодні вже не викликає жодного сумніву, хто є джерелом дестабілізації громадської думки в місті. Цим джерелом є Одеська міська рада”,- вважає голова Гільдії власкорів в Одесі В’ячеслав Воронков. Незалежна профспілка журналістів у Одесі має намір спрямувати позов до Одеських обласної та міської прокуратур з вимогою визнати дії управління інформації міськради такими, що порушують права журналістів на виконання професійних обов’язків.

Розповідає керівник профспілки незалежних журналістів в Одесі Леонід Заславський:

“Ми намагалися вплинути на ситуацію через нашу організацію у Києві та за допомогою прокуратури. У прокуратурі повідомили, що у них обідня перерва і вони не можуть нічого вдіяти. Журналістів газет “Юг” та “Правоє дєло” взагалі не пустили далі кордонів з працівників міліції. Запрошення на сесію виписував особисто Олексій Заричанський, керівник відділу інформації міськвиконкому. Він робив цю “селекцію” і відповідальний за скоєне разом з міським головою Русланом Боделаном”.

Депутат Одеської міськради Георгій Селянін після нападу на нього прихильників Віктора Януковича
Депутати міськради, при двох голосах проти, ухвалили звернення до мешканців Одеси у якому, серед іншого, запропононували “припинити проведення в місті будь- яких мітингів та агітації, припинити діяльність обласного Комітету національного порятунку...”. Провину за “можливе зникнення світла та тепла у помешканнях одеситів” депутати міськради поклали на опозицію.

Група прихильників Віктора Януковича одразу після завершення сесії вчинила напад на депутата міськради Георгія Селянина. Його хапали за одяг та поливали водою. Дісталося і кореспонденту радіо “Свобода”, якому довелося почути нецензурну російську лайку, образи, різноманітні погрози на свою адресу. Особливо активну участь у цих двох нападах брали молодики з так званого “загону самозахисту”, серед представників якого є чимало громадян самопроголошеної Придністровської молдовської республіки.

Помічник народного депутата України Едуарда Гурвіца - Едуард Щеглов.
Тим часом, помічник народного депутата України Едуарда Гурвіца Едуард Щеглов, коментуючи події в Одесі, назвав їх “агонією нинішньої влади”.

“На жаль, вона набула таких нецивілізованих проявів, коли одного з небагатьох опозиційних депутатів міськради намагалися позбавити слова на сесії, а на площі перед будинком міськради його поливали водою і ледве не побили”.

Едуард Щеглов назвав такий “прояв емоцій останнім, перед тим як в Одесі і Україні в цілому переможе здоровий глузд”.

29 листопада в Одесі, біля облдержадміністрації, тривають багатотисячні акції прихильників Віктора Ющенка.
Священики УПЦ Московського Патріархату були серед учасників заворушень біля мерії Одеси та у наметах за Віктора Януковича.
Другий день тут стоїть цілодобово наметове містечко.
XS
SM
MD
LG