Доступність посилання

ТОП новини

Росія пропонує посередницькі послуги Україні.


Мар’яна Драч

1 грудня 2004 року - Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив журналістам в Бангкоку, що його держава готова бути посередником у врегулюванні становища в Україні. Водночас Лавров знову розкритикував Захід. За його словами, "надмірне втручання деяких європейських представників у процеси, які відбуваються в Україні, спровокувало нагнітання напруженості." Водночас деякі оглядачі у самій Росії уважають, що офіційна Москва більше немає морального права пропонувати посередницькі послуги Україні.

В Україні вирішується майбутнє Росії, події в Україні – момент істини для Росії – такими заголовками рясніє і світова преса, і інтернет. Лунає і така думка: хто виграє в Україні ще не відомо, а от Кремль в Україні вибори уже програв. Незалежний депутат Російської Думи Микола Рижков уважає, що російське керівництво само дало можливість таким регіональним гравцям як Польща зайняти традиційне місце Росії.

Микола Рижков в інтерв`ю Радіо Свобода: "Гадаю, що Росія завдала довгострокової шкоди своїм інтересам, бо тепер принаймні половина України вважає нас недружньою державою. Я не думаю, що це той результат, якого ми домагалися. Росія втратила моральне право бути посередником тому, що зараз ідеться про посередництво Кваснєвського. А Росія не може бути таким посередником тому, що вона поспішила привітати одного кандидата із перемогою."

З цим погоджується голова Ради з питань зовнішньої та оборонної політики Росії Сергій Караганов. Продемонструвавши свою зацікавленість у конкретному кандидаті, Росія програла вибори в Україні із самого початку, уважає політолог. Тепер Караганов пропонує Кремлю впливати на події в Україні із-за куліс.

Тим часом російське телебачення й далі критикує табір Ющенка. Гостем багатьох програм є наближений до російської влади політ-технолог Гліб Павловський, який називає Ющенка фашистом, а помаранчевий колір - кольором дитячої , як він сказав, "неожиданности". Німецький часопис "Tageszeitung" називає таку реакцію істеричною. На думку цього видання, мрія Путіна відтворити радянську імперію провалилася і через це у Кремлі панує непевність.

За реальної демократії в Україні дедалі більше росіян уважатимуть путінський режим за анахронізм. У цьому переконаний відомий американський політолог Збігнєв Бжезинський. На шпальтах газети "Wall Street Journal" Бжезинський пише, що демократична Україна не стала б антиросійською, але суттєво б прискорила б демократичні перспективи для інших республік колишнього Радянського Союзу. І саме цього бояться у Кремлі, де зараз, за словами Бжезинського, переважно зібралися працівники Комітету державної безпеки.

Водночас з відкритим листом до Путіна звернулися група російських політиків, журналістів і бізнесменів, серед яких Гаррі Каспаров, Борис Нємцов, Ірина Хакамада та Віктор Шендерович. Вони закликають Кремль з повагою поставитися до будь-якого вибору українського народу. А ще - попереджають: якщо Москва сприятиме сепаратистським настроям в Україні, то завтра російські сепаратисти будуть використовувати такі ж технології для розвалу самої Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG