Доступність посилання

ТОП новини

Дипломата - “опозиціонера” нагально відкликано до Києва.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 29 листопада 2004 – Сьогодні радник-посланник українського посольства у Вашинґтоні Олександр Потєхін отримав наказ МЗС України повернутися до Києва. Наказ, як повідомили в посольстві для радіо Свобода”, підписав заступник міністра Володимир Єльченко. Згідно з наказом Потєхін повинен повернутися до Києва протягом тижня – вже до 6 грудня. Жодних пояснень цього відкликання в наказі не подано.

Колеги Олександра Потєхіна в посольстві України у США вважають таке рішення політично вмотивованим , адже Олександр Потєхін був одним із чотирьох дипломатів посольства, які назвали президентські вибори в Україні сфальсифікованими і висловили солідарність із учасниками протестів. За словами цих дипломатів, дипломатична практика, як правило, вимагає надавати дипломатам принаймні місяць на підготовку до виїзду з держави перебування. До того ж у разі непередбаченої ротації дипломатам повинно бути повідомлено причину відкликання, сказав для радіо “Свобода” радник-посланник посольства України в Вашинґтоні Олександр Щерба: “Нормальний термін, який відпускається на дипломатичну ротацію, це, як мінімум, два тижні. Щоб протягом тижня людина підготувалась і поїхала – це надто жорстко. Навіть із мого досвіду був в іншій країні випадок, коли дипломат вчинив автомобільну пригоду в п’яному вигляді, – і то відкликали його протягом двох тижнів. Стандартний термін – один місяць. Ми вболіваємо за нашого колеґу, і ми вважаємо, що це неправильне рішення. Ми боїмося, що це політично вмотивовано”.

Потєхін заявив, що збирається оскаржити цей наказ, але в разі відмови не збирається залишатися у США і повернеться до Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG