Доступність посилання

ТОП новини

На “круглому столі” в Одесі шукали шляхи взаєморозуміння після виборів Президента України.


Петро Каландирець

Президія "круглого столу" в Одесі
17 грудня в Одесі відбувся круглий стіл на тему “Україна до і після виборів: пошук шляхів виходу з політичної кризи”. Його організував Одеський регіональний інститут стратегічних досліджень.

Метою круглого столу стало обговорення можливих шляхів виходу із політичної кризи, встановлення злагоди і порозуміння в суспільстві. Тут були представлені обидва політичні табори – від блоку “Наша Україна” - народний депутат України Олексій Козаченко, а від штабу Віктора Януковича – професор Василь Попков.

У своєму виступі Василь Попков висловив думку, що однією з причин підтримки Віктора Януковича на виборах є “певні соціальні та економічні надії мешканців Півдня та Сходу, які бажають нормального, стабільного та рівноправного становища у межах Української держави”.

Керівник міського штабу Віктора Януковича назвав питання статусу російської мови в Україні “реальною потребою значної частини населення країни”.

Керівник міського штабу Віктора Януковича - Василь Попков
“Існує не лише російськомовне населення України, але і частина мешканців країни з російською ментальністю. І їх слід поважати. Крім цього Україна є далеко не монолітною у етнічному плані і питання культурно-національної автономії є все актуальнішим нині “ - вважає Василь Попков.

Зі вступним словом виступив і директор Інституту соціальних наук Одеського національного університету Ігор Коваль. На його думку, представники обох політичних сторін мали б спільно працювати для збереження України як єдиної держави і легитимності обрання нового Президента України.

“Хто б не був обраний, він має пройти такі процедури, щоби не виникали сумніви у легітимності результатів голосування”, переконаний Ігор Коваль.

Представники штабу Віктора Ющенка висловили занепокоєння з приводу ще не завжди рівних можливостей для представників обох кандидатів на посаду Президента України у регіональних засобах масової інформації, продовження “чорного піару” спрямованого проти лідера блоку “Наша Україна”. Про це, серед інших, говорив присутній на круглому столі професор Сергій Козицький.

Промовляє професор Сергій Козицький
Він нагадав про публікації в одеській газеті “Приморський бульвар” і пообіцяв, що дочекається завершення передвиборчого процесу і подасть на це видання до суду. Нехай суд розбереться, вважає Сергій Козицький, “як можна Віктора Ющенка одягати у форму нациста, зі свастикою на серці”.

Депутат Одеської міськради Георгій Селянін серед причин тиску на виборців нагадав неодноразові візити в Україну, напередодні першого та другого турів голосування, Президента Росії Володимира Путіна.

Керівник штабу Ющенка в Одеській області Олексій Козаченко наголосив, що єдності у суспільстві може сприяти саме відкрита полеміка.

Олексій Козаченко: “Те що опоненти обмінялися обвинуваченнями – це не дивно. Але, головне, що тут нарешті пролунала тональність справжнього бажання вийти зі складної політичної кризи. Це дає надію на те, що цей вихід буде знайдений”.

Лідер організації “Демократична коаліція”, філософ Євген Акімович висловив на круглому столі думку, що “жодної кризи в Україні нині немає”.

“В Україні відбувається революція. Це другий етап революції. Перший етап відбувався у 1989-1991 роках, коли була виборена зовнішня свобода народу, була виборена незалежність. Тоді не відбулося зміни соціальної системи. Система залишилася радянською внаслідок захоплення влади номекклатурою. Вони змінили прапори і на цьому все завершилося. Нинішній другий етап є демократичною революцією, бо протистояння триває не на грунті національному, мовному, релігійному. Протистояння триває між народом і владою. Приводом були фальсифікації під час голосування на виборах Президента України”.

Учасники "круглого столу"
Перед учасниками “круглого столу” в Одесі виступили директор Одеського філіалу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Волович, кандидат філософських наук Андрій Русін, громадський діяч Михайло Мацюк та інші.
XS
SM
MD
LG