Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі зрікаються сепаратизма.


Сергій Гармаш

Донецьк, 1 грудня 2004 року - Донецькі посадовці відкидають звинувачення у сепаратизмі і заявляють що їх неправильно зрозуміли. В той же час, референдум про надання Донеччині статуса самостійного суб’єкта у складі федерації відбудеться 9 січня.

Першим спростував звинувачення в сепаратизмі голова Донецької обладміністрації Анатолій Близнюк. У вівторок, після повернення із зустрічі з президентом Кучмою, губернатор, всупереч тому що чули журналісти і транслювалось телебаченням, заявив що, цитую: ніхто, ніколи про автономію і відокремлення від України не говорив” – кінець цитати. Анатолій Близнюк сказав, що завжди вів мову лише про федеральний устрій України.

На цій же прес-конференції Анатолій Близнюк заявив рішення сесії облради, ухвалене за день до цього, про референдум 5 грудня, було юридично не вірним. „За законом, референдум проводиться після ухвалення рішення не раніше ніж через місяць і не пізніше ніж через два місяці” – сказав губернатор.

В середу, вже сесія облради, підтвердила незаконність призначення термінів референдуму, який хотіли провести фактично за тиждень. Депутати ухвалили зміни в попереднє рішення, яким змінювався термін проведення референдуму. Цитую: З урахуванням політичної ситуації, яка погрожує громадській безпеці, конституційному ладу, життю та здоров’ю громадян, з метою недопущення розколу України та збереження її, як цілісної та неподільної держави, призначити на 9 січня 2005 року проведення обласного консультативного референдуму щодо ухвалення рішення територіальних громад Донецької області про внесення пропозицій... в порядку змін в Конституцію України про надання Донецькій області статусу самостійного суб’єкта у складі федерації в рамках територіальної цілісності України” – кінець цитати.

На цій же сесії депутати скасували своє попереднє рішення про створення виконкомів обласної та районних рад. Після сесії, прес-конференцію, до речі, другу за 5 років перебування на посаді, дав голова обласної ради Борис Колесников.

Він також почав своє спілкування з журналістами із спростування сепаратистських, як їх оцінили журналісти та політики, рішень обласної ради: „Користуючись нагодою я хочу сказати про те, що через невдалий переклад, або в повідомлення агентств вкралась прикра помилка, я хочу відкинути всі звинувачення в сепаратизмі. Читайте документи, які ми не підготували по роботі сесії облради. Ні про який сепаратизм мови не може бути”. При цьому голова облради наголосив, що „Донецька область хоче бачити себе рівноправним суб’єктом Федеративної республіки Україна. Всі дії будуть тільки конституційними”, - сказав він.

Борис Колесников сказав що формулювання питань які будуть винесені на референдум 9 січня будуть готові до 8 грудня. При цьому він припустив можливість того, що крім питання про федералізацію України, на референдум будуть виноситись і інші питання, зокрема про рівність української та російської мов.

Також пан Колесников заявив про намір ініціювати всеукраїнський референдум про федералізацію. А шлях до реалізації рішень такого референдуму в парламенті, на думку голови донецької облради складатиме 6-7 місяців. Він вважає що іідея федералізації знайде підтримку в парламенті, оскільки її, на його думку повинні підтримати депутати-мажоритарники.
XS
SM
MD
LG