Доступність посилання

ТОП новини

Працівники концерну “Лукор” домагаються підвищення зарплати.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 16 грудня 2004 - Працівники найбільшого на Прикарпатті підприємства “Лукор” вимагають у керівництва негайного підвищення оплати праці. Концерн “Лукор”, власником якого є російська компанія “Лукойл”, на переконання робітників, уже тривалий час ігнорує їхні вимоги, незважаючи на те, що прибутки підприємства постійно зростають.

Помаранчева революція в Україні не лише пришвидшила політичні зміни в державі, але й спонукала громадян активніше обстоювати свої права, і не тільки на майданах. Робітники найбільшого підприємства на Івано-Франківщині хімічного концерну “Лукор”, більше відомого як “Оріана”, вимагають у керівництва підприємства негайного підвищення заробітної плати. Ці їхні вимоги активно підтримує профспілка закритого акціонерного товариства “Лукор”.

Голова профспілки Олег Кушлин зокрема наголошує:

“Я вважаю, що абсолютно справедливими є вимоги працівників щодо заробітної плати. Тому що це питання не є новим. Сьогодні це перевершує всі надії та сподівання працівників, адже сподівалися, що буде якесь суттєве підвищення заробітної плати. На попередньому тижні було ухвалене рішення правлінням “Лукойл-Нафтохім” щодо підняття заробітної плати на 10 % . Це, звичайно ж, не задовольнило ані працівників, ані профком”.

Підвищення зарплатні на 10% якраз найбільше й обурило працівників підприємства. Адже вони, знаючи, що прибутки “Лукор” постійно зростають, оскільки продукція концерну успішно продається не лише в країнах СНД, але й у країнах Східної та Західної Європи, сподівалися на більш суттєве підвищення заробітної плати. Зрештою, робітники добре поінформовані, що на аналогічних підприємствах, які належить російській компанії “Лукойл”, оплата праці значно вища:

“Такий самий завод, як у нас – поліолефіновий, – є в Будьонівську, в Росії. Там звичайні робітники четвертого, п”ятого розряду отримують триста доларів США. А в нас хлопці отримують максимум сто доларів і важко працюють. Два роки тому я був у відрядженні в Одесі. Супроводжував наші вагони з поліетиленом. Там робітники два роки тому отримували 1300-1400 гривень на руки”.

Профком, який очолив дії колективу, запропонував вимоги на розгляд керівництва підприємства. Окрім підвищення зарплати, робітники також вимагають припинення фінансування футбольних клубів, перегляд редакційної політики газети “Калуський нафтохімік”, видання, яке належить підприємству, та вирішення цілого ряду інших соціальних питань. Керівництво підприємства вже розпочало переговори з робітниками, які готові вдатися до страйку. У результаті переговорів зараз розглядається варіант щодо внесення змін до трудового договору, без сумніву таких, які мали б заспокоїти пристрасті, що вирують на підприємстві.
XS
SM
MD
LG