Доступність посилання

ТОП новини

Засоби масової iнформацiї в Сербiї докладно повiдомляють про перебiг подiй в Українi.


Михайло Рамач

Белград, 7 грудня 2004 – Залежно вiд точки зору авторiв та редакцiй, частина ЗМІ бiльшу увагу присвячує твердженням владного режиму, iншi ж надають перевагу заявам представникiв демократичної опозицiї. На сторiнках преси триває цiкава полемiка щодо ролi кiлькох сербських активiстiв в “українськiй помаранчевiй революцiї”.

Спецслужби у Києвi й Москвi аналiзують вплив iнструкторiв iз Сербiї на полiтичну ситуацiю в Українi, про це пише сербська газета “Полiтика”. Посилаючись на дипломатичнi джерела та дані розвідки, газета зазначила, що дiяльнiсть кiлькох активiстiв iз Сербiї могла б погiршити полiтичнi та економiчнi вiдносини мiж Белградом й Москвою. Йдеться про членiв руху “Опiр”, котрий вiдiграв важливу роль в скиненнi колишнього президента Сербiї Слободана Милошевича. Згаданий рух перестав iснувати три роки тому. Газета подала iмена двох iнструкторiв iз Сербiї, котрi свого часу перебували в Грузiї та Українi, не уточнюючи чи було цих інструкторів бiльше та яким чином вони впливали на подiї в Українi. Москва стурбована можливiстю, що iнструктори iз Сербiї можуть з’явитися i в Росiї, попередили джерела “Полiтики”. Спiврозмовник газети, котрого белградськi оглядачi вважають росiйським лобiстом, дiяльнiсть iнструкторiв iз Сербiї в Українi назвав “втручанням у внутрiшнi справи та узурпацiєю”.

Активiсти Станко Лазендич та Александар Марич, котрi цього року перебували в Українi, відкидають такi обвинувачення. В iнтерв’ю газетi “Дневник” вони заявили, що це перебiльшення та непотрiбна мiстифiкацiя. Вони кажуть, що їм приємно почути, що найуспішнішим сербським експортним товаром стало те, що називають “рецептом для скинення схiдних деспотiй”. Однак вони не хочуть, щоб їх проголошували “експортерами революцiї”. Лазендич уточнює, що вони в Українi були консультантами молодiжних органiзацiй, а не опозицiї, та що нiкого не навчали, як скидати президента Кучму. Вiн каже: “До Білорусії, Грузiї та України нас запросили тому, що в нас є ефективний ноу-хау. А для скинення режимiв є iншi, більш фаховi та сильнiшi органiзацiї вiд нашої”.

Твердження, що їхня дiяльнiсть могла б погiршити дипломатичнi стосунки Белграда з Москвою, вони називають безглуздим. “Це таке несерйозне, як коли б хтось сказав, що перемога співачки Руслани на конкурсі “Євро бачення” погiршила вiдносини мiж Сербiєю та Україною, каже один iз них.
XS
SM
MD
LG