Доступність посилання

ТОП новини

Повiдомляючи про перебіг політичних подiй в Українi, оглядачi в Сербiї нагадують, що однiєю з таємниць дванадцятилітнього режиму колишнього президента Слободана Милошевича було те, що його апарат вмiло фальсифiкував результати виборiв.


Михайло Рамач

Белград, 8 грудня 2004 – Режим Милошевича частi полiтичнi кризи в країнi розв’язував шляхом виборiв. Вiн та його партiя завжди здобували бiльшiсть голосiв і на пiдставi цього заявляли, що народ вiдкидає опозицiю й беззастережно пiдтримує полiтику влади. Опозицiя вiд початку дев’яностих рокiв застерігала, що уряд фальшує результати виборiв. Та це треба було довести, а суди не раз вiдмовлялися приймати скарги.

Ситуацiя змiнилася тільки в другiй половинi дев’яностих рокiв, коли об’єднана опозицiя домоглася права призначати своїх представникiв до виборчих комiтетiв. На мунiципальних виборах 1996 року демократичнi сили вперше були в змозi контролювати процес голосування та підрахунок голосiв. Виборчi комiтети на пiдставi оригiнальних протоколiв проголосили перемогу демократичних сил в столицi та ще багатьох мiстах. А мiсцевi суди, як правило, затверджували рiшення комiтетiв, оскiльки реальної пiдстави для їхнього анулювання не було. Це було першою поразкою Милошевича.

Остаточної поразки вiн зазнав на президентських виборах восени двохтисячного року. Опозицiя мала своїх представникiв у виборчих комiтетах. На всiх виборчих дiльницях були й спостерiгачi Центру з питань вiльних виборiв та демократiї, заснованого кiлькома неурядовими органiзацiями. Його експерти перед виборами провели навчання активiстiв і фактично перерiзали усi канали, якими в минулому до Центрального виборчого комiтету потрапляли пiдробленi протоколи. Згаданий Центр остаточнi результати оприлюднив двi години пiсля закриття виборчих дiльниць. Тодi було уже пiзно для фальсифiкацiй.

Щоправда, на сесiю Центрального виборчкому представникiв демократичних сил не пускали. Посилаючись на голоси косовських сербiв та вiйськових, якi пiдраховували безконтрольно, влада проголосила перемогу Милошевича.

Проте докази, якi подала опозицiя, були неспростовні. Бажаючи захистити свої голоси, на вулицi та майдани вийшли сотнi тисяч громадян. А коли в Урядовому вiснику були оприлюдненi реальнi результати, визнанi Верховним судом, то члени Виборчкому виправдовувалися, що, мовляв, не їхня справа перевiряти достовiрність протоколiв, якi до них потрапляють.

Вiд того часу в Сербiї фальсифiкацiї виборiв не було. Пiсля минулорічних парламентських та цьогорiчних мунiципальних виборiв нiхто не протестував. Експерти кажуть, що створено ефективнi механiзми контролю, починаючи вiд чесної кампанiї та друкування бюлетенiв і завершаючи чесним підрахунком голосiв.
XS
SM
MD
LG