Доступність посилання

ТОП новини

Українські вибори та Захід.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 24 грудня 2004 - Українські вибори залишаються однією з центральних тем для громадськості й преси в Америці. Зокрема, група відставних конгресменів відправляється за океан, аби провести Різдво в Україні. Вони зголосилися бути міжнародними спостерігачами на виборах.

До цієї групи, відрядженої Американською асоціацією колишніх членів Конгресу, входять близько двадцяти колишніх конгресменів. Очолює їх Дон Сандкуїст, колишній губернатор штату Тенессі, а перед тим – депутат Палати Представників з 12-м стажем.

Взагалі ці вибори сколихнули прихильників демократії в Америці, не кажучи вже про українців Америки й Канади, які стають міжнародними спостерігачами як тут, при посольствах та консулатах України, де влаштовують виборчі дільниці, так і в самій Україні, куди подалися численні добровольці на заклик організацій, таких, наприклад, як Український конгресовий комітет Америки.

Америка скеровує в Україну близько тисячі спостерігачів. Якщо у другому турі голосування в Україні було десь 50 канадських спостерігачів, то тепер Канадський уряд включив до офіційної делегації на чолі з Джоном Тернером, колишнім прем”єр-міністром, близько 500 чоловік. Іще стільки ж надсилає Український канадський конгрес.

Рон Хижий з Торонто, урядовий працівник провінції Онтаріо, координатор делегації українських спостерігачів, каже: “Дивитися на те, що відбувається в Україні, це все одно що бути свідком народження народу. Коли бачиш, як люди піднімаються проти гноблення, це надихає.”

На жодні інші вибори досі Канада не посилала такої кількості людей, які вже самою лише власною присутністю символізують зацікавленість Заходу у перемозі демократії в Україні, не особисто Ющенка чи Януковича, а демократії у цілому. Особливо багато міжнародних спостерігачів у неділю 26 грудня буде у Донецькій та Луганській областях і у Черкасах, де у другому турі голосування було зафіксовано найбільше випадків шахрайства та маніпуляцій.

Аналітики намагаються відповісти на кардинальне запитання: чому саме в Україні, єдиній серед усіх колишніх радянських республік, народ піднявся, вимагаючи справедливості?

Стівен Лі Маєрс, кореспондент Нью-Йорк Таймс, пише з Києва, що в Україні збереглася політична активність виборців, у той час як в інших республіках бачимо назагал апатію населення. При цьому Майєрс, так би мовити, ллє холодну воду на голову тих оптимістів, які хотіли б експортувати досвід України до Росії, Білорусі та інших колишніх радянських республік. Він вважає, що для виникнення там умов, подібних до українських, потрібні будуть довгі роки, це у найкращому випадку.

Калман Міжеї, регіональний директор Програми розвитку ООН, який тривалий час працював в Україні та в інших пост-комуністичних країнах Східної Європи, пояснює це різницею громадянських суспільств. В Україні громадянське суспільство виявилося міцним, піднявшись під час екстраординарних подій.
XS
SM
MD
LG