Доступність посилання

ТОП новини

Від Угорщини в Україну на вибори їде 17 спостерігачів.


Василь Плоскіна

Угорщина, 17 грудня 2004 – Угорська Республіка посилає майже два десятки спостерігачів на повторні вибори президента України. Серед кандидатів у спостерігачі перевага надається тим особам, хто вже має відповідний досвід роботи в якості спостерігача на виборах у сусідній державі.

Зовнішньополітичне відомство Угорщини планує акредитувати в Києві 15 своїх спостерігачів, які одночасно є членами Спілки фахівців з питань виборчих технологій Центральної та Східної Європи. Крім столиці України, за словами речника міністерства закордонних справ Угорської Республіки Чаби Товта, двоє угорських представників працюватимуть також у регіонах. Орієнтовно це буде Західна Україна. Скоріш за все, ці люди спостерігатимуть за перебігом виборів на Закарпатті у районах компактного проживання угорської меншини. Їхню поїздку фінансуватиме один із парламентських комітетів Національних Зборів Угорщини. Всі сімнадцятеро спостерігачів від Угорщини виїдуть до України 23 грудня, повідомив представник міністерства закордонних справ.

Нагадаю, що угорські спостерігачі працювали на виборах президента України 31 жовтня і 21 листопада поточного року. На основі їхніх звітів а також оцінок угорських дипломатів в Україні угорський уряд отримав можливість скласти загальне уявлення про ситуацію на виборчих дільницях у сусідній державі. Своє ставлення до подій в Україні упродовж останніх тижнів, зокрема, висловило і міністерство закордонних справ Угорщини. Його офіційний представник суворо застеріг посла України Юрія Мушку про неприпустимість фальсифікацій на президентських виборах.

До речі, угорські офіційні особи й раніше мали можливість безпосередньо брати участь у роботі міжнародних спостерігачів на виборах в Україні попередніх років. Щоправда, тоді вони фіксували значно менше порушень виборчого процесу, ніж восени 2004 року. Варто пригадати й те, що депутат угорського парламенту від соціалістичної фракції Дюла Геді у свій час входив до делегації Ради Європи під керівництвом пані Северинсен, коли розслідували обставини загибелі українського журналіста Георгія Ґонґадзе. Тоді пан Геді дав інтерв’ю з цього приводу нашій радіостанції.
XS
SM
MD
LG