Доступність посилання

ТОП новини

Третій Золотий М’яч для України.


Василь Зілгалов


Прага, 14 грудня 2004 – Історики кажуть, що грудень – це дуже сприятливий місяць для українців. Ну хоча б тому, що саме у цьому місяці проведено референдум про незалежність України і світ довідався про першого всенародно обораного президента цієї держави. А сьогодні окрім успіху супер боксера Віталія Кличка, який 11 грудня блискуче захистив свій світовий титул, прийшла ще одна приємна звістка про українські успіхи – український футболіст отримав приз кращого футболіста Європи за версією французького тижневика «Франс Футбол» – Золотий м’яч. Тут мабуть і здогадуватися не потрібно , бо всі вже знають, що ця нагорода давно, впродовж останніх трьох років, шукала саме Андрія Шевченка, а він сказав у понеділок в Парижі, що присвячує цю нагороду українському народові.

Виявилося, що італійські футбольні фанати – тіффозі – добре обізнані з політичною ситуацією в Україні, бо під час нещодавнього матчу Ліги чемпіонів в Мілані, 26 листопада, між клубом Андрія Шевченка АЦ Мілан та донецьким Шахтарем, засудили політичний вибір Андрія, який раніше висловився на підтримку Віктора Януковича. Вони помістили цього дня на трибунах Сан - Сіро низку плакатів адресованих українському форвардові клубу АЦ Мілан, один з них гласив - «Твій вибір змусив плакати твій народ!». Це зачепило Андрія і він підкреслив після того матчу - «я не вправі впливати на політичний вибір своїх співвітчизників», а вже у день вручення йому Золотого М’яча в Парижі підкреслив, що «я дуже переживаю, стежачи за подіями, які відбуваються у моїй країні. І перш за все хвилююся за простих людей...». Цим Андрій підкреслив, що він українець.

Тому й не дивно, що стрічки новин з Парижа звучали увечері 1З грудня однаково «український футболіст отримав приз кращого футболіста Європи...», так повідомили фактично всі світові аґенства. Чимало з них нагадують, що за 14-річну історію української незалежності Андрій став першим футболістом з України, що був оголошений тижневиком «Франс Футбол» володарем Золотого М’яча. Першими в Україні отримали цю нагороду Олег Блохін – 1975 та Ігор Бєланов – в 1986 році. Але це були ще радянські часи. І нині немає у Європі такої національної збірної з футболу щоб і тренер і капітан були володарями Золотого М’яча, маються на увазі звичайно Блохін і Шевченко. Може це добрий знак для України напередодні чемпіонату світу 2006 року, що пройде у Німеччині?

Варто знати, що кращий футболіст Європи визначається щорічним опитуванням, що його організовує французький тижневик «Франс Футбол» серед спортивних журналістів 52 країн. В опитувальний лист потрапляє 50 кращих футболістів Європи і цього разу Андрій Шевченко набрав 175 балів, другим став португалець Деко 139 балів і третім – бразілець, гравець іспанської «Барселони», Рональдіньо – 133 бали. До речі, під час нагородження Шевченка в Парижі саме Рональдіньо першим привітав Андрія і сказав, що «Шевченко видатний футболіст і цілком заслужив цю нагороду своєю блискучою грою». Та й минулорічний володар Золотого М’яча, чех Павел Недведь, вважає, що Андрій, і лише він, вже давно заслужив цю нагороду, бо забивати в італійському чемпіонаті по 24 голи за сезон дуже не просто. Лише у серії А Шевченко за чотири сезони забив близько ста голів, на початку п’ятого він вже має їх аж 102. Всі у Мілані вважають, що Андрій перевершив їх легендарного кумира - голландця Марко ван Бастена але Шевченкові минуло лише 28 років. «Людина-гол», «машина-гол», «Шева -гол» - це лише деякі із гасел, проголошених стосовно Андрія мільйонами його прихильників на стадіонах світу. А він сам скромно сказав у понеділок в Парижі: «Я присвячую цей трофей моєму народів. Я українець і я гордий цим». І ще повідомляють у останню хвилину, що Андрій був дуже радий почути привітання від кандидата у президенти Віктора Ющенка і додав: « Це був ще один хвилюючий момент такого щасливого для мене вечора. Ющенко відзначив значення цієї перемоги для всього українського народу...» І Андрій пообіцяв бути із Золотим М’ячем у Києві 29-30 грудня. Чи не вітати цим почесним футбольним трофеєм нового президента України?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG