Доступність посилання

ТОП новини

Французькі реакції на вибори.


Тарас Марусик

Київ, 3 грудня 2004 - Другий тур президентських виборів в Україні, на відміну від першого, не залишився непоміченим у Франції. Заяви з цього приводу зробили президент Франції Жак Ширак і депутати, а у французьких ЗМІ з’явилося багато матеріалів на українську тему.

Першою була обережна реакція речника Міністерства закордонних справ через два дні після другого туру, в якій були висловлені серйозні сумніви щодо прозорости результатів. 26 листопада вперше виступив із заявою Жак Ширак. Перебуваючи в африканській країні Буркіна-Фасо, він, зокрема, сказав наступне (цитую): “Одна з найбільших переваг демократії дати можливість усім здійснити волевиявлення, однак при умові, що грають за правилами” (к. ц.). 30 листопада президент Франції знову говорив про президентські вибори в Україні, на цей раз зі своїм польським колегою Александром Квасневським. А вчора, зустрічаючись з Федеральним канцлером Німеччини Ґергардом Шредером, Жак Ширак заявив, що рішення, якими мають бути наступні вибори - повтором другого туру чи новими, мають прийняти самі українці.

Нарешті 1 грудня під час засідання Національної Асамблеї Франції депутати поставили запитання про політичну кризу в Україні та реакції на неї офіційного Парижа міністрові закордонних справ Мішелю Барньє. Він сказав, що Франція надає свою допомогу єдності та стабільності України, а також зусиллям органів державної влади України розв’язати кризу.

Як ніколи багато матеріалів у французьких ЗМІ. Цього тижня вперше до Києва приїжджали журналісти однієї з найбільших інформаційних радіостанцій France-info разом з пересувною студією і в прямому етері дві години вели репортаж з готелю “Україна”, який розташований над майданом Незалежности. Дві найвпливовіші французькі газети “Лє Фіґаро” та “Лє Монд” майже щодня передають матеріали своїх спеціальних кореспондентів, а слово “майдан” стало вже власною назвою і пишеться з великої букви. “В українському політичному рівнянні, - пише “Лє Фіґаро” в статті “Київ все ще чекає на політичне рішення”, - значення Майдану росте безупинно”.

В ще одній сьогоднішній статті “Лє Фіґаро” “Двозначність Європи у ставленні до України” зазначено, що останні події в Україні змушують лідерів Європейського Союзу відповісти на запитання, чи готові вони прийняти до об''єднання українців. Європейський дипломат, який не назвав себе, сказав таке: “Якщо справи в Україні підуть добре, будемо мати проблему. Доведеться відповісти на сподівання цієї країни”. Газета відзначає також, що буде нелогічно відмовляти Україні в тому, що запропонували Туреччині, тим більше, що Київ культурно ближчий до Європи, ніж Анкара.

“Лє Фіґаро” покритикувала Європу, яка, ніби керуючи українською кризою, однією ногою тисне на газ, а іншою - на гальмо.

До речі, тиждень тому тон цієї газети, яка є близькою до правлячої еліти, був трохи іншим. Відомий французький автор Александр Адлер у своїй статті заявив, що України насправді не існує. На це гостро відреагував голова Об’єднання французів українського походження, професор історії Жак Шевченко (цитую): “Янукович, Кучма, Медведчук і Ківалов знайшли в цьому давньому ворогові української незалежнности важливого союзника” (к. ц.).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG