Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина пропонує Іраку військову техніку.


Василь Плоскіна

Угорщина, 15 грудня 2004 – Командування НАТО не заперечує проти оснащення збройних сил Іраку угорськими танками Т-72. Про таку допомогу Іраку військовою технікою, зокрема, говорив днями у Багдаді прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань.

Міністерство оборони Угорщини планує поставити новій армії Іраку 77 танків типу Т-72, виготовлених у країнах колишнього Варшавського блоку. Певний час ця військова техніка була на озброєнні танкових підрозділів угорських збройних сил. Однак після вступу Угорщини до НАТО наприкінці 1990 років і запровадження військових реформ, ці танки потребують серйозної модернізації. Всього у штаті збройних сил Угорщини є 148 таких бойових машин головно чехословацького та польського виробництва. Період їхньої експлуатації становить 22 роки. Звісно, ці танки можуть послужити й довше, але на модернізацію техніки потрібно знайти приблизно 50 мільйонів доларів. Вільних же коштів у державному бюджеті немає. А продати таку кількість танків у країни “третього світу”, коли ринок озброєнь буквально завалений новими зразками техніки, дуже складно, майже неможливо.

Власне, угорські військові не проти переоснащення випробуваних у дії Т-72, але держава не гарантує на це належне фінансування. От і вирішили в міністерстві оборони Угорщини передати 77 бойових машин у дарунок іракцям. При цьому, можливо, в Ірак поїдуть кілька десятків військових інструкторів. Це стане відомо наприкінці січня наступного року, коли стане відоме кінцеве рішення військового командування, повідомив з цього приводу представник оборонного відомства Угорщини. В Іраку на той час залишатимуться ще близько півтори сотні угорських миротворців. Решту ввійськовослужбовців заплановано вивести з цієї країни до кінця поточного року, згідно з постановою угорського парламенту.

В угорському війську розраховують використовувати старі бойові машини до 2015 року. Зі ста сорока восьми одиниць серії Т-72 90 танків є боєздатними, сказав Іштван Бочкаї, прес-секретар мінборони. Проте підтримання їх у бойовій готовності вимагає чималих грошей, додав він. Якщо вдасться поставити частину машин до Іраку, то це буде великим полегшенням для державного бюджету. Наприклад, кілька років тому міноборони не зміг продати партію застарілих танків Т-55, тому їх довелося утилізувати власними силами. Така процедура влетіла угорським військовим у копієчку.
XS
SM
MD
LG