Доступність посилання

ТОП новини

Верховна рада оборони Сербiї i Чорногорiї наприкiнцi минулого тижня звiльнила начальника Генштабу Збройних сил Бранка Крґу та ще одинадцятьох генералiв. Полiтичнi дiячi стверджують, що не йдеться про чистку. Кадровi змiни, за їхнiми словами, обумовленi потребами перебудови армiї.


Белград, 28 грудня 2004 – Начальником Генштабу призначили генерал-майора Драґана Паскаша, якому одночасно надали чин генерал-пiдполковника. Досi на цю посаду завжди призначали генерал-полковникiв із Генштабу. Новий начальник був командувачем корпусу, генштабного досвiду в нього немає. Iншими словами, вiн не пов’язаний iз консервативною, корумпованою та скомпрометованою армійською бюрократiєю, як преса та окремi полiтичнi дiячi називають Генштаб.

Верховна рада оборони вiдправила на пенсiю усiх, хто отримав генеральськi погони у період влади колишнього президента Слободана Мiлошевича. А полковники, яким наразi надали чин генералiв, на думку сербських оглядачiв, належать до молодого поколiння, котре позбавлене баласту iдеологiї. Окремi з них пройшли навчання та курси в захiдних вiйськових академiях.

Вiйськовi експерти зазначають, що широкi кадровi змiни проведенi з метою прискорити скорочення особового складу та професiоналiзацiї армiї. Верховна рада оборони та Мiноборони продемонстрували, що вони повнiстю контролюють Збройнi сили, котрi в недалекому минулому фактично були державою в державi.

Белградська преса повiдомляла, що певнi вiйськовi кола донедавна захищали колишнiх вiйськових, яких Мiжнародний трибунал обвинувачує в скоєннi воєнних злочинiв. Вiд нового начальника Генштабу та його команди влада буде в змозi вимагати беззастережного спiвробiтництва незважаючи чи йдеться про розшукування обвинувачених чи про iншi скандали до яких була причетна вiйськова верхiвка.

Генерал Паскаш в першому iнтерв’ю державному телебаченню сказав, що його основним завданням упродовж наступних двох рокiв буде реорганiзувати армiю та створити умови для її нормального функцiонування. Свого попередника вiн не згадував, вiд полiтичних тем ухилявся.
XS
SM
MD
LG