Доступність посилання

ТОП новини

На угорсько-українському кордоні в черзі стоять понуро.


Василь Плоскіна

Угорщина, 21 грудня 2004 – 20-годинну чергу вистоюють на контрольно-пропускному пункті в м. Загонь водії вантажівок, щоб потрапити до України. Занизька пропускна спроможність, як пояснюють українські митники, виникла через вихід з ладу комп’ютерної системи в Чопі. Угорські митники запропонували українським колегам фахову допомогу, щоб зняти багатокілометрову чергу на кордоні.

Контрольно-пропускний пункт на угорсько-українському кордоні в Загоні (й відповідно у Чопі) відомий тим, що тут щодня перетинають кордон з Заходу на Схід і навпаки сотні вантажних автомобілів і чимало вантажних поїздів. Півтора роки тому угорська сторона запровадила в себе деякі технічні нововведення відповідно до вимог Євросоюзу, і тому автомобільний транспорт дочасно обслуговували на іншому КПП. Вже тоді водії вантажних трейлерів відчули велику незручність. Щоправда, це тривало недовго. Згодом вони знову почали перетинати кордон у звичному місці, але вже набагато швидше. Однак від несподіванок не застрахована ні техніка, ні люди. Наразі угорська преса достеменно не пише про те, що саме стало причиною поломок у комп’ютерній системі українських митників у Чопі. Проте це буквально за лічені години призвело до утворення величезної черги з транзитних вантажівок на угорському боці. Крім західноєвропейських водіїв, є тут чимало шоферів з України та держав СНД.

Згідно з міжнародними угодами, контрольно-пропускні пункти, подібні до чопського, повинні пропускати приблизно 240 транспортних засобів упродовж 12 годин, тобто однієї зміни. Але з неділі в Чопі можуть обслужити лише 150 вантажних автомобілів.

“Ми попросили українських колег по змозі приймати більше машин і скоротити час так званих перезмінок митних бригад у Чопі. Нам рішуче пообіцяли дотримуватись графіку, і ми зрозуміли, що в кінці змін затримок не буде”, - сказав Єне Лупкович, представник митно-фінансового управління Угорщини.

Але попри обіцянки час очікування на свою чергу серед водіїв аж ніяк не скоротився і становить майже добу, констатують митники у Загоні. У понеділок угорська сторона запропонувала українським митникам фахову допомогу. Причому така пропозиція надійшла не тільки від прикордонників, а навіть дипломатичними каналами з угорської столиці.
XS
SM
MD
LG