Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську на мітингу на підтримку Януковича закликали до єврейських погромів. Олександра Кужель не втручалася.


Михайло Снігур

мітинг
У Дніпропетровську відбувся мітинг на підтримку Віктора Януковича, який змушує згадати часи єврейських погромів та “чорної сотні”.

Минулої суботи на мітинг на підтримку Віктора Януковича були привезені люди з Кіровограда, Полтави, Запоріжжя, Новомосковська, Павлограда, Нікополя, районних центрів Солоного та Покровського. Попри те кількість учасників становила від 800 до 1000 осіб на початку мітингу і близько 400 на час його закінчення. У мітингу взяла участь Олександра Кужель. Чекали і Тараса Чорновола, котрий не приїхав.

"Православіє ілі смєрть"
Особливістю мітингу була значна кількість церковної символіки, головним чином це були корогви та транспаранти з адресами церковних громад УПЦ Московського партіархату. На деяких корогвах були написи “За вєру, за Отєчество, за Януковича”, “Православіє ілі смєрть”.

Олександра Кужель, агітуючи за Януковича та проти Ющенка, принаймні намагалася дотримуватись норм певної політкоректності, хоч і натякала на фінансування помаранчової революції зза кордону. Інші ж промовці вдавалися до відвертої дезінформації. Наводилися начебто цитати з виборчої програми Віктора Ющенка, наприклад такі - вступ України до НАТО, перекриття кордонів з Росією, дискримінація росіян та російськомовних. Народний депутат України Олег Царьов назвав ющенківців недобитими фашистами, котрі хочуть прийти на Дніпропетровщину. Промовці повторювали заяложені фрази про світовий сіонізм та масонів. Лексика промов була відповідною: “Вставай, страна огромная, вставай на смєртний бой”. Цитати з Йосифа Сталіна мішалися з релігійними гаслами: “Враг будєт разбіт, побєда будєт за намі – с намі Бог і прєсвятая матєрь єго.” “Пам’ятайте, за зраду лише одна нагорода – смерть!».

провокатор
З тої частини натовпу, де були зосереджені корогви з написами про смерть та отєчєство і стояли якісь особи у напіввійськовому вбранні, чоловік з написом “За Януковича” на куртці кричав у мегафон:

“Православіє ілі смєрть, геть масонів з парламенту, Янукович! Янукович! Православний президент! Геть масонів з парламенту! Геть жидів”.

Останнє гасло – чи не найлегше з того, що звучало на адресу євреїв. Решту навести у ефірі не дозволяє закон України про інформацію, ті гасла можна однозначно трактувати як заклик до єврейськихї погромів і відновлення сумнозвісної “чорної сотні”. Олександра Кужель, котра знаходилася на трибуні і чула вигуки провокатора, ані словом не намагалася його зупинити. Учасники мітингу, побачивши диктофони, чіплялися до журналістів, заважали їм працювати. Міліція, що розділяла мітинг і людей, котрі з помаранчовою символікою пікетували мітинг, до провокаторів приглядалася, але до активних дій не вдавалася. Хібащо коли “козаки” у армійському секонд хенді присунулися до кореспондента Радіо Свобода, котрого провокатор з мегафоном закликав видалити з мітингу тільки тому, що побачив диктофон, міліцейські оперативники мовчки стали поряд. За що їм велика подяка.

помаранчовий пікет
Над мітингом майже зримо відчувався дух ненависті і злоби. Слово “смерть”, що постійно повторювалося, висіло у повітрі, мішаючись зі згадками про євреїв.

на мітингу
Козаки
XS
SM
MD
LG