Доступність посилання

ТОП новини

Оприлюднене нове звернення особи, яка називає себе Осамою бін Ладеном.


Сергій Куделя


Вашингтон, 16 грудня 2004 - Декілька арабських інтернет-сайтів оприлюднили сьогодні звукозапис, який вони називають новим зверненням лідера терористичного угрупування Аль-Каїда Осами бін Ладена. Особа на звукозапису висловлює свою підтримку бойовикам, які 6 грудня здійснили збройний напад на американське консульство у Саудівській Аравії, та закликає продовжувати боротьбу із монархічним режимом цієї держави. Американські спецслужби поки не підтвердили приналежність голосу на звукозапису саме бін Ладену. Однак, Державний Секретар США Колін Пауел вже прокоментував це звернення. Із подоробицями наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

“Ті, зто здійснив напад на американське консульство, є нашими братами. Нехай Аллах прийме їх як мучеників”, - каже чоловік, який називає себе найбільш розшукуваним світовим терористом Осамою бін Ладеном. Погана якість запису звернення, що триває близько 70 хвилин, не дозволяють поки встановити його автентичність.

Хоча Сполучені Штати і згадуються у цьому зверненні, головна критика спрямована на правлячу королівську родину саудівських шейхів. Як каже особа на плівці, “у час, коли мільйони жителів Саудівської Аравії страждають від бідності, руки саудівської королівської родини занурені у гроші”. Серед гріхів саудівських шейхів, згадуються порушення прав громадян держави, приниження їхньої гідності та надто близькі стосунки із “невірними” американцями. Наприкінці запису, голос на плівці також просить Аллаха благословити чотирьох ісламських бойовиків, які загинули під час нападу на американське консульство у Саудівській Аравії десять днів тому. Далі – уривок зі запису:

“Ми просимо Аллаха бути щиросердним шодо муджахедін, які здійснили напад на консульства. Як вони, тобто американці, можуть розраховувати відчувати себе у безпеці, якщо вони прирікли на руйнацію та смерть палестинський народ та іракців. Вони не будуть у безпеці, де б вони не знаходилися.”

Хоча жоден з американців не постраждав внаслідок останнього нападу, загинуло п’ятеро місцевих працівників консульства. На думку Державного Секретаря США Коліна Пауела, такими виступами лідер Аль-Каїди хоче спровокувати нові теракти:

“Він намагається підбурити людей, і зараз він в бігах. Він опиниться перед судом, рано чи пізно. Я впевнений у цьому.”

Останнє звернення бін Ладена було оприлюднене наприкінці жовтня, за декілька днів до президентських виборів у США. У ньому, він обіцяв продовжувати війну із Сполученими Штатами хто б не був обраний новим президентом. Хоча у новому зверненні відсутні конкретні погрози щодо терактів в середині США, американська влада, на думку спостерігачів, може посилити заходи безпеки напередоні різдвяних свят.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG