Доступність посилання

ТОП новини

Режим колишнього президента Сербiї Слободана Милошевича вживав суворих заходiв щодо полiтичних опонентiв.


Михайло Рамач

Белград, 14 грудня 2004 – На опозицiйного лiдера Вука Драшковича двiчi скоїли замах. Лiквiдували Iвана Стамболича, котрого Милошевич скинув з посади керiвника Сербiї. Вбили незалежного видавця Славка Чурувiю. Згодом виявилося, що згаданi та iншi злочини скоїла полiтична полiцiя, яка була пiдпорядкована президентові.

У Белградi вiд минулого року тривають процеси над обвинуваченими у вбивствi Iвана Стамболича та в скоєннi двох замахiв на нинiшнього мiнiстра закороднних справ Вука Драшковича. Стамболича викрали у Белградi, вбили його пострiлом у лоб, а тiло кинули в яму з вапном. Пiдозрюваних затримали лише через три роки.

Вук Драшкович пережив двi спроби замаху. Спершу в нього стрiляли, коли вiн перебував у вiдпустцi на Адрiатичному узбережжi. Працiвники полiтичної полiцiї, котрi стрiляли в нього, прибули до Чорногорiї вертольотом Збройних сил. Наступного разу на Драшковича наїхала вантажiвка. Загинули четверо його спiвробiтникiв.

Проведення слідства стало можливим лише пiсля скинення режиму Милошевича. На лавi пiдсудних опинилися лише безпосереднi виконавцi – колишнi працiвники спецполiцiї. Адвокати жертв вимагають, щоб несли вiдповiдальнiсть керiвники спецслужб та армiї, котрi органiзували злочинну iнфраструктуру та захищали один одного.

А вбивство мужнього журналiста Чурувiї досi оповите таємницею. Полiцiя стверджує, що його вбивцi, нiбито дрiбнi злочинцi, вже загинули.

Та основним залишається питання не хто безпосередньо скоїв згаданi й iншi злочини, а хто їх замовив. Адже полiтична полiцiя була безпосередньо пiдпорядкована президентовi й нiчого не робила сама, без вказівки зверху. Колишнiй керiвник спецполiцiї був близьким другом дружини Милошевича - Мир’яни Маркович, котра, як пише преса, патологiчно ненавидiла Драшковича, Стамболича та Чурувiю.

Прокуратура не займалася встановленням замовникiв та ширшим колом органiзаторiв злочинiв. Зрештою, Милошевича судить Мiжнародний суд з воєнних злочинiв, його дружина перебуває в Росiї, а двоє колишнiх мiнiстрiв полiцiї покiнчили життя самогубством. Вiдповiдальнiсть за злочини й насильство над опозицiєю нестимуть лише тi, хто слiпо виконував розпорядження своїх зверхників.
XS
SM
MD
LG