Доступність посилання

ТОП новини

Прибічником Ющенка в Донецьку бути небезпечно.


Сергій Гармаш

Донецьк, 10 грудня 2004 - В Донецьку вчиняються напади на прибічників Ющенка та журналістів.

Близько 20 хвилин простояв намет громадської кампанії „Пора” встановлений у п’ятницю в Донецьку біля корпусу місцевого технічного університету. Намет розбили шість студентів з Дніпропетровська та Києва. Майже одразу ж до них приєднався один донецький студент, стала підходити інша молодь. Проте вже через кілька хвилин підйшла організована група молодих людей, чисельністю приблизно 50 осіб, які несподівано кинулися громити намет та плакати з написами „ Донбас - Україна. Україна - Батьківщина”, та „ Схід і Захід разом”. Ці події знімав на фотокамеру місцевий фотожурналіст Сергій Ваганов. Коли агресори побачили це, його збили з ніг і почали бити. В результаті Ваганову було розбите обличчя, вибитий зуб, розбита фотокамера.

Про це кореспондентові „Свободи” розповіли донецькі журналісти, які були свідками подій, бо прийшли подивитись на таке диво для Донецька як намет „Пори”.

На власні очі кореспондент „Свободи” побачив вже як Сергій Ваганов з розбитим обличчям, у грязюці одяг та з розбитою фотокамерою питав спортивного молодика з короткою зачіскою та у якійсь напіввійськовій чи міліцейській формі, за що той його бив. Молодик, дивлячись йому в очі, відповідав: „ Я вас не бив, ви нахабно брешете”.

Потім прийшов міліціонер, який просто спостерігав за подіями і відмовився щось коментувати для преси. Коли підійшли керівники Ворошилівського райвідділуДонецька, міліція почала переписувати учасників інциденту. В той же час керівники міліції заявили, що намет був розбитий незаконно, через що студентів „Пори” треба притягнути до адміністративної відповідальності. Поряд з цим до хлопців, які були у наметі підійшов якийсь чоловік і почався діалог суть якого: не заважайте Донбасу працювати:

- Не заважайте Донбасу працювати! Зрозумів. Йди звідси! - Ми демократично... - Не заважайте Донбасу працювати! - Якщо є проблеми - в суд... - Суд! Суд будеш там...

Пізніше під тиском журналістів цей чоловік сказав що він є проректором Донецького Національного технічного університет, але прізвища не назвав.

А днем раніше також в центрі Донецька, в кафе було здійснено збройний напад на активіста „Нашої України”, керівника донецького обкому партії „Солідарність” Сергія Зікєєва. Як розповів кореспондентові „Свободи” сам Зікєєв, його запросив на зустріч Ігор Марушко, якого Зікєєв знав, бо той був членом групи яка постійно зривала зустрічі депутатів-нашеукраїнців із виборцями Донеччини. Потім цей же Марушко був відповідальним за один з наметів Віктора Януковича. На зустрічі, за словами Зікєєва, Марушко запропонував „Нашій Україні” свої послуги у виборчій кампанії, а коли отримав відмову у припадку гніва вдарив Зікєєва ножем. З цим же ножем його затримала міліція. Сам Зікєєв, встиг відхилитись від удару, тому отримав лише подряпину, але ножем був пошкоджений його одяг. Ворошилівський райвідділ порушив кримінальну справу.

В той же час, як повідомив Сергій Зікєєв, міліція цього ж райвідділу відмовила в порушенні кримінальної справи за фактом побиття Зікєєва прямо на виборчій дільниці де він був членом комісії, 18 листопада. Тоді йому, на території дільниці, зламали ребро, забрали особисті речі та документи і вимагали щоб він відмовився від роботи на вибор
XS
SM
MD
LG