Доступність посилання

ТОП новини

Вікторові Ющенкові доведеться об’єднувати Україну й долати вірнопідданський дух українців, уважає німецький політолог.


Надія Кандиба

Німеччина, 24 грудня 2004 – У разі перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах одне з його головних завдань полягатиме в об’єднанні країни та подоланні вірнопідданського духу, що залишився ще з комуністичних часів. Таку думку в інтерв’ю газеті “Die Welt” висловив німецький експерт, професор Кельнського університету Ґергард Сімон.

Німецькі політики, які цими днями побували в Україні, не погоджуються з тезою про її розкол на прозахідно орієнтований Захід та проросійський Схід. Такої думки дотримуються й німецькі політологи. Водночас вони звертають увагу на те, що українське суспільство сьогодні розділилося на тих, хто прагне демократії та свободи, і тих, хто виступає за збереження старого авторитарного режиму.

Експерт із питань Східної Європи, професор Кельнського університету Ґергард Сімон у зв’язку з цим уважає, що перед Віктором Ющенком як українським президентом постане завдання “подолати вірнопідданський дух, що залишився в Україні ще з комуністичних часів”.

Німецький політолог не бачить великої проблеми в тому, що свого часу Ющенко теж був частиною “системи Кучми”. Ґергард Сімон нагадав, що, перебуваючи на посаді прем’єр-міністра, Ющенко втілював орієнтовану на реформи політику і обмежив низку привілеїв, якими користувалися олігархи.

Крім того, зауважив експерт, в Україні, яка ще не має демократичних традицій, опозиція, що спирається тільки на низи, не мала б жодного шансу. “В Україні відсутня альтернативна еліта, чия демократична та моральна репутація була б абсолютно чистою, але є готовність до демократичних змін”, – уважає Ґергард Сімон. На його думку, тільки якщо в лавах старої владної еліти станеться розкол і її частина перейде на інший бік, у цій колишній радянській республіці відбудеться справжня зміна влади.

Водночас німецький політолог не виключив, що саме ті, хто в останню хвилину вирішив змінити свої погляди, можуть стати серйозною проблемою для нового уряду.

Ґергард Сімон відкинув твердження про загрозу громадянської війни в Україні. Він звернув увагу на те, що армія впевнено продемонструвала свою рішучість не втручатися в політичний конфлікт, а велика частина сил безпеки відкрито перейшла на бік опозиції.

Німецький політолог виключив також можливість військового втручання з боку Росії. “Для Росії важливо зберегти свій вплив на Україну, але Москва не стане ризикувати тим рівнем співпраці та партнерства, який вона досягла у відносинах із Заходом, заради того, щоб перешкодити Ющенкові стати українським президентом”, – уважає німецький політолог, професор Кельнського університету Ґергард Сімон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG