Доступність посилання

ТОП новини

Чому її називають новою нацією?


Василь Зілгалов

Прага, 15 грудня 2004 - «Помаранчеву революцію» в Києві світ назвав «народженням нової України». І насамперед відзначив при цьому, що українці встали з колін, позбулися страху, відчули, що їх разом багато і вони не хочуть більше залежати від волі однієї людини. Самі учасники подій на Майдані признавалися, що вони раптом проснулися і відчули себе вже у іншому світі – вільнішому, світлішому, розкріпаченому, і вороття назад не буде, бо вони цього свідомо не хочуть.

Не дарма ще стародавні греки вважали, що ідеї, перш ніж заволодіти світом, мусять народитися в головах багатьох людей. Самі учасники «помаранчевої революції» розуміють, що головне у їхньому житті попереду, але вважають, що 21 листопада народилася нова Україна, їхня Україна, і народилася вона у пробудженій свідомості мільйонів українців.

А однією з головних ознак нового суспільства є, насамперед, прорив у свідомості його більшості і цю нову свідомість вже не повернути назад, не обманути, як це намагалися робити раніше. Не дивно, що ця нова Україна визнана як ворогами (старою владою), так і цілим світом, який висловлює захоплення українцями після 21 листопада.

Невже справджується один із катренів французького пророка Нострадамуса, який колись написав: «Народ з берегів Бористену дасть світові нові зразки демократії». Що несеш світові, нова Україно?

Пам’ятаєте, як з сумом висловився Леонід Кучма у Внуково-2 другого грудня 2004 року на зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним: «Тієї України, яка була до виборів, її вже зараз не існує». За словами Юлії Тимошенко, зять Кучми після відвідин Майдану зателефонував до тестя: «Тату – це катастрофа!» Для одних - катастрофа, а для інших - свято пробудження.

Одне із впливових на Заході видань «Вол Стріт Джорнел» написало у ці дні, що історія завжди проявляє себе у блискучих сюрпризах, а таким раптовим і яскравим, «не характерним раніше у кольорі для слов’ян» нині є «народження України», «успіх помаранчевої революції знаменує перетворення українців у націю».

"Світ усе ще знає це місто під його російським ім''ям «Кієв» але давайте, починаючи із сьогоднішнього дня й з даної статті, іменувати столицю України її законним ім''ям Київ (Kyiv)", - почав відомий американський політик Річард Холбрук свою статтю у американському часописові «Вашінґтон Пост».

І далі він наводить слова українців , які вважають «ці дні найважливішими за тисячу років».

Як зауважив Віктор Ющенко, світ спостерігає у цей час за цілком іншою Україною. “Світ подивився в очі мільйонам добрих людей різного віку, віросповідання, різних етнічних коренів, котрі мирно боролися за свої права, здійснюючи дане їм Конституцією право. І все це відбувалося без бунтів, насильства і крові...Ми нікому не дозволимо задушити нашу свободу”.

Відомий американський політик та політолог Збіґнев Бжезинський вважає, що у зв’язку з подіями в Україні нині світ ставить на карту величезної ваги відповідальність за подальший розвиток цілого регіону світу, пострадянського простору. Бжезинський не сумнівається, що по-справжньому демократична Україна може надати прискорення всім колишнім радянським республікам.

Але й після «помаранчевої революції» в Києві світ ставить питання : хто такі українці? І що таке Україна? Але вже у іншій площині – чи зможуть лідери цієї революції, цієї нової України відповісти на виклики народу, який побачив себе і свою державу у новому, сонячному світлі. Чи дійсно народження нової України наповнюватиметься і її новою елітою, і її пробудженим народом саме новим змістом, який ще не раз здивує світ? Бо ж написано було колись європейським пророком : «...народ з берегів Дніпра дасть світові нові зразки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG