Доступність посилання

ТОП новини

Едуард Гурвіц залишається лідером симпатій виборців Одеси. Результати опитування соцслужби Центру Розумкова.


Петро Каландирець

Голова Одеської обласної організації УРП "Собор" Федір Нарійчук
Одеса, 21 грудня 2004 - Напередодні повторного голосування на виборах Президента України, серед тем, які найчастіше обговорюють в Одесі, залишаються – перспективи проведення дострокових виборів міського голови. Приводом для такої дискурсії стали не лише події на майдані Незалежності у Києві, але і наздзвичайно низький рейтинг довіри діючому міському голові Руслану Боделану, який взяв активну участь у ініційованій губернаторами кількох східних областей кампанії публічних закликів до сепаратизму.

На думку місцевих аналітиків, ідею дострокового переобрання Руслана Боделана підтримують не лише прихильники Віктора Ющенка, але і більшість тих мешканців Одеси, які голосували у другому турі виборів за Віктора Януковича. Місцеві спостерігачі переконані, що подібне ставлення обумовлене кількома причинами, найбільш помітними з яких є корупція у міських органах влади, провал житлово-комунальної реформи, жорстка цензура у місцевих засобах масової інформації.

Заяви, що з’явилися останнім часом в одеській пресі від окремих представників опозиції та провладного табору, сприймаються громадською думкою як підготовка до початку дострокових виборів мера.

Соціологічна служба Центру Розумкова у середині грудня провела в Одесі опитування респондентів віком від 18 років. На запитання: “Якби найближчої неділі відбулися вибори міського голови Одеси, а список кандидатів виглядав би таким чином, за кого б Ви проголосували?”- відповіли понад 600 мешканців Одеси.

Згідно з результатами опитування, лідером симпатій виборців міста став народний депутат України (фракція “Наша Україна”), екс-мер Одеси Едуард Гурвіц. За нього віддали б голоси 26,5% опитаних. Друге місце посів голова Одеської обласної держадміністрації Сергій Гриневецький (15,0%), а третє – нинішній Одеський міський голова Руслан Боделан. 10,2% опитаних виборців віддають свої симпатії йому. Лідер партії “Яблуко” Михайло Бродський за результатами опитування посів восьме місце (1,4%), колишній керівник обласного штабу Віктора Ющенка, редактор газети “Юг” Володимир Курінний (0,3%), а останнє – 13 місце посів представник обласної організації Компартії України Микола Копит.

4,5 % опитаних соціологічним Центром Розумкова одеситів проголосували б “проти всіх”, 2 % не пішли б на вибори, а 19,9% ще не визначилися. На думку голови Одеської обласної організації УРП “Собор”, члена коаліції “Сила народу” Федора Нарійчука, “мешканці міста підтримали б ідею дострокових виборів міського голови Одеси”:

“При новій владі, яка, я маю надію, прийде після переголосування другого туру виборів Президента України, необхідно порушити кримінальну справу щодо Одеського міського голови Руслана Боделана і судити його. Це перш за все. А потім і вибори нові провести. Але, якщо і нова влада не буде поспішати з такими діями, я гадаю, що одесити в жодному разі не потерплять Руслана Боделана на посаді мера”. Про рівень недовіри до нинішнього одеського міського голови Руслана Боделана свідчить і непідтримка значною частиною опитаних одеситів ідеї утворення так званої Південно-Східної автономної республіки. Як відомо, на нещодавньому засіданні рад усіх рівнів Одеської області міський голова Руслан Боделан обіцяв нагадати опозиції, “що таке Новоросійський край і Новоросійський робітничий клас”.

Отож, ідею створення Південно-Східної автономної республіки у складі України підтримують 17,6%, а не підтримують 76,3% опитаних одеситів. Ідею відокремлення Півдня і Сходу від України і приєднання їх до Росії не підтримують ще більше опитаних одеситів – 81,1 %, підтримують – 12,3%.

Незначною є в Одесі і кількість прихильників ідеї федерального устрою України. Підтримують її 17,6 %, а не підтримують 68,9%.
XS
SM
MD
LG