Доступність посилання

ТОП новини

Європейський союз висловив глибоку стурбованість у зв’язку з висновками віденських лікарів про отруєння кандидата на президенти України Віктора Ющенка.


Славко Волинський

Брюссель, 13 грудня 2004 – Тема України знову порушувалась нині під час засідань Європейської комісії та Ради міністрів ЄС, які схвалили сьогодні Плани дій для семи країн – сусідів Євросоюзу. Це дві європейські держави: Молдова й Україна, три країни Північної Африки: Йорданія, Марокко і Туніс. А також Ізраїль і Палестинська автономія на Близькому Сході.

Під час цих двох засідань їхні учасники обговорили і тему отруєння Віктора Ющенка. З цього приводу речник Єврокомісії у справах зовнішньої політики Ема Удвін на прес-конференції заявила: «Новини з Відня нас дуже непокоять. Зрозуміло, що коли це було навмисне отруєння, то відповідальних за це мають притягнути до відповідальності».

До цього Ема Удвін додала сподівання, що майбутній розвиток України дасть їй можливість втілити в життя План дій, оприлюднений минулого тижня. В найпершому параграфі цього документа мовиться не лише про підтримку розвитку демократії в Україні, але й про зміцнення інституцій, які відповідають за верховенство права в державі, сказала речник Єврокомісії Ема Удвін.

Коли я зайшов до офісу консультанта Єврокомісії з загальнополітичних питань Джефа Міда з проханням прокоментувати результати досліджень крові Віктора Ющенка, то помітив у нього на столі сьогоднішнє число часопису «Файнаншл Таймз», де на першій шпальті – фото спотвореного обличчя лідера української опозиції.

Говорить Джеф Мід: «Я думаю, що Європейський союз не може до кінця усвідомити, що трапилось у сучасному світі. Ніхто не сумнівається в аналізі лікарів і в тому, що це було отруєння. Люди просто шоковані. Усе це більше схоже на фільм жахів колишніх часів – тих часів, коли ще не був зруйнований берлінський мур, коли ще тривала Холодна війна і були радянські часи. Але ми ніколи не могли повірити, що такі речі можуть відбуватися сьогодні. Звісно, тепер ми бачимо, що вони все ще існують. Коли спостерігати з Брюсселя за подіями в Україні, це все абсолютно не вкладається в голові», – сказав для радіо “Свобода” експерт Єврокомісії у справах загальної політики ЄС Джеф Мід.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG