Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Суд у справі Скнилівської трагедії; З життя 203-го Уманського виборчого округу: сумлінні виборці зафіксували на плівку, як агітує голова Уманської районної держадміністрації; Спостерігач Галина Ковалевська про порушення виборчого законодавства під час голосування на Миколаївщині; “Музика свободи”: мистецька акція у Харкові за права людини.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 2 грудня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Наталія Антоненко.

Сьогодні у програмі:

-

Суд у справі Скнилівської трагедії;

-

З життя 203-го Уманського виборчого округу: сумлінні виборці зафіксували на плівку, як агітує голова Уманської районної держадміністрації;

-

Спостерігач Галина Ковалевська про порушення виборчого законодавства під час голосування на Миколаївщині;

- “Музика свободи”: мистецька акція у Харкові за права людини.

У Львові розпочалось слухання у справі Скнилівської трагедії.

Нагадаємо, 27-го липня 2002-го року військовий літак СУ 27 під час показу авіашоу впав просто на глядачів. Загинули 77 осіб.

Справу розглядає військовий апеляційний суд центрального регіону. На лаві підсудних 6 осіб, а справи 4 високих офіцерських чинів несподівано вилучила прокуратура на дорозслідування.

Адвокат одного із обвинувачених, помічника керівника польотів Юрія Яцюка, Віталій Домашовець подав клопотання з вимогою змінити склад суддів, які, на його думку, дуже поверхово і заангажовано ведуть судові засідання.

Свідками у справі Скнилівської трагедії проходять близько 500 потерпілих, тих, хто втратив своїх рідних, і тих, хто отримав тілесні пошкодження.

Серед них Тетяна Гаврилова та її 17 річний син. Обоє отримали важкі травми і зараз переживають наступну психологічну кризу.

Послухайте матеріал Галини Терещук.

Галина Терещук

27-го липня 2002-го року синові Тетяни Гаврилової Денису ще й не було 15 років. Вони обоє прийшли на Скнилівське летовище і чудом їм вдалося не потрапити під уламки літака. Тетяна Гаврилова довгий час оббивала пороги різних кабінетів, аби її синові, після складної операції, видали інвалідність.

Тетяна Гаврилова

Окрім того, що в нього студина, в нього ще була астма бронхіальна. В нього на операційному столі почався шок алергічний. І от зараз я не можу з лікарів, які оперували сина, вибити довідку про те, що в нього був алергічний шок.

Перше - зняли гіпс і трішечки посунули ногу, а в судмедекспертизі написано: “На 14-й день вільно ходить на милицях”. Я кажу, що буде суд – є всі ці дані, всі ці дані мій адвокат буде тут представляти.

Я сказала, що якщо суд не дасть нам відповідної матеріального і морального відшкодування, ми будемо подавати в Європейський.

Галина Терещук

Військовий апеляційний суд центрального регіону відхилив клопотання 160 потерпілих і відокремив слухання справи 6-ти обвинувачених від 4-ох, які відправлені на дорозслідування. На думку адвоката Віталія Домошовця, Генпрокуратура намагається у такий спосіб захистити генералів, причетних до організації авіашоу.

Більшість потерпілих, які 2 з половиною роки чекали на розгляд судової справи, для себе уже назвали причину і винних у трагедії.

Потерпіла

Як він відразу вилетів, я зрозуміла, що цьому літаку не місце над нашим летовищем. Люди стоять на полі, є елементарні норми відстані між цими людьми і польотами. Це перше.

По-друге, на цій лаві підсудних має сидіти Кучма і міністр оборони - ті люди, які безпосередньо винні в тому, що наші ЗСУ отакі бідні, тому що льотчики, маючи такий досвід роботи, повинні літати, а вони не літали. Коли льотчика посадовили в літак і сказали: “Він його не облітав”. Я, принаймні, так з преси зрозуміла.

Галина Терещук

Як розповіли потерпілі, зараз вони переживають наступну психологічну кризу. Адже спершу упродовж року були у стані шоку, потім їх опанував страх.

Багато з тих, хто бачив на власні очі, як літак розчавив людей, сьогодні потребують допомоги психологів. Але держава відкупилась від людей матеріальними допомогами і зняла із себе усю вину.

Тетяна Гаврилова і ще кілька потерпілих скаржились на роботу громадського об’єднання “Скнилівська трагедія”, куди надходять гроші від благодійників, але упродовж півтори року не проводяться загальні збори, на яких люди хотіли б довідатись про роботу організації, яка, за їхніми словами, займається не їхніми проблемами, а власними інтересами.

Тетяна Гаврилова

Оскільки всі знають, як ми зараз матеріально живемо, просили, щоб гроші були надані потерпілим. А проекти безпосередньо голови Скнилівської трагедії направлені всі в основному на будівництво, на те, щоб дала міська рада приміщення. Це є абсурд.

Галина Терещук

На кожне судове засідання помітно менше приходить потерпілих. Люди, які й далі переживають горе втрати близької людини, воліють не брати участь у судових шоу.

Надія Шерстюк

За Конституцією України, єдиними джерелом влади є народ. Президентські вибори продемонстрували збанкрутілість влади, її небажання зважати на інтереси народу, і саме тому люди розпочали мирну боротьбу за відновлення своїх прав та свобод.

На цьому наголошують адвокати Київського юридичного товариства. І наводять приклади порушення владоможцями чинного законодавства упродовж виборчої кампанії.

Про один з таких прикладів розповідає наша кореспондентка Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Голова Київського юридичного товариства Олег Березюк був спостерігачем на 203-тьому виборчому округу в Умані, Черкащина.

Напередодні другого туру виборів голова Уманської районної держадміністрації Володимир Мальченко зібрав голів сільськогосподарських підприємств і пояснював їм, за кого треба голосувати.

Володимир Мальченко

Я хотів би, щоб ви зрозуміли мене вірно. Я вам хочу сказати, звичайно, думав на гірше, просто переживав, що Віктор Федорович політик ще невеликий (і це він сам сказав, що я в політиці великій лише два роки), а той вже, слава Богу. Скільки вони, будучи в самому уряді, нахапалися, і з МВС, і зі всіх інших фондів.

Ви мені вибачте, яка інфляція була. Але ми не будемо про це згадувати. Мене цікавить питання формування громадської думки в селі. Те, що завтра пройдуть збори педагогів, що післязавтра будуть уроки в кожному класі, воно піде, все інше. Хто там не розуміє і так далі, то є інші методи впливу, про які я не буду казати.

Богдана Костюк

Що відбувалося далі, розповідає Олег Березюк.

Олег Березюк

В день виборів, в ніч з 21-го на 22-ге листопада до мене прийшла жінка одного із людей, які були присутні на зборах, вона була вся в сльозах і казала, що від Мальченка Григорія Петровича вічно на її адресу звучать погрози, на адресу її чоловіка і дітей, і вимагають, щоб повернули ту касету, на якій записана розмова Мальченка з тими керівниками сільськогосподарських підприємств.

Я взяв цю жінку, вона написала заяву на ім’я прокурора району Коропа, на ім’я начальника Уманської районної міліції Завального.

Ці заяви зареєстровані і зараз посадові особи мають вжити передбачені законом заходи для того, щоб порушити кримінальну справу і розслідувати належним чином.

Богдана Костюк

21-го листопада Олег Березюк на власні очі побачив, як відбуваються фальсифікації виборів, і записав на відеокасету окремий сюжет.

Олег Березюк

На цій касеті записано, як їздять окремі групи людей на мікроавтобусах. Це люди з Донецької області, приписка Донецька. Вони приїжджають на окрему виборчу дільницю, майже пачка відкріпних талонів, голосують на одному місці, їдуть на іншу дільницю і голосують на другій дільниці. І так декілька разів.

Коли ми це побачили, ми почали їм перешкоджати. Коли ми передзвонили нашим спостерігачам і сказали, що такі люди голосують, не давайте їм голосувати. Там, де їм не давали голосувати, вони не голосували.

Але в кінці дня таких людей, які не змогли проголосувати, дуже багато скопилося, вони до кінця не скористалися цими фальшивими бюлетенями, і вони всі зібралися на виборчій дільниці в селі Ладиженка, а це було у вісім годин вечора. Десь о пів на дев’яту мені телефонує спостерігач з села Ладиженка і каже, що у нас відбувається голосування.

Я вскочив у машину, поки доїхав до Ладиженки, а це досить далеко від Умані, пройшов певний час. Ми в’їхали на дільницю, це було 10 годин вечора. Продовжувалося голосування. Це все записано тут. Голосування було людей з Донецької області.

Коли я запитав людей, чому вони тут голосують, а коли взяв ці фальшиві відкріпні талони, один із людей сам собі заповнював талон. Коли він побачив, що я приїхав, він залишив талон і втік. Талон залишився в нас, ми склали акт, все задокументували, як має бути.

Матеріали, я ще раз кажу: вони передані в правоохоронні органи.

Богдана Костюк

Олег Березюк і його колеги з Київського юридичного товариства стверджують, що подібних випадків були сотні, і у громадян України залишався єдиний шанс захистити право на вільне волевиявлення – вийти на вулиці.

Надія Шерстюк

Мешканка міста Баштанка Миколаївської області Галина Ковалевська, як каже вона сама про себе, людина не байдужа. Саме тому, стверджує пані Ковалевська , вона погодилась працювати спостерігачем на цих президентських виборах від кандидата Віктора Ющенка.

Галина Ковалевська

Я вирішила звернутися через радіо “Свобода” до всіх слухачів і заявити, що вибори, від результатів яких залежить майбутнє, були зарання продумані нашою владою, як нечесні, і була розроблена спеціальна методика.

Я приймаю участь у виборчому процесі з червня місяця, я офіційний спостерігач від В.А.Ющенка 132-го виборчого округу. Я зустрічалася з мешканцями майже всіх районів і цю територію гарно знаю.

Сьогодні, коли я володію великою кількістю матеріалів, хочу поділитися і зафіксувати факт фальсифікації і проведення нечесних виборів при участі адміністрації, органів місцевого самоврядування.

Надія Шерстюк

З самого початку, стверджує Галина Ковалевська, підбір членів дільничних виборчих комісій відбувався усупереч закону.

Галина Ковалевська

Більша частина людей, які зараз знаходяться в селі, - це люди, які працюють в бібліотеці, в дитячому садочку, в школі, ці люди залежали, і тому з самого початку змушені були виконувати волю адмінресурсу, тому що вони душею були за Мороза, за Ющенка, але вони були змушені йти членами комісії від Януковича.

Надія Шерстюк

Експерти організації КВУ говорили, що по всій Україні найбільшою проблемою були списки виборців. Скажіть, будь ласка, чи було це типовим і для Миколаївщини?

Галина Ковалевська

Деякі люди навіть не знали, що їх вписували в списки виборців, які голосували за межами дільниць. У нас на деяких виборчих дільницях кількість людей збільшилася.

Надія Шерстюк

Одним з найпоширеніших видів порушень була так звана “карусель” – голосування по фіктивних відкріпних талонах на кількох дільницях.

Галина Ковалевська продовжує.

Галина Ковалевська

Я спеціально задалася цією проблемою. От, наприклад, одна людина Євдощенко, пенсіонер, він був охоронець в команді Януковича при штабі, проголосував на третій виборчій дільниці, на 15-й, на 19-й, на 30-й, на 31-й, 34-й, 39-й, 41-й, 42-й, 44-й, а також на другій, де він записаний, в місті Баштанка. Я особисто склала акт.

Ще можна називати: Сороки, батько і син, на третій, на 15-й, на 19-й, на 30-й, на 31-й, на 34-й, 35-й, 39-й, 41-й, 42-й, 44-й. Дванадцять разів! В мене цей список є. Всі ці матеріали в нас пішли у суд.

Надія Шерстюк

“Музика Свободи” – під такою назвою у Харкові стартував всеукраїнський проект, організований харківською правозахисною групою та митцями Харкова і Львова. Акція присвячена правам людини і здійснюється в рамках проекту “Музика для прав людини”.

Музику свободи слухала наша харківська кореспондентка Вікторія Маренич.

Вікторія Маренич

Гуманітарна студія “Хвиля” (Харків), Харківська правозахисна група, Центр сучасного мистецтва “Нова сцена” та мистецьке об’єднання “Дзига” (Львів) мають намір провести низку концертів у Харкові, Львові, Києві задля демократії та свобод людини.

Найголовніше, за словами організаторів проекту, до кожного українця, що він є вільною людиною, яка, окрім обов’язків, має ще й права.

Говорить Микола Барбара, гурт “Мертвий півень” (Львів).

Микола Барбара

Всі повинні знати свої права, не тільки пам’ятати про свій обов’язок сплатити податки, а й про те, що ми за ці податки маємо право мати відповідне відношення людей, які фактично отримують від нас зарплату, якщо йде мова про міліцію чи про ту саму владу, яка насправді має для нас.

Вікторія Маренич

Під час першого концерту учасників акції “Музика свободи”, що відбувся у Харкові, поширювалися пам’ятки “Ваші права при затриманні та арешті” та “Пам’ятка призовника”.

За словами Євгена Захарова, голови Харківської правозахисної групи, ця інформація має підвищити рівень знань людей у сфері прав людини.

Євген Захаров

На жаль, в Україні останнім часом в Україні виникли безсумнівні речі, як політичні переслідування. Раніше можна було говорити про політичні мотиви, політичний підтекст, але таких в чистому вигляді політичних переслідувань, які були за радянських часів, все ж таки в Україні не було.

Зараз вони виникли.

Вікторія Маренич

За словами, іншого учасника акції Віктора Морозова, сьогодні вся увага світової спільноти прикута до України, яка щохвилини доводить право кожного на вільний вибір.

Віктор Морозов

Довкола України практично всі пострадянські країни погрузають в багно несвободи. Можливо за виключенням Грузії. Решта всі, без виключення.

Перед Україною знову ж таки досить унікальний шанс, зробивши правильний вибір, спочатку так, як барон Мюнхаузен, витягнути саму себе з цієї трясовини, а потім потягнути за собою тих решту пострадянських республік, як було вже 13 років тому.

Вікторія Маренич

Наступний концерт акції має відбутися у Львові.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Наталія Антоненко.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG