Доступність посилання

ТОП новини

Куди тепер рухається Україна? Кут зору глави литовського парламенту.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 3 грудня 2004 — Кут зору з Вільнюса. Куди тепер, після рішення Верховної Ради про відставку уряду, після переговорів середи, рухається Україна – в бік поєднання чи в бік ще глибшої кризи? Глава Сейму Литви Артурас Паулаускас, виступаючи в четвер на приватному “Радіо вістей” (“Жіню радіяс”), сказав з цього приводу:

“Останнім тижнем, стежачи за подіями в Україні, я бачив, що почалися дуже негативні тенденції – різні міркування про оголошення автономій, про референдуми в окремих областях, і це викликало в мене велику стурбованість. Я вважаю, що сьогодні мають усі, хто дійсно демократично мислить, кому дуже важливою є Вкраїна, зробити все, щоб вона не розкололася, щоб ми мали єдину, незалежну, демократичну державу. Візит [до Києва] нашого президента, Валдаса Адамкуса, на мою думку, сприяє тому, щоб цей конфлікт в Україні, який триває вже досить довго, був вирішений мирним шляхом”.

Водночас Артурас Паулаускас зауважив, що, ясна річ, позиції відрізняються: одні говорять про нові вибори, інші про третій тур.

Але вже є рух уперед. Добра тенденціїя, що йде розмова. Не тільки кожний вишиковує власне військо, але вже обговорюють, як цей конфлікт вирішити.

“Вважаю, що подорож та участь у переговорах європейських представників, президентів Литви та Польщі відіграли велику роль”, сказав глава парламенту Литви Паулаускас.

На думку Паулаускаса, найкращим рішенням було б змінити теперішній закон про президента, про вибори, Конституцію та оголосити ще один тур, щоб два кандидати могли взяти участь у президентських виборах при забезпеченні їх повної демократичності, свободи та легітимності.
XS
SM
MD
LG