Доступність посилання

ТОП новини

13-те грудня у Дніпропетровську було насичене подіями, пов’язаними зі змінами у місцевій владі.


Михайло Снігур

Галина Булавка
Дніпропетровськ. 13-го грудня без об’яви у пресі була терміново скликана вже друга за десять днів позачергова сесія обласної ради. Сесію відкрила голова ради Галина Булавка, котра заявила про складання нею повноважень і рекомендувала депутатам обрати головою ради депутата облради, колишнього голову обласної адміністрації і колишнього радника президента України Миколу Швеця, додавши, що голова Верховної Ради Володимир Литвин підтримав обрання Швеця головою ради. Присутній на сесії голова обладміністрації Володимир Яцуба заявив що у ситуації політичної нестабільності єдиним можливим варіантом він вважає збереження кадрової стабільності та що не час ухвалювати кадрові рішення до 26-го грудня.

“Брати участь у розвалі стабільності в області я не стану” - сказав Володимир Яцуба і покинув залу засідань.

Микола Швець
Варто зазначити, що десять днів тому Володимир Яцуба сам намагався скликати сесію обласної ради, претендуючи бути обраним на посаду її голови.

42-ма голосами 56-ти присутніх з 70 депутатів обласної ради Микола Швець був обраний головою ради. Галина Булавка призначена заступником голови, для чого довелося спеціально створити ще одну посаду заступника на додаток до двох, що вже існують. Було запропоновано висловити недовіру Володимиру Яцубі як депутатові ради, проте голосування з питання недовіри за пропозицією Миколи Швеця, котрий сказав, що потрібно попередньо вивчити діяльність Яцуби, було відкладене. У своїй промові Микола Швець звинуватив Володимира Яцубу у перевищенні влади і перебранні влади від обласної ради до адміністрації. Було запропоновано підготувати рішення про перерозподіл владних функцій між обласною радою і адміністрацією. На сесії Володимир Яцуба був звинувачений також в участі у беззаконній приватизації голдингової компанії Павлоградвугілля і Криворіжсталі та сприянні донецьким фінансово-промисловим групам.

Ще до закінчення сесії Володимир Яцуба провів пресконференцію, на якій зробив наступну заяву:

Володимир Яцуба
“Події останніх днів і останніх годин свідчать, що залишатися на посаді голови адміністрації у ситуації коли у у обласній раді працюватимуть люди, з якими я напевне не знайду контакти, змушують мене написати заяву і піти у відставку з посади голови адміністрації щоб дати можливість області залишатися стабільною. Я планую взагалі піти з політики на певний час. До побачення”.

Після пресконференції Володимир Яцуба сказав кореспондентові Радіо Свобода:

"Те, що відбулося, це фарс, я з ним ніколи не погоджуся. Я можу працювати з будь якими людьми, але з цією командою я працювати не стану. Це принципова моя позиція”

Кор. – “Що стоїть за цим?”

В.Яцуба – “Я не можу сказати. Історія покаже. Я не хочу коментувати.”

Юрій Райхель
Події коментує політичний оглядач газети “Зоря” Юрій Райхель:

“Те, що відбулося на сесії, є віддзеркаленням намагань східних еліт, і таке відбуватиметься не тільки у Дніпропетровській області, зберегти економічні і політичні позиції в умовах значного перелаштування політичного життя країни”.

Голова дніпропетровського відділення Комітету Національного порятунку Михайло Полянчич вважає, що влада у області попри всі намагання місцевих владців зберегти позиції буде радикально змінена:

“Це стара команда. Вони між собою ще ділять залишки влади, яка сьогодні вже не має реальної сили і просто де факто існує. Ми будемо формувати у перспективі після 26-го (грудня – М.С.) нормальну владу у Дніпропетровську. Демократичну владу, яка буде відповідати позиції, що її формуватиме новий президент. Є золоте правило – коли корабель тоне, щури дуже швидко з корабля йдуть. Тому, коли буде новий президент,
Михайло Полянчич
народний президент, тоді й багато обласних влад будуть змінені. Я маю на увазі не губернаторів, а тих, яких обирають. Ми все зробимо для того, щоб і законодавчу і виконавчу владу привести у Дніпропетровську нову. Як це буде виглядати, це я скажу після 26-го числа”
- зазначив голова обласного відділення Комітету Національного Порятунку Михайло Полянчич.
XS
SM
MD
LG