Доступність посилання

ТОП новини

Польська “Вільна Україна” завершила “помаранчеві” акції.


Володимир Павлів

Варшава, 22 грудня 2004 – Місячний ювілей “помаранчевої революції” відзначали також і в Варшаві. Увечері 21 грудня понад сто учасників ініціативи “Вільна Україна” вручили лупу речникові польського Міністерства закордонних справ, щоб польські дипломати і спостерігачі добре приглядалися до процесу голосування на виборах президента України. Після цього під вікнами посольства України відбулося спільне виконання польських та українських колядок, а також обмін побажаннями з нагоди Різдвяних свят, але в контексті українських президентських виборів. Цим святково-політичним гепенінґом ініціатива “Вільна Україна” завершила серію так званих “помаранчевих акцій”, котрі впродовж місяця щоденно відбувалися в польській столиці.

Ініціатива “Вільна Україна” виникла внаслідок об’єднання зусиль групи польських студентів із варшавських навчальних закладів та неформального об’єднання громадян України під назвою “Наш вибір – Україна”. Першу маніфестацію під посольством України у Варшаві ці групи провели ще 20 листопада, напередодні другого туру президентських виборів в Україні, під гаслами “За чесні та демократичні вибори”.

Уже на другий день після виборів ця ж ініціативна група почала проводити акції солідарності з учасниками так званої “помаранчевої революції” в Києві. Акції стали щоденними, а участь у них брало щораз більше людей. Останній мітинг під посольством України був нагодою не лише привітати один одного і подякувати всім за підтримку, але й зробити перші висновки.

Кореспондент “Свободи” запитав у кількох учасників акції, чим для них був цей місяць польсько-українських протестів.

Першим узяв слово ініціатор створення неформального об’єднання “Наш вибір – Україна” Ростислав Крамар: «Унаслідок цих акцій тема України стала близькою пересічному полякові. Унаслідок акцій, які відбувалися і тут, у Варшаві, і в інших містах, унаслідок того, що діялося в польських медіях, тема України опинилася на вустах пересічного поляка, і причому в позитивному контексті».

Думку українського колеги повністю розділяє студентка варшавського університету, одна з лідерок ініціативи “Вільна Україна” Малґожата Волиньчик: «Під посольством українці знайомилися з поляками, і то на дуже близькому, дуже приятельському рівні. І хоч це зовсім чужі люди, у дуже різному віці, але вони знайшли спільну мову в цій ситуації».

Однак “помаранчеві акції” під посольством України в Варшаві приваблювали не лише поляків та українців. Сюди приходили представники багатьох країн і народів – зокрема, й тих, котрі бажали б своїм народам здобутися на те, що продемонстрували українці. Були тут і білоруси, і росіяни, і молдавани, і інші.

На останньому мітингу особливо помітною була група в’єтнамців із оранжевими шарфами. Що їх привело на цю акцію, пояснила активістка в’єтнамської спільноти у Польщі Тон Ван Ан: «Те, що сьогодні є в Україні, є мрією для в’єтнамців, для кожного в’єтнамця, що прагне свободи».

Наука, яку дала світові українська “помаранчева революція”, виявилася корисною не лише для народів, котрі мають проблеми зі свободою та демократією. Не менш важливим вона виявилась і для людей із цілком благополучних країн, втім і Польщі. Про це під час мітингу говорив лідер “Вільної України” Яцек Каштелянєц: «Я хотів би подякувати українцям. Хочу вам подякувати за те, що ви розбудили нас до діяльності. Що ви нам показали, що в житті є насправді важливі речі – такі, як свобода і демократія».

Учасники акції під посольством України висловлювали надію на те, що після 26 грудня їм уже не доведеться збиратися на мітинги протесту. Однак напрацьовані контакти вони теж не збираються втрачати. Яцек Каштелянєц не виключає, що ініціативу “Вільна Україна” вдасться перетворити на постійно діючу структуру, спрямовану на зміцнення українсько-польської дружби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG