Доступність посилання

ТОП новини

Порядною людиною Одеського міського голову Боделана не вважають навіть його колишні прибічники...


Петро Каландирець

Чим ближче 26 грудня, тим частіше в Одесі ведуть мову не лише про перспективи Віктора Ющенка і Віктора Януковича, але і про легітимність Одеського міського голови і необхідність його дострокового переобрання.

Місцеві аналітики вважають, що підставою для цих розмов стало активне, на всіх стадіях виборчого процесу, використання Русланом Боделаном так званого „адмінресурсу”, а також його публічна підтримка сепаратиських гасел і закликів.

До обговорення цієї проблеми охоче приєдналися і політики, чиї імена відомі за межами головного морського порту країни.

Зокрема, народний депутат України, довірена особа Віктора Ющенка у Центральній виборчій комісії Юрій Ключковський в інтерв’ю радіо “Свобода” сказав наступне:

“Мені здається, що тут слід згадати дві речі. Перша, що існує кримінальна відповідальність за перешкоджання здійсненню виборчого права шляхом примусу, підкупу, погроз, шантажу і так далі. Ця відповідальність передбачена особливо для посадових осіб. По друге, існує кримінальна відповідальність за заклики до порушення територіальної цілісності України. По третє, посадові особи місцевого самоврядування не мають захисту через недоторканність. І тому, я думаю, що тут слід говорити не лише про дострокові вибори Одеського міського голови, а про те, що слід порушувати кримінальну справу за фактами порушення Українського законодавства”.

Як відомо, до Одеської обласної прокуратури та обласного управління Служби безпеки України вже подані чимало заяв звичайних мешканців Одеси з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності міського голову Руслана Боделана за заклики до утворення так званого “Новоросійського краю”.

Партія захисників Вітчизни виступила ініціатором збору підписів про дострокове припинення повноважень Одеським міським головою Русланом Боделаном. За словами лідера партії Юрія Кармазина , “таку ініціативу підтримали чимало мешканців Одеси”.

Голова Партії захисників Вітчизни, народний депутат України Юрій Кармазін.
Юрій Кармазин: “Я вважаю, що величезна кількість порушень, які нині допускають в Одесі, в тому числі й у застосуванні адмінресурсу, повинна мати оцінку. Активісти Партії захисників Вітчизни зараз документують факти фальшування голосування в Одесі, встановлюють винних у цьому. Руслан Боделан знову вирішив задіяти свій основний ресурс: директорів, заступників директорів шкіл, які мають працювати на фальсифікацію. Злочинів, які вчинив Руслан Боделан, цілком достатньо. Інше питання, чи скоро прийде влада, яка зможе дати цьому всьому кримінально-правову оцінку?”

За словами Юрія Кармазина, “одесити добре пам’ятають, що нинішній Одеський міський голова не перемагав у справедливих виборах у 2002 році. За фактами фальшувань Генпрокуратура порушувала кримінальну справу...”

Ще один народний депутат України Ігор Резник вважає Руслана Боделана “не ідеальним міським головою”. Донедавна цього народного депутата вважали прихильником одеського “мера”.

Ігор Резник: “Існує реальна ситуація. Боделан ідеальний? Далеко ні. До нього є претензії? Безумовно. Він сьогодні торгує тим, що належить місту? Це правда. Сьогодні це надходить до міського бюджету? Ні. Але хто хоче його змінити? Питання величезне. З якою метою мають намір його змінити? Питання величезне. Що внаслідок цього ми отримаємо? Питання величезне. Ви знаєте, я достатньо відкритий і хочу лише зрозуміти... Якщо ми хочемо справді очиститися, сповідатися і сказати, що ось ми були брудні дотепер і хочемо стати чистими – давайте всі разом це зробимо. Немає проблем. А якщо ми прагнемо очиститися від бруду для того, щоб запровадити новий бруд, тут у мене є сумніви відносно того, необхідне це чи ні? Отож, якби Ви мене запитали: „Ви вважаєте Боделана порядною людиною?” Я сказав би: „Ні”. “Ви вважаєте, що він торгував міською власністю і ці гроші не надходили до бюджету?”. Моя відповідь: „Так”. “Ви вважаєте що необхідно змінити його на більш чисту людину?” Я відповідаю: „Безумовно”. Але питання залишаються....”

Так вважає народний депутат України Ігор Резник.
XS
SM
MD
LG