Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську побили прихильників Віктора Ющенка і журналістів: все це бачив консультант ОБСЄ.


Мар’яна Драч

Прага, 29 листопада 2004 року - У понеділок у Луганську напали на прихильників Віктора Ющенка, журналістів і представників міжнародних організацій, які були присутні на мітингу опозиції. Про це розповів Радіо Свобода один із очевидців - незалежний консультант Координатора проектів ОБСЄ в Україні Юрій Моцний. Він каже, що прийшов на мітинг із відеокамерою, щоб знімати подію. А повернувся з наскрізь пробитою губою, яку треба було зашивали. І це ще легке поранення, якщо порівняти з іншими. Юрій Моцний на власні очі бачив як били журналістку агентства "Українські Новини." Постраждав також кореспондент газети "Луганчане". Крім цього, побили канадського волонтера Сільве Росселя. Він з черепно-мозковою травмою перебуває в одній із луганських лікарень. Консультант ОБСЄ Юрій Моцний в інтерв''ю Радіо Свобода про події в Луганську:

Юрій Моцний

Вдень планувався мітинг на підтримку Віктора Ющенка біля пам''ятника Шевченку. Рівно о 13-ій колона прихильників Віктора Януковича рушила від обласної ради в напрямку площі біля пам`ятника Тарасу Шевченку. Під стінами обласної адміністрації (це будівля поруч) стоїла кілька груп по 10-15 людей: невеликі на зріст корінасті хлопці в коротких куртках, в темних шапочках в кого є, в кого нема - коротко стрижені. Коли ми підійшли - мітингу на підтримку Ющенка вже майже не було. Люди почали розходитися, тому що поступила інформація, що можуть бути провокації. І саме в цей час почали бити хлопця. А я утримав удар ззаду по голові. Повернувся і отримав удар дерев`яною палицею по обличчю.

Мар`яна Драч

Хто саме Вас вдарив?

Юрій Моцний

Оці молодики які так виглядали, які стояли біля адміністрації.

Мар`яна Драч

Як так трапилося, що під час сутички били й журналістів?

Юрій Моцний

Вона (кореспондент агентства "Українські новини") давала інформацію по мобільному телефону. Наскільки я розумію вона давала новини у свою агенцію інформаційну. І через те, що вона говорила по телефону, вона стала мішенню для атаки. Її схопили за волосся і били об паркан металевий. Її просто з ніг збили, вихопили потім мобілку і розтоптали.

Мар`яна Драч

За даними агентства "Українські новини", нападники били людей молотками, ногами і важкими предметами.

Юрій Моцний

Так, я бачив як били хлопця по голові. Били молотком. Наскільки я знаю, йому в двох місцях шви накладали сьогодні.

Мар`яна Драч

Чи може стверджувати, що напали на Вас прихильники Віктора Януковича?

Юрій Моцний Безумовно, я про це не можу казати, що вони є прихильниками Віктора Януковича. Але атакували вони демонстрацію, цей мітинг саме тих то був в помаренчевому, тих, хто був з фотоапаратами, тим хто був з камерами, з мобільними телефонами.

Мар`яна Драч

А скільки всього людей постраждало, за Вашими даними?

Юрій Моцний

Я на власні очі бачив принаймні п`ять людей. Я зв`язувався з міськомом Соціалістичної партії. Вони кажуть, що близько 12. Я не бачив як били Великого. Це секретар Луганського міському Соціалістичної партії. Але є інформація, що він теж дуже постраждав.

Мар`яна Драч

Що каже Вам луганська міліція? Чи розслідують вони цю справу?

Юрій Моцний

Я знаю, що ті, хто в 9 тій лікарні були - протокол складали. Але про цей протокол не повідомляють. Буквально кілька хвилин тому мені дзвонив заступник начальника обласного МВС Фролов і сказав, що крім тих людей цивільних (тобто журналістів, прихильників Ющенка) постраждали ще й три міліціонери. Вони були у цивільному з відеокамерами і через, як я розумію, стали мішенями для цих молодиків.

Мар`яна Драч

Луганська міліція тим часом уже знайшла винних – помаранчевих. Як заявили у понеділок ввечері у прес-службі Луганського міського управління міністерства внутрішніх справ, бійку в центрі Луганська, нібито ініціювали представники опозиції. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода в Луганську, провладні засоби масової інформації у регіоні, зокрема, інформагентство Схід.Інфо, повідомляють, що жодних побитих прихильників Ющенка в лікарнях обласного центру немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG