Доступність посилання

ТОП новини

Квасневський готується до Києва з третім миротворчим візитом і думкою про необхідність повторити друге коло президентських виборів.


Володимир Павлів

Варшава, 3 грудня 2004 – У п’ятницю міністр оборони Польщі Єжи Шмайдзинський заявив, що запропоноване Верховною Радою виведення українського військового контингенту з Іраку мало б серйозні наслідки для подальшого функціонування Міжнародної дивізії під польським командуванням у цій країні. Натомість президент Польщі Олександр Квасневський збирається знову прилетіти до Києва на третій тур переговорів за так званим “круглим столом” відразу після рішення Верховного Суду України. Напередодні польський президент заявив, що спільний погляд на вирішення проблеми, котрий у четвер продемонстрували президенти України Леонід Кучма та Росії Володимир Путін, ніяк не вплинули на його позицію щодо вирішення українського конфлікту.

Заяви щодо необхідності провести в Україні нові вибори, які зробили президенти України і Росії у четвер, Олександр Квасневський прокоментував ще того ж дня у вечірньому виступі по телебаченню. Квасневський зазначив, що згода російського президента на повторні вибори – це значний прогрес порівняно з тим, коли Москва визнавала перемогу Віктора Януковича цілком легітимною.

“Я думаю, – сказав польський президент, – що Росія опинилася в дуже важкій ситуації. Адже президент Путін анґажувався на підтримку одного лише кандидата, і не думаю, що зараз він задоволений тодішнім рішенням”. Натомість Олександр Квасневський погодився з висловленою ними думкою про необхідну присутність Росії при вирішенні цього конфлікту.

Разом із тим польський президент не змінив думки щодо шляхів вирішення політичної кризи в Україні:

“Моя думка є дуже простою: вибори не були завершені, потрібно повторити другий тур у тому самому складі і цим дати українцям можливість здійснити вільний вибір і визнати цей вибір незалежно від того, хто стане президентом. Лише тоді, коли ми забезпечимо чистоту процедури, ми матимемо певність, що демократія перемогла”.

Олександр Квасневський сказав також, що, на його думку, при бажанні обох сторін повторне голосування у другому турі цілком могло б відбутися 19 грудня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG