Доступність посилання

ТОП новини

Європейський парламент підтримує переголосування другого туру.


Марія Щур

Прага, 2 грудня 2004 - Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні, у якій закликав анулювати результати другого туру виборів Президента і провести переголосування. За такий документ проголосувало 499 європейських законодавців, 67 висловилося проти, ще 39 утрималося. Новий другий тур євродепутати закликали провести "до кінця цього року за участі міжнародних спостерігачів". Значну роль у привернені уваги європейців до українських проблем аналітики вбачають у долученні до ЄС сусідів України з числа колишніх комуністичних держав.

У резолюції Європарламенту висловлюється солідарність з українським народом і рішуче засуджено ті умови, в яких пройшов другий тур голосування, а також порушення й очевидне шахрайство під час підрахунку голосів. Не визнається рішення Центральної виборчої комісії України проголосити переможцем на виборах Віктора Януковича без попередньої детальної і вичерпної оцінки законності виборів і виборчого процесу, а тим самим зневажання волі народу України.

Крім того, у документі євродепутати закликали Євросоюз прийняти санкції в тому випадку, якщо українська влада використає силу. Водночас, у резолюції євродепутати закликали демонстрантів дати можливість нормально функціонувати органам державної влади України і відмовитися від блокування головних будинків цих державних органів. У резолюції також засуджено спроби замаху на територіальну цілісність країни.

Разом з тим депутати Європейського Парламенту засудили заяви Президента Росії Володимира Путіна про те, що висловлення ЄС і міжнародним співтовариством своєї підтримки прав українців реалізовувати свої демократичні конституційні права спровокує насильство. Одна з таких заяв пролунала одночасно із засіданням Європейського Парламенту в Кремлі під час зустрічі Президента України Леоніда Кучми із президентом Росії.

«Все, що відбувається (в Україні) і для нас також внутрішньополітична подія - для Росії».

Заступник голови Комітету із Закордонних Справ Європейського Парламенту Томас Ілвес так прокоментував в інтерв’ю радіо «Свобода» подібні вислови:

«Заява пана Путіна натякає на те, що внутрішні справи України – це внутрішні справи Росії, але ми категорично відкидаємо це. Я хочу нагадати, що президент Володимир Путін першим привітав Віктора Януковича з перемогою ще до оголошення остаточних результатів, а потім він же вважає неприпустимим, щоб Захід щось говорив зі свого боку. Українські справи – це виключно компетенція самих українців. І якщо вони хочуть будувати самостійні стосунки із Заходом, ніхто не повинен їм заважати , ніхто не повинен намагатися грати роль посередника у цих стосунках».

Автори резолюції також підкреслили, що Росія несе певну відповідальність за те, що зараз відбувається в Україні. Резолюцію Європейського Парламенту передадуть Європейській Комісії, Раді Європи, парламенту й урядові України, Парламентським Асамблеям ОБСЄ і Ради Європи, а також уряду і парламентові Росії.

Тим часом на пленарному засіданні Державної думи Росії прийняте рішення розглянути проект заяви палати в зв’язку з обговоренням у Європарламенті питання щодо ситуації в Україні. Питання ініціював депутат фракції "Родина" Микола Павлов, який назвав дії європейських парламентаріїв стосовно України "втручанням у внутрішні справи суверенної держави".

Реакція українського президента, який зустрівся спочатку з одинадцятьма депутатами Європейського парламенту, а пізніше з російським президентом, на такі дві різні заяви двох різних парламентів - невідома.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG