Доступність посилання

ТОП новини

Шредер переконав Путіна менше тиснути на Україну?


Мар’яна Драч

Прага, 30 листопада 2004 року - Президент Росії, який уже кілька разів вітав саме Віктора Януковича з перемогою на виборах в Україні, у вівторок закликав шукати вихід з політичної кризи в Україні демократичним шляхом, а не під зовнішнім чи внутрішнім тиском. Про це, як повідомляє прес-служба російського президента, Путін сказав у телефонній розмові з канцлером Німеччини Герхардом Шредером. А з Берліна прес-служба німецького уряду повідомляє, що Шредер і Путін домовилися поважати будь-які результати нових виборів в Україні.

Водночас у Москві російські політики й далі говорять про загрозу розколу України. Інша справа, що частина оглядачів у Росії переконана, що саме Кремль несе відповідальність за роздмухування пристрастей у сусідній державі.

Розмова лідерів Росії та Німеччини була дуже важкою, але врешті-решт Путін погодився, що в інтересах Росії підтримати загальноєвропейську лінію стосовно подій в Україні. А саме - конфлікт треба розв`язувати у правовому полі. Так каже радіо “Свобода” відомий німецький політолог Александр Рар, автор книги про Путіна "Німець у Кремлі". Александр Рар:

"Позиція Путіна пом`якшилася. Багато хто може сказати, що він грає. Але я гадаю, що для того, щоб зберегти відносини з тими небагатьма західними політиками, з якими в нього є стратегічні дружні відносини, такими як Шредер, Путін не ризикуватиме. Він буде десь здавати позиції, щоб зберегти головне - стратегічне партнерство".

На думку Рара, у Німеччини є економічні важелі впливу на Росію. Зараз, як каже політолог, готуються найсерйозніші російсько-німецькі угоди за останні роки. Продовжує Александр Рар:

"Шредер і Путін створюють у Європі дуже важливий енергетичний альянс, куди звісно мають залучити й Україну. Це єдиний позитивний елемент у російських відносинах з Європейським Союзом. Мова йде про збільшення вдвічі поставок нафти і газу з Росії на західні ринки. Йдеться про побудову нових транспортних магістралей для поставок енергоносіїв через Україну на Захід. Йдеться про те, що після розвалу "ЮКОСА" німецька фірма "ЕОН" та італійський концерн "ЕНІ" вірогідно придбають значну частку "ЮКОСА." Путін наприкінці року приїде до Німеччини, щоб багато з цих угод (про які говорять поки що за кулісами) зафіксувати. І він не буде псувати відносини з усією Європою і Шредером через ситуацію в Україні".

Тим часом з вуст російських політиків і далі лунає критика української опозиції. Спікер Державної Думи Росії Борис Гризлов минулого тижня був серед міжнародних посередників зі врегулювання політичної кризи на берегах Дніпра. А вже у вівторок, промовляючи до журналістів у Москві, Гризлов розкритикував лише одну зі сторін конфлікту.

Борис Гризлов: "Не виконуються зобов`язання з боку Ющенка . Він мав би закликати народ піти з вулиць. Він цього не зробив." Голова Державної Думи вважає, що становище в Україні "йде або до розколу, або до кровопролиття".

Російські депутати готуються до десанту східними українськими містами. Віце-спікер Державної Думи Росії Володимир Жириновський разом з групою депутатів у п`ятницю збирається вилетіти в Україну й провести в Донецьку, Запоріжжі, Дніпропетровську, Харкові й Симферополі мітинги на підтримку Віктора Януковича.

Але частина російських політиків переконана, що активно підтримуючи одного з українських політиків, Росія намагається розколоти Україну. Про це говорить в інтерв`ю радіо “Свобода” лідер партії "Яблуко" Григорій Явлінський:

"Так звані російські політтехнологи взяли участь у цьому. І на найвищому рівні політична влада Росії також проводила цілком провокаційну політику в Україні, що насправді є прямим втручанням в українські справи. Провокаційність полягала ще й у тому, що нав`язувався неіснуючий вибір між Сходом і Заходом. Провокація полягала у погрозах, залякуваннях, у тому, щоб зіштовхнути східну і західну частини України між собою".

Явлінський закликає світ уже зараз вести мову з Ющенком на офіційному рівні як з легітимним президентом України.

У вівторок українську опозицію також підтримала лідер російської партії "Наш вибір" Ірина Хакамада. Вона називає акції прихильників Ющенка "демократичною революцією". Солідарна з учасниками політичних протестів в Україні й відома російська правозахисниця Олена Боннер. Радіо “Свобода” має текст її звернення. "На жаль, через вік і стан здоров`я не можу бути з Вами на Майдані," пише вдова Андрія Сахарова і називає всіх учасників помаранчевої революції “борцями проти державної брехні, сьогодні однаково властивій і українській, і російській державності”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG