Доступність посилання

ТОП новини

В Мiжнародному судi з воєнних злочинiв у Гаазi продовжується процес над Слободаном Милошевичем, колишнiм президентом Сербiї i Югославiї. Мiж першими свiдками оборони обвинуваченого були колишнi росiйськi урядовцi, якi тiсно спiвпрацювали з його владою.


Михайло Рамач

Белград, 30 листопада 2004 – Слободан Милошевич, котрий захищає себе без адвокатiв, намагається довести, що його обвинувачують через полiтичнi причини. Так зазначають оглядачi в Белградi, коментуючи пiдхiд до процесу пiдсудного та ним обраних свiдкiв. Минулого тижня перед судом як свiдки Милошевича постали колишнiй прем’єр Радянського Союзу Николай Рижков, колишнiй росiйський генерал Леонiд Iвашов. У вiвторок має свiдчити колишнiй прем’єр-мiнiстр Росiї Євген Примаков. Йдеться про осiб, котрi в дев’яностi роки висловлювали пiдтримку белградському режимовi, а то й заохочували його протистояти Заходовi.

Москва вiд початку кризи в колишнiй Югославiї грала подвiйну роль. Влада, як правило, брала участi в мiжнародних мирних iнiцiативах. Проте численнi полiтичнi й громадськi дiячi постiйно запевняли сербiв, що Росiя не допустить, щоб Сербiя стала, як вони говорили, американською чи то нiмецькою колонiєю. Так було навiть під час повiтряних ударiв НАТО: росiяни, котрi прибували до Белграда, обiцяли, що їхня влада “незабаром направить ракети на пiдмогу братам слов’янам”.

Генерал Iвашов, який тодi був членом офiцiйної делегацiї, нещодавно в iнтерв’ю однiй сербськiй газетi зазначив, що вiн вимагав вiд Милошевича не поступатися. Тодi як голова делегацiї Вiктор Чорномирдiн попереджав, що Москва й Захiд виступають одностайно.

Так було, зрештою, й восени 2000 року, пiд час масових протестiв громадян Сербiї проти фальсифiкацiї результатiв виборiв. Спостерiгачi з Росiї вiдразу пiсля виборiв стверджували, що порушень виборчого процесу не було , що народ демократично обрав Милошевича. А коли виявилося, що перемiг кандидат опозицiї, то Кремль вiдразу надiслав йому вiтальну телеграму, вже не дбаючи про Милошевича.
XS
SM
MD
LG