Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний секретар Ради Європи говорив у Києві тільки про вибори.


Сергій Кисельов

Київ, 13 грудня 2004 – У Києві з дводенним візитом перебуває генеральний секретар Ради Європи Террі Дейвіс. Він приїхав, щоб ознайомитися з перебігом підготовки до повторного голосування 26 грудня на виборах президента України, а також обговорити політичну ситуацію в Україні та можливості надання Радою Європи допомоги в проведенні переголосування.

Увечері пан Дейвіс провів прес-конференцію і повідомив, що перебуває в Україні на запрошення чинного президента Леоніда Кучми, з яким зустрічався вранці. Він також розповів журналістам про інші свої сьогоднішні офіційні зустрічі. Це було спілкування з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, із міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, із керівником Центрвиборчкому Ярославом Давидовичем, із кандидатом на президента Віктором Януковичем та з керівником виборчого штабу його колеги по перегонах Віктора Ющенка – Олександром Зінченком. Террі Дейвіс пояснив, що Віктор Ющенко був відсутній, бо почувався зле.

Як стало відомо з поінформованих джерел, іще вчора ввечері представництво Ради Європи в Україні не знало, чи відбудеться сьогодні зустріч Террі Дейвіса з Віктором Януковичем – із його штабом минулого тижня не досягли остаточного рішення щодо цього.

Пан Дейвіс нагадав, що Рада Європи нараховує 46 країн, і вже 9 років поспіль Україна також є членом цієї організації. Генсек Ради Європи сказав, що всі його сьогоднішні зустрічі були йому дуже цікавими. Свою позицію на них Террі Дейвіс окреслив так: «Я щоразу говорив своїм співрозмовникам: ми дуже раді, що Україні вдалося уникнути застосування сили і насильства в розв’язанні цього конфлікту, пов’язаного з виборами. І ми тепер раді, що, хоча пан Янукович не погоджується з ухваленим Верховним Судом рішенням, він усе-таки пристав на нього й вирішив брати участь у пере голосуванні, яке відбудеться 26 грудня. Це характерно для демократичних суспільств, де також бувають певні порушення, зокрема, коли йдеться про рівень боротьби кандидатів. І ми дуже тішимося, що Україна продемонструвала свою політичну зрілість».

За словами пана Дейвіса, Рада Європи не підтримує жодного з кандидатів на президенти, оскільки це – вибір українського народу, який і має перемогти.

Відповідаючи на запитання журналістів, Террі Дейвіс сказав, що ні під час зустрічі з Леонідом Кучмою, ні у розмові з Віктором Януковичем не йшлося про отруєння Віктора Ющенка. А коли радіо "Свобода" поцікавилось, про що саме йшлося в цих розмовах, генеральний секретар Ради Європи сказав, що, звичайно ж, про вибори: кожен висловив своє бачення проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG