Доступність посилання

ТОП новини

Німецький депутат: Україна потребує чітких сигналів з боку Європейського союзу.


Надія Кандиба

Німеччина, 7 грудня 2004 - Україна терміново потребує нової стратегії з боку Європейського союзу - такого висновку дійшли учасники міжнародної конференції “Українські президентські вибори – дороговказ для перетворень?”. Організаторами форуму, який відбувся в Берліні, виступили Фонд імені Фрідріха Еберта, мюнхенський Центр прикладних політичних досліджень та Німецько-український форум.

Як зазначалося на форумі, події в Україні зруйнували всі стереотипи, які панували щодо неї на Заході. Коментуючи масові протести проти фальсифікації виборів, член фракції соціал-демократів у Бундестазі, голова українсько-німецької міжпарламентської групи Єлена Гоффманн визнала:

“Парадокс полягає в тому, що недемократичні вибори продемонстрували, наскільки демократичним став український народ. Ми цього не очікували”.

Вона констатувала, що масові потести проти фальсифікації результатів виборів засвідчили, як швидко в Україні розвивається громадянське суспільство. Під час конференції в Берліні зазначалося, що тепер на Україну нарешті почали серйозно звертати увагу й на Заході. Показовим для того, яке значення Україна мала в німецькій зовнішній політиці раніше, може бути той факт, що німецько-українська міжпарламентська група нараховує тільки вісімнадцять членів. При цьому до складу Бундестагу входить близько 600 народних обранців. Тепер німці намагаються надолужити . В ці дні депутати Бундестагу досить активно відвідують Україну. Дехто з них упродовж лічених днів вже кілька разів побував у Києві і виступав на мітингу опозиції. Своїми враженнями поділився колега Єлени Гоффманн по фракції в Бундестазі Герд Вайскірхен, який щойно повернувся з української столиці:

“Довгий час Україна перебувала в тіні, яку вона також сама собі обрала. Тепер ніхто інший, як сам український народ, вирішив вийти з цієї тіні. Те, що відбувається в Києві, у Львові, а також у Харкові – це справжня демократична революція. І тут навіть не має значення, чи виграє Ющенко. Важливим є те, що люди хочуть самі визначати свою долю. Ці події мають історичне значення для всієї Європи”, - сказав Вайскірхен. Порушивши питання про геополітичну роль України, Єлена Гоффманн додала, що “ця держава не може бути буферною зоною між Європою та Росією”.

“Можливо ще рано говорити про її майбутнє приєднання до ЄС, але сьогодні ми повинні дати чітку відповідь на запитання про перспективу для України”, - сказала німецький депутат. У зв’язку з цим на берлінському форумі Фонду імені Фрідріха Еберта говорили про доцільність випрацювати абсолютно нову стратегію стосовно Києва. Те, що пропонувалося раніше, за ці лічені дні вже безнадійно застаріло. Учасники берлінської конференції наголошували також на необхідності подальшої підтримки демократичних процесів в Україні, застерігаючи водночас від зовнішнього втручанння в її внутрішні справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG