Доступність посилання

ТОП новини

Отруєння Ющенка.


Василь Зілгалов Гості: Микола Поліщук, народний депутат України, відомий український лікар, хірург, фракція “Наша Україна”; Сергій Шевчук, народний депутат України, член фракції Народно-демократичної партії, партії підприємців і промисловців України.











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 13 грудня 2004 року.

Василь Зілгалов

Добрий вечір, шановні слухачі!

У прямому ефірі, як завжди в цей час “Вечірня Свобода”.

З Праги ведучий Василь Зілгалов.

Колись німецький філософ Фрідріх Ніцше сказав, що отрута, від якої гине слабка особистість є для сильного посилення.

Бог, мабуть, врятував Віктора Ющенка і він сам про це каже. А між іншим, він є і сильна особистість, це підтверджує вислів Фрідріха Ніцше.

Якраз про спробу отруєння кандидата в президенти України Віктора Ющенка про різні версії, про думки фахівців ми будемо сьогодні говорити в прямому ефірі “Вечірньої Свободи”.

Я нагадую традиційно нашим слухачам телефон у київській студії: 490-29-05, код Києва: 044.

Можете телефонувати прямо до нашої студії у Києві, до наших шановних гостей, учасників сьогоднішньої дискусії і ставити їм питання.

А я насамперед представляю наших сьогоднішніх гостей: Микола Поліщук, народний депутат України, відомий український лікар, хірург, фракція “Наша Україна”; Сергій Шевчук, народний депутат України, член фракції Народно-демократичної партії, партії підприємців і промисловців України, член спеціальної комісії парламенту також і пан Поліщук член цієї комісії, і вони разом з іншими своїми колегами розслідували і розслідують обставини хвороби, і сьогодні, як це кажуть отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Добрий вечір, шановні наші гості.

Якщо ви не заперечуєте, я би хотів запропонувати вам і нам всім, і слухачам таку трихвилинну, а може трошки більшу розминку. Бо я сьогодні розмовляв з Лондоном, з колишнім полковником зовнішньої розвідки КДБ СРСР Олегом Гордієвським, який в свій час був резидентом КДБ у Лондоні і чудом втік від кари КДБ в 1985-му році на Захід.

Він зсередини знав кухню КДБ, він фактично сьогодні дає характеристику в якійсь мірі ФСБ, яка є спадкоємцем КДБ. І ФСБ не приховує цього. Так от, я в нього запитав серед іншого, бо я взяв у нього велике інтерв’ю, яке вже є на нашому сайті радіо “Свобода”, хто цікавиться може прочитати це інтерв’ю повністю.

Але я серед іншого його запитав, що він думає саме про цей факт, який оприлюднили цими днями у Відні представники “Рудольффінергауз” про отруєння Віктора Ющенка. Ось, що він мені серед іншого сказав.

Олег Гордієвський (переклад)

Логіка, якою ми володіємо і знаннями, якими ми володіємо, як їх використовують і хто їх використовує говорять про те, що це була російська, московська отрута із оперативного технічного управління КДБ Російської Федерації колишньої КГБ.

Лабораторія існує з 20-х років. Вона розробила більше 10-ти різноманітних отрут, які бризкаються в обличчя, які вживаються в середину з напоямиґґ, з супом, наприклад, чи вином і так далі, і це можна також шприцом.

Я сам зазнав такого впливу одного такого наркотичного типу, коли КГБ допитували мене в Москві. Мене допитували за допомогою наркотичного ядовитого наркотика. Я на одну добу втратив свідомість.

Так що я знаю, що вони це не роблять у Києві, бо в Україні нема такої лабораторії, отрути нема. Звідки взялася отрута в Києві, якою отруїли Ющенка? Це зрозуміло, що її привезли з оперативного технічного управління в Москві. А хто дав наказ? Звичайно, начальник ФСБ. А начальник ФСБ, як міг дати наказ послати отруту на Україну? Тільки написавши запрос або записку на ім’я вищого керівництва Росії, щоб дали йому дозвіл.

Коли болгарина Георгія Маркова убивали в Лондоні в 78-му році, то йшли до Андропова, і той з великим небажанням дав дозвіл на використання отрути КГБ проти болгарського дисидента в Лондоні, і Марков був убитий. Бачите Марков був убитий, а Ющенко вижив. Це означає, що він не доїв свій суп або відбувся маленький прорахунок дозування отрути, якого йому дали під час їжі.

Якщо би він залишився в Україні, то його би влада помістила в таку лікарню, яка знаходиться під їхнім контролем і був би сигнал, щоб вони не дуже старались, і він скоріше всього помер. Тому він правильно зробив, що поїхав в Австрію. Австрія одна із найрозвинутіших країн Європи з найкращою медициною.

Таких країн, як Австрія, Швеція, Данія і Люксембург в Європі у яких такий рівень медицини. Звісно, вони його врятували не тільки врятували, але вони визначили, яка отрута була йому дана. Молодці, просто молодці. Ющенко молодець, що він правильно все зробив.

Василь Зілгалов

Це був Олег Гордієвський, це був фрагмент з його інтерв’ю для радіо “Свободи”, яке я сьогодні записав з ним. Я думаю, що перекладати тут нема сенсу, що нам всім зрозуміло.

Тільки коротко скажу, що Гордієвський якраз в цьому шматку своєї розмови сказав безапеляційно, що отруту привезено з Москви і що Ющенко просто пощастило, що він потрапив до Австрії, а не до української лікарні.

Як ви, вважаєте, шановні наші гості. Як Ви можете прокоментувати цей фрагмент, пане Поліщук?

Микола Поліщук

Я хотів би сказати, що дійсно діоксини – це рукотворні отрути, тому, що якщо ми знаємо інші отрути, той же бутолічний токсин, то це природний все ж таки, а це рукотворний, чисто отрута, який по своїх отруйних властивостях надзвичайно сильна.

Є діоксини, які самі отруєння мають хлору в певному кільці 3 хлора. Вони 67 раз більш токсичні, ніж ціаністий калій і десь в порядку в 500 раз сильніше стрихніна. Тобто тієї отрути, ми знаємо, і стрихнін використовується для отруєння крис.

Значить діоксин може виготовлятись дійсно тільки в тих лабораторіях, які до цього пристосовані. Тому що ми знаємо, що діоксин може бути і при згоранні хлорвінілу других продуктів, але щоб концентровано його дістати, звісна річ, повинні бути певні лабораторії.

Чи є такі лабораторії на Україні, то мені важко сказати. Тобто звідки отрута взялася, отрута взялася звідти, де є ті лабораторії, які цим займаються. Тепер, хто зацікавлений в тому, щоб яд попав і саме попав, будемо так говорити, певній особі або Віктору Ющенку.

Значить зацікавлений той, хто був зацікавлений не допустити його до президентства так, як це реальна кандидатура на президентство. Значить тут можна чітко сказати що яд, напевно, в Україну звідкись завезений або якщо робився десь в лабораторії, то це повинна бути якась така спецлабораторія про яку мало нам відомо.

Значить отрута ця була дана безпосередньо Віктору Андрійовичу тими, хто зацікавлений був, щоб він не дійшов до перемоги. Слід відмітити, що діоксини легкорозчинні в жирах. Тобто це тваринна їжа, це може бути і риба і, до речі, слід відмітити, що в м’ясі риби, хижаків він легше розчиняється, ніж в рибі тій, яка є не хижаками.

Можна було б сказати, що дійсно є історією того повторення, які спецслужби робили проти Маркова, Щикотіхіна, Хохлова. Це все відомо. І тепер я би сказав так, що дійсно перед початком були дуже гарні слова сказані, що яд слабих вбиває, а сильних загартовує.

І я би сказав, що дійсно цей яд загартував дух Віктора Андрійовича Ющенка і слава Богу, що він прийняв лікування таке, як треба. І з самого початку, коли це все сталося я не те, що відкидав, я настоював на тій версії, що це було отруєння. Єдине, що я говорив, що це було отруєння більше всього біологічними токсинами і я цієї версії не відкидаю в поєднанні з хімічними токсинами.

Біологічні токсини такі, як ендоекзотоксини, вони легко вимиваються будемо говорити розчинами, а ми знаємо, що Віктор Андрійович в Австрії получив дуже детоксикаційну терапію, а діоксин він якраз не розчинний в воді, і він попадає в жирову клітковину, попадає в клітини і викликає певні зміні, і от такі зміни якраз характерні, які на обличчі.

І ми знаємо, що Джон Генрі, це клінічний токсиколог лікарні Святої Марії в Лондоні і консультант британської національної інформаційної служби по питаннях отруєнь якраз і говорить про це, що це є отруєння діоксином, і лабораторні дані, і дані, які були проведені в клініках Європи підтвердили, що це дійсно так.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Поліщук.

Я хочу нагадати ще одну річ, якщо я не помиляюся заступник міністра охорони здоров’я України пан Орда сказав, що діоксин не можна виявити в крові. Чи не шапка горить на декому, бо якщо він сказав, що не можна виявити значить він десь отримав таку інформацію, і він володів старою інформацією, а тут раптом виявилося, що вже такі методики є на Заході, що його виявляють?

Про що свідчить ця заява пана Орди, пане Шевчук?

Сергій Шевчук

На жаль, Міністерство охорони здоров’я України і Академія медичних наук України були або сторонніми спостерігачами, або були суб’єктами, що надзвичайно некваліфіковано підходило до цієї ситуації.

Пан Орда, можливо, правий в тому плані, що його підлеглі не знають, як виявляти діоксин і подібні речовини, але це не означає, що в інших лабораторіях світу не виявляють діоксини.

Зокрема, можу послатися на відомого вченого Вартіайнена з Фінляндії, який чітко вказує, що період напіврозпаду і виведення з організму діоксанів складає 7 років, тобто навіть на 14-й рік можна виявити залишки цього токсичного продукту.

А взагалі прикро, що наші провідні організатори охорони здоров’я в цій політичній ситуації повелися так, як їм підказувала влада, а не стояли, як чесні незалежні медичні професіонали.

Щодо отруєння діоксином, то я переконаний в тому, що не можна порівнювати факти, які були з окремими іншими політичними діячами, оскільки в таких випадках завжди є індивідуальний рецепт на лише один випадок.

В цьому плані, очевидно, діоксан був не єдиним токсичним агентом. Я повністю погоджуюся з паном Поліщуком. Йдеться про так званий бінарний заряд отрути, коли, окрім хімічного агента, має місце і інший агент, який діє на імунітет, з одного боку, а з іншого боку, на токсичне враження внутрішніх органів.

І ті фотографії, які ми бачили у Відні, які нам показували лікарі у Відні в перші дні, просто жахають, і добре, що так сталося, що саме ця клініка взялася за лікування політичного лідера України і їй вдалося зробити дуже багато.

Василь Зілгалов

Шановні гості, я пропоную послухати ще один фрагмент.

Ми маємо сьогодні офіційну позицію Міністерства охорони здоров’я України, яку оприлюднила прес-секретар Міністерства Уляна Лозан.

Уляна Лозан

В зв’язку з появою у ЗМІ висновків австрійських лікарів щодо результатів обстеження кандидата в Президенти України, народного депутата України Віктора Андрійовича Ющенка у Міністерстві охорони здоров’я відновлює свою роботу комісія, яку було створено для перевірки інформації щодо надання лікувально-профілактичним закладам медичної допомоги кандидата на пост Президента України.

Комісію очолює перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Орда. До складу комісії входять провідні вчені-практики терапевтичного, інфекційного, хірургічного профілів, анестезіології та інтенсивної терапії, токсикології, судово-медичної експертизи.

Хочу наголосити, що діяльність української системи охорони здоров’я базується на принципах доказової медицини і виключає можливість встановлення діагнозу без попередньої діагностики і обстеження.

Як повідомлялося раніше, у заклади системи Міністерства охорони здоров’я України Віктор Андрійович не звертався, і його обстеження не проводилося.

Згідно з чинним законодавством, кожен громадянин України може обирати лікаря та лікарняний заклад, виходячи з власних інтересів.

Поважаючи права пацієнта та зважаючи на ситуацію, що склалася навколо захворювання і лікування народного депутата України Ющенка Міністерство охорони здоров’я ще раз наголошує, що в розпорядженні фахівців МОЗ не поступало офіційної інформації щодо результатів обстеження діагностики захворювання і лікування В.А.Ющенка, в зв’язку з чим будь-які намагання медичного аналізу ситуації не можна розцінювати як об’єктивні, коректні і такі, що не суперечать нормам медичної етики і чинному законодавству України.

Сьогодні МОЗ готове надати будь-яку допомогу діагностичного, консультативного чи лікувального плану при наявності необхідної офіційної документації та згоди самого хворого.

Василь Зілгалов

Я хотів би тут додати ще одне. Заступник міністра Олександр Орда колишній начальник облздороввідділу при Донецькій адміністрації, тоді, коли пан Янукович був головою тієї адміністрації.

Я не знаю, чи це випадковість, що він став заступником міністра з охорони здоров’я в уряді Януковича. Я думаю, що наші гості в студії скажуть свою думку з цього приводу.

Микола Поліщук

Я думаю, що пан Сергій на це питання відповість – він тоді якраз очолював МОЗ, був секретарем МОЗ, і він знає ситуацію.

Сергій Шевчук

Тоді, коли я був секретарем, пан Орда працював в Донецьку і очолював управління охорони здоров’я, він є організатором охорони здоров’я.

Після того, як пан Янукович став прем’єром, він з’явився в МОЗ на досить високій посаді, і під час відсутності міністра він виконує його обов’язки.

Але заява, яка зовні ніби дипломатична, зважена, насправді містить такі речі, які сьогодні неприйнятні в медицині, в сьогоднішньому світі.

Я ще раз підкреслюю, що заява направлена на те, щоби дискредитувати одного із політичних лідерів України, це заява тих медичних діячів, які не є вільними, це заява, яка підтверджує, що медицина в Україні є упередженою і носить замовний характер.

Я думаю, що колись їм буде соромно, а перед тим такі дії високих урядовців отримають інше тлумачення.

Микола Поліщук

Ви бачите, яка заява? Нібито дійсно така коректна, є і принципи доказової медицини, і все.

Скажіть, будь ласка, невже ні працівники МОЗ, деякі професори, не бачачи Віктора Андрійовича, робили заключення по телебаченню по тому, що це герпес-зостер, що це ботолотоксин, зроблений з косметологічною метою, що ніяких захворювань там немає, що це все викликано просто послабленням імунітету.

Ми знаємо, що під цим підписи ставили і академіки Академії медичних наук, провідні фахівці в цих галузях і робили неврологи, токсикологи, дехто більш виважено, а дехто напряму виставляли різні діагнози.

Я хотів би сказати, що на сьогодні у нас, на жаль, і будуть затягнуті фахівці, які не мають своєї думки, які будуть підписувати все, що їм говорять.

Адже я сам був свідком, коли судово-медична експертиза була від Генеральної прокуратури і обговорення були одні, а потім заключення з’явилося зовсім інше. Разом з тим всі, хто підписав, сказали: “Що ж ми могли зробити? Ми підписали”. Тобто, в цьому теж нічого нового не можна чекати.

Я сумніваюся в тому, що в нас є такі лабораторії, які могли б сьогодні зробити ті аналізи, які були проведені у Європі. Ми не можемо прості гепатити, навіть біопсію провести, щоб дізнатися про те, чому така причина і від чого буває.

Таким чином слід все ж таки керуватися принципами доказової медицини, тієї медицини, яка на сьогодні є передовою. А це саме Європа, Америка, а не йти до наших.

Сергій Шевчук

Я хотів би дуже коротко перерахувати 12 ознак неправди, якщо не вживати слово “брехні”, голови комісії, пана Сівковича, який він оприлюднював, а пізніше в Інтернеті і подав як заключний звіт.

По-перше, в доповіді Сівковича говорилося про те, що, можливо, у Ющенка є енцефалопатія, можливо, є мозковий інсульт, що не було зроблено комп’ютерну томографію головного мозку.

Це все свідомо підводилося до того, що кандидат в президенти може мати психічний стан, який не дозволяє йому вести активну роботу, так званий удар по психічній, по ментальній сфері кандидата в президенти.

По-друге, часто Сівкович вказував, що нинішній стан кандидата в президенти є загострення попередніх хвороб, в тому числі 12-річної давності, що також не відповідає дійсності.

По-третє, Сівкович вказував на те, що такий стан здоров’я, особливо обличчя Ющенка, може бути викликаний косметичними процедурами препаратом “Ботокс”, який розрівнює зморшки.

Це свідомий обман, оскільки він направлений на те, щоб був підрив довіри виборців до того кандидата в президенти, який робить якісь косметичні процедури. Якби це була жінка, і то це було б по-різному сприйнято, а щодо чоловіка – це свідома фальш.

Наступне, що нібито Ющенко захворів до “таємної вечері” 5-го вересня. Тобто, прагнення відвести будь-яку підозру від працівників СБУ, які серйозно підозрюються в тому, що саме в цей момент, у всякому разі на наступний день проявилися основні ознаки захворювання у Ющенка.

Накінець, пан Сівкович вказував, що були взяті аналізи блювотних мас після того, як знудило пацієнта, на наступний день, і він сказав, що точно було знайдено місце, забрані серветки і самі блювотні маси і зроблений аналіз, в якому нічого не знайдено.

Насправді такий псевдозабір, бо зроблено (тільки вдумайтеся!) на 25-ий день після того, як мав місце випадок блювоти... І, власне, там дійсно нічого не знайшли тільки тому, що судово-медичний експерт, який робив досить детально експертизу, після всього дослідження написав, що в тих матеріалах, які йому доставили (до речі, доставили ті матеріали управління СБУ в Донецькій області чомусь, хоча справа була передана в Генпрокуратуру), “слідів їжі та блювотних мас просто не знайдено”. Досліджувався ґрунт поблизу Вишгорода, в якому дійсно не було ні токсичних, ні отруйних речовин.

І таких неправд є ще дуже багато.

Я коротко перерахую інші ознаки. Це твердження про те, що некваліфіковані віденські лікарі, про що Сівкович сказав в першому своєму звіті; що нібито чинився спротив комісії українського парламенту у Відні, що також не відповідає дійсності; що не є отруєння, а є звичайна банальна герпетична інфекція у Ющенка, оскільки він два роки тому хворів герпесом, і цей вірус міг функціонувати і бути в організмі.

Ви пам’ятаєте його не досить щирі і серйозні твердження про те, що у Ющенка “вугрі”, а не отруєння.

На кінець він вказував, що при аналізі крові в Україні, які зібралися, не було жодних порушень. В той час, як всі лікарі бачать і знають, що було, як мінімум, 15 порушень в аналізах крові.

І останнє. Він дуже цікаво сказав, що учасники “таємної вечері” (там було чотири чоловіки) вживали пиво, горілку і коньяк.

Говорячи про групове вживання, може скластися думка, що дійсно вони всі сиділи і в такому ж порядку вживали. Якщо хтось вжив тільки воду чи тільки пиво, а другий, наприклад, понюхав коньяк, то це не означало, що вони все разом вживали масово, і це пізніше викликало такий стан, що призвело до гострого панкреатиту, який спочатку спостерігався у Ющенка.

Ось з таких неточностей, з такої неправди і формулювався попередній остаточний звіт голови комісії.

Тому я не здивуюся, якщо найближчим часом члени парламентської комісії просто виразять недовіру голові комісії, пану Сівковичу тому, що він не веде вірно свою роботу і не розуміє ту велику відповідальність, яка покладена на нього як на голову слідчої парламентської комісії.

Василь Зілгалов

Я хотів би у вас запитати, чи не закономірно, що на пострадянських теренах, фактично, тільки мабуть в Москві займались такими проблемами, що могли визначити, і то в спеціальній лабораторії, чим людину отруїли.

Бо на скільки ми знаємо, за останні 14 років в Україні чимало людей померли при досить загадкових обставинах. Ні одна лікарня, ні одна медична лабораторія в Україні мабуть не бралася точно визначити, як, де, хто помер і від яких отрут.

Що проблема отруєння – це складна проблема. Як Ви вважаєте, пане Поліщук?

Микола Поліщук

Я думаю, що це дуже характерно для країн пострадянського простору. Ми можемо спостерігати багатьох таких людей. І я скажу, що якби, не дай Бог, стався поганий результат перші три-п’ять днів, то ніхто не звернув би увагу, дійсно сказали, що можливо захворів, щось сталось і все.

Чому? Адже ми пам’ятаємо Олексенка – народного депутата, який раптово захворів панкреатитом. Я пам’ятаю, цю історію розбирав, класична картина панкреатиту, але чомусь тільки один Олексенко, який нічим тоді не зловживав, захворів і за три дні помер.

Потім подібна ситуація сталася з поляком із того ж Запоріжжя, який захворів і помер від серцевого нападу, на скільки я знаю, лікар, який його курував потім, через деякий час також якось загадково помер.

Тобто сьогодні до цього часу в Україні можна спостерігати ряд таких раптових смертей, це обумовлено багатьма факторами, обумовлено і тими факторами, що ми знаємо, що кримінал в Україні дуже тісно зрісся з владою або влада зрослася з криміналом.

Ми можемо сьогодні сказати, що в тій же Донецькій області, коли пан Янукович був губернатором, а Васильєв був генпрокурором, там було десь біля 300 вбивств, і не було ні проти кого не порушено кримінальної справи. Це говорять співробітники служби УВС.

Тобто на пострадянському просторі, особливо в деяких регіонах України, напевно, є правилом, політичних противників забирати конкуренції, забирати з дроги.

Але, я хотів би сказати, що в Україні наступає зовсім інша епоха. Особливо це показала помаранчева революція, яка, можна сказати, не просто здивувала, яка сколихнула весь світ .

Я думаю, що за ці 17 днів вони сколихнули світ, вони здивували світ і дали надію, що Україна буде будуватися зовсім інша. Це показала єдність народу на Майдані, показала єдність і в парламенті при вирішенні якихось ключових питань, як вивести Україну з кризи.

Так що шляхи до цього намічаються, і я думаю, що завершальним корком ще буде якраз перемога Віктора Ющенка, коли він стане президентом.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Поліщук. У нас є слухач, добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір, це з Німеччини Максим Любава Вас турбує. От я не можу зрозуміти, чому так Медведчук перед вереснем місяцем зачастив до Москви? Пам’ятаєте, він два чи три рази їздив.

Мені здається, що це робота рук цього чорного кардинала, бо це отруєння в нашого майбутнього президента. Як Ви на це дивитеся, що думаєте? Я про Медведчука, чи не його це рук робота?

Микола Поліщук

Ми можемо сказати, можемо дійсно говорити, що це робота тих людей, які зацікавлені в тому, щоб Віктор Ющенко не став президентом.

Але зацікавлені, ми знаємо, хто були. Зацікавлені були в цьому і АП, і команда Януковича, це безпосередньо ті, хто був зацікавлений. Ми пам’ятаємо ті фрази, які були кинуті, коли питали, що будуть робити, якщо Ющенко стане президентом, була коротка фраза: “Не стане”. Отже була якась впевненість, розроблялись якісь плани в тому, що не стане.

Ну, це дуже характерно, що все правління Кучми характеризується тим, що в будь-яких критичних ситуаціях завжди його команда їде в Москву за порадою. Якщо не допомагають поради їх поїздки в Москву, то безпосередньо з Москви приїжджають. І ми це бачимо, що навіть президент Путін на протязі 10 чи 12 днів двічі приїздив на Україну і вказував, як чинити.

А потім скільки гінців було з Росії, які в той чи інший спосіб намагалися висловити свою позицію відносно України, впритул до того, що розділити, розірвати Україну.

Тобто тут безпосередня зацікавленість є, будемо говорити, і проглядається, чия це зацікавленість і чия країна вмішується у внутрішні справи України, саме Росія.

Василь Зілгалов

Дякую. Пане Шевчук, будь ласка.

Сергій Шевчук

Я не є таким оптимістом, який вважає, що була така акція, яка вже завершилась. Справа в тому, що ця фірма чи контора, чи кооператив, як там її назвати, уже випустила на світ Божий товар з умовною назвою діоксин в шоколаді. В яскравій обкладинці з надписом, тільки ще не знаємо, чи це російський напис “Новинка”, чи англійський “New”.

Але ми повинні розуміти, що це небезпечна тенденція, адже це самий економний шлях боротьби з опонентами та політичними лідерами. І не лише на Україні.

Ви знаєте, я не здивований, що і держдепартамент США вимагає розслідування, і Європарламент вимагає розслідування, тому що такі новинки мають тенденцію поширюватись, і вони не мають між собою кордонів.

Якщо це йде із тої держави, про яку говорив шановний пан Максим Любава, це одна справа, можуть це бути і інші держави, що проявляють такі форми тероризму. Але наша країна і наша культура повинні завершити розслідування цієї справи, виявити винних і наказати їх.

Василь Зілгалов

До речі, пане Шевчук, коли я питав пана Гордієвського про цю різку заяву держдепартаменту США, то пан Гордієвський майже дослівно таке сказав, що “Ви розумієте, на Заході ми попереджали, з ким вони мають справу, що там керують бандити, але нас не слухали. І тільки тепер прокинулись і починають розуміти, хто сьогодні керує цими країнами: Росією і Україною”.

В нас є ще слухач. Добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір. Я хочу сказати, що це дурниці, що Ющенка хотіли отруїти. Це банальне політиканство. Якби хотіли, то отруїли б звичайнісіньким ціанідним калієм, знищити можна легко вибухом міни. Бо є тисячі людей, які зробили б це гарантовано на 100 відсотків за пару тисяч доларів.

Щодо діоксину, якщо такий виявили в Ющенка, то це він міг спожити з цією ж таки рибою, якщо справді у нього та діоксин виявили, через забруднення навколишнього середовища. В копальнях тисячі людей загинуло через викиди отрут.

Василь Зілгалов

Будь ласка, пане, представтесь.

Слухач

Валентин Олексійович з Бородянки.

Василь Зілгалов

Пане Валентине, але лікарі кажуть, що вміст діоксину в крові перевищував через кілька днів тисячу разів, це значить, що в рибі стільки діоксину?

Слухач

Ви знаєте, різна кількість може бути в різних місцях. Так що, якщо потрапила та риба до Ющенка, саме те місце, де діоксинів велика кількість, або може з іншою їжею. Це також, розумієте, якщо хочуть отруїти, то це просто зробити.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Валентине, будь ласка, пане Сергій.

Сергій Шевчук

Дійсно, фізичний вплив на передвиборчих змаганнях був через гранату, нагадаю Вітренко. А цьогорічні – через отруту, це однозначно.

Але шановний Валентин з Бородянки десь почув мабуть нові “фабули”, які сьогодні будуть поширюватись може і в нашій комісії, може і в ЗМІ, і ті “фабули” наступні.

Перше, що Ющенко отруївся сам. Наприклад, не дотримувався дієти і їв ту рибу, про яку говорить шановний пан Валентин.

Друге, що Ющенко отруївся випадково. Скажемо в якійсь компанії йому дали суші чи ще щось, і це випадкове отруєння, так склалося.

І третє, найголовніше, що Ющенка отруїли свідомо, але отруїла не влада, а отруїли однодумці. І тут ціле віяло різних течій. Скажімо, отруїли конкуренти коаліції “Сила народу” для того, щоб взяти місця. Або виявив бажання до цього прилучитися той кандидат в президенти, який зайняв третє місце.

Або взагалі, отруїли для того, щоб кинути тінь на Кремль, на Володимира Володимировича Путіна. Я думаю, що останні тижні, у всякому разі перед туром переголосування ці нові “фабули” будуть поширюватись і западати в свідомість наших громадян для того, щоб кинути тінь на основного кандидата в президенти.

Я просто нагадаю, що сам Віктор Андрійович Ющенко ще у Відні сказав, що він не хоче спекулювати діагнозом отруєння перед виборами, він просить, щоб цю тему розглядати вже після закінчення передвиборчих перегонів.

Василь Зілгалов

Дякую. Нагадаю, що сьогодні у прямому ефірі “Вечірньої Свободи” ми говорили разом з гостями Миколою Поліщуком, народний депутат України “Наша Україна” і Сергієм Шевчук, член фракції народно-демократичної партії, Партії підприємців і промисловців України. Вони є членами спеціальної комісії парламенту, що розслідує обставини хвороби і отруєння Віктора Ющенка.

З Праги вів програму Василь Зілгалов, я дякую нашим шановним гостям за участь в програмі, дякую слухачам за телефонні дзвінки і запитання.

Слухайте “Вечірню Свободу”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG