Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний освітній центр для циган-ромів буде відкрито в Будапешті.


Василь Плоскіна

Угорщина, 9 грудня 2004 – Міжнародний регіональний центр освіти для циган-ромів з Центральної та Південної Європи незабаром відкриють у Будапешті. Про це повідомив днями представник угорського уряду. Під час останнього перепису населення в Угорщині 2 роки тому понад 100 тис. осіб заявили, що належать до ромської національності . Багато з них, як пише угорська преса, потребують серйозної громадсько-соціальної адаптації в суспільстві.

За неофіційними даними, в Угорщині може проживати до півмільйона ромів. Вони утворюють одну з найчисельніших громад з-поміж 13 національних меншин в Угорщині. Згідно з законом про етнічні й національні меншини від 1993 року, роми отримали право формувати кілька національних самоврядувань, мати свою пресу, радіо і телепрограму. Крім іншого, Угорська держава надала їм широку культурно-національну автономію, здається, чи не найширшу на всьому поскомуністичному просторі Тут є чимало відомих на весь світ ромських родин – гордість угорського мистецтва.

Це, так би мовити, фасадна сторона справи. У дійсності ж не все видається таким безпроблемним у житті ромів, адже в угорському суспільстві напрочуд стійкими є задавнені стереотипи щодо циган-ромів. Нерідко ромська молодь стає легкою здобиччю кримінальних ділків. Так, підлітки доволі часто потрапляють за ґрати через розповсюдження наркотиків, крадіжки, а чимало дівчат стають проститутками. Донедавна тут зберігались окремі ромські класи і навіть школи, тому що серед учнів була низька успішність у порівнянні до школярів звичайних угорських шкіл. Зараз така освітня система вже не діє, але проблема не стала від цього менш актуальною. Традиційно в ромських сім’ях народжується багато дітей. Статки їхніх батьків не є надто високими. Цьому сприяє зависокий рівень безробіття серед ромів і відсутність належної освіти.

Вже багато років поспіль урядовці разом з провідниками ромської меншини намагаються знайти шляхи виходу з ситуації, що склалася. Підсобляє держава циганам матеріально й морально. Але соціальна адаптація ромів у сучасне суспільство є справою нелегкою і вимагає великих зусиль насамперед від них самих. Не всі роми це розуміють і воліють жити, як і раніше, послуговуючись так званою кочовою чи пак табірною психологією. Однак часи вже не ті. Не кожна молода родина уявляє своє життя просто неба і з перспективою старцювання на вулицях великих міст. Все-таки є чимало молодих людей, що шукають і знаходять для себе роботу, вчаться і творять нове життя в середовищі толерантних угорців.

Представник угорського уряду назвав дипломатичним успіхом те, що незабаром Угорщина матиме модерний освітній центр для циган-ромів. Тут навчатимуться молоді люди з Румунії, Болгарії, Македонії, Сербії і Чорногорії та інших держав (всього у програмі беруть участь 8 країн). Стало відомо, що на різні проекти буде виділено 42 мільйони доларів. Програму розраховано на десять років. Серед основних предметів у Міжнародному освітньому центрі фігуруватимуть психологія, соціологія а також фахові дисципліни, у тому числі й технічні. До речі, віднедавна будапештські поліцейські отримали нагоду відвідувати спеціальні курси, де вивчається мова тутешніх циган-ловарів. Ці знання допоможуть стражам порядку ефективніше працювати в криміногенних районах столиці.
XS
SM
MD
LG