Доступність посилання

ТОП новини

Оранжевий шарф Варшава – Київ.


Володимир Павлів

Варшава, 15 грудня 2004 – У Польщі триває набір охочих їхати в Україну спостерігачами на вибори президента. Сама лише партія “Право і справедливість” заявила, що готова забезпечити відправку 1000 спостерігачів. Іще кілька тисяч спостерігачів із Польщі буде відправлено від імені уряду країни, а також ОБСЄ, Вишеґрадської групи держав Центральної Європи чи громадських організацій.

Ті ж, хто не може стати спостерігачем хоч би через те, що не досяг іще 24-річного віку, виявляють свою солідарність із учасниками “помаранчевої революції” в інший спосіб Роль київського Майдану Незалежності в мініатюрі відіграє в польській столиці оранжевий намет, що на зламі листопада та грудня з’явився під посольством України. З того часу тут днюють і ночують, змінюючись ротаційно, молоді люди з різних міст та навчальних закладів Польщі – поляки, українці, білоруси та інші. Як і на Майдані, мешканцям оранжевого намету у Варшаві активно допомагають мешканці та гості польської столиці. Привозять їжу, каву і чай, апельсини, мандарини, часом дають гроші, а інколи й запрошують до дому з пропозицією прийняти гарячий душ чи просто зігрітися.

Міхал, один із молодих поляків, що в даний момент мешкають у наметі, сказав кореспондентові “Свободи”, що їх зігріває більш за все тепле ставлення людей: “Тут дуже добре. Цінним є, що люди так до цього ставляться. Поляки і українці – це насправді таке поєднання знизу”.

Щовечора між 6 та 8 годинами це місце перетворюється на такий собі “гайд-парк”: люди приходять, щоб дізнатися останні новини з України, подискутувати про перспективу чи просто висловити свою підтримку та солідарність. Часом до мешканців оранжевого намету виходять і представники посольства, каже Міхал: “Учора з нами тут пан консул досить довго розмовляв. Були і українці, і поляки. Ми так трохи собі подискутували”.

Однак такі “оранжеві акції” відбуваються не лише біля намету. У вівторок увечері студенти Варшавського університету організували акцію збору підписів із побажаннями та привітаннями для учасників української “помаранчевої революції”. Упродовж цієї акції кілька сотень людей заповнили своїми автографами сувій оранжевої тканини завдовжки в 120 метрів та завширшки півтора метра.

Та справжнім рекордом довжини може стати оранжевий шарф, що його днями почали плести жінки з України в оранжевому наметі. До цієї акції долучаються щораз більше представниць прекрасної статі, незалежно від громадянства чи національного походження. Одна з польських фірм подарувала жінкам для початку 35 кілограмів оранжевих ниток. Ініціаторки акції вважають, що їм удасться впродовж тижня сплести шарф довжиною в 1000 кілометрів – приблизно такою є відстань між столицями України та Польщі.

У понеділок кілька рядків цього шарфа сплела співачка Руслана, котра саме перебувала в Варшаві. Руслана пообіцяла також, що після повернення до Києва зініціює в’язання шарфа й там – назустріч Варшаві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG