Доступність посилання

ТОП новини

Полiтичнi дiячi в Белградi досi не виступали з приводу ситуацiї в Українi. А преса залишається подiленою: частина базує свої повiдомлення на захiдних, iншi на росiйських джерелах.


Михайло Рамач

Белград, 9 грудня 2004 – Сербськi ЗМI не мають анi постiйних, анi спецiальних кореспондентiв у Києвi. Через це iнформацiї з перших уст майже немає, за винятком кiлькох телефонних повiдомлень сербiв, котрi тимчасово перебувають в Українi. Йдеться переважно про студентiв, з якими зв’язувалося популярне столичне радiо-телебачення “Б92”. Вони симпатизують демократичному руховi, називаючи його революцiєю. Цей прозахiдний канал, до речi, передає найбiльше матерiалiв про українську пiслявиборчу драму.

Державне агентство “Тан’юг” та незалежна “Бета” намагаються дати зважену iнформацiю, компiлюючи матерiали закордонних агенцiй, переважно захiдних. “Тан’юг” до ситуацiї ставиться нейтрально, “Бета” ж докладнiше iнформує про акцiї опозицiйного блоку.

Щодо газет, про Україну найширше повiдомляють консервативна “Полiтика” та лiберальний “Данас”. “Полiтика” в першу чергу передає заяви урядовцiв та росiйських джерел. Газета, зокрема, стверджує що масовi протести можуть призвести до подiлу України та до розвалу нацiональної економiки. З огляду на джерела, “Полiтика” не повiдомляє про масштаби протесту, спричиненого фальсифiкацiєю виборiв і повторює заяви російських офіційних представників про те, що ,мовляв, Захiд втручається в українськi внутрiшнi справи.

“Данас”, навпаки, надає перевагу дiяльностi демократичних сил. Газета вмiщає iнформацiю про визвольнi змагання українського народу в минулому, про корумпованiсть режиму Кучми-Януковича та про беззастережну пiдтримку Кремля цьому режимовi.

Сербськi кореспонденти з Москви, як правило, посилаються лише на росiйськi джерела. Вони спрощують iнформацiю, неточно передають українськi iмена, iнколи навiть стверджують, що в Українi триває конфлiкт мiж православними та католиками.

Окремi газети передають матерiали росiйського агентства “Новостi”, в яких зазначається, що в Українi триває боротьба мiж двома кланами бiзнесово-полiтичної олiгархiї, що опозицiя подiлена. Матерiалiв українських агентств в Сербiї досi не передавали.

Через це неможливо сказати, як сербський загал дивиться на нинiшню Україну. Проросiйськi та сербські нацiоналiстичнi кола висловлюють побоювання, що в разi перемоги опозицiї, мовляв, “НАТО вийде на береги Днiпра”. А лiберальнi прозахiднi оглядачi запевняють, що в Українi проходить невiдворотнiй процес демократизацiї.

Щодо урядовцiв та опозицiї, то досi нiхто з них анi офіційно, анi неофiцiйно не давав заяв з приводу ситуацiї в Українi.
XS
SM
MD
LG