Доступність посилання

ТОП новини

Симпатії поляків до українців зростають.


Володимир Павлів

Варшава, 13 грудня 2004 – Так звана “помаранчева революція” в Україні спричинила зріст симпатій поляків до України і українців. Про це свідчать не лише досить масові акції на підтримку Віктора Ющенка, які пройшли в різних польських містах, але й результати кількох соціологічних досліджень. Усі дослідження польської громадської думки, котрі здійснили польські соціологічні служби в час акції масової непокори на київському майдані Незалежності, засвідчили зростання симпатій до українців, хоч і на різних рівнях і в різних аспектах.

Іще під кінець першого тижня так званої “помаранчевої революції” всепольський Центр соціологічних досліджень - “ОВОР” повідомив, що про свої симпатії до українців заявляють 55 % опитаних громадян Польщі. Антипатію до українців у цьому опитуванні задекларували понад 30 % опитаних.

Дві третини респондентів іншого опитування, проведеного фірмою “Pentor”, заявили, що Польща повинна підтримати Україну навіть за рахунок погіршення стосунків із Росією.

Ближчими до реальності оглядачі вважають результати опитування Центру досліджень громадської думки, “CBOS”, оприлюднені в понеділок. Згідно з цим опитуванням, у своїх симпатіях до українців зізнається 29 % опитаних (рік тому їх було лише 19%). Хоч незначну, та все ж перевагу мають особи, котрим українці надалі не подобаються – зараз їх 34 %, хоч рік тому таких було аж 51%.

Тенденція до зросту симпатій є очевидною і стабільною, сказала радіо “Свобода” соціолог із Варшавського університету, дослідниця польських симпатій та антипатій Йоанна Конечна: «Я переконана, що цей зріст симпатій має стабільний характер. Це означає, що це не тимчасовий процес і що такий зріст симпатій не тільки збережеться, але й, можливо, ще збільшиться».

На думку Йоанни Конечної, ця тенденція виявляється впродовж кількох останніх років. Останні події в Україні її тільки підсилили.

Крім цього, говорить Йоанна Конечна, антипатія до українців частково була пов’язана з відсутністю інформації про східного сусіда. В перебігу “помаранчевої революції” про Україну почали багато говорити і писати – і образ українця став ближчим і симпатичнішим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG