Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі знов переміг Янукович, а президент Лукашенко не поспішає з вітаннями Ющенкові.


Юрій Свірко

Мінськ, 27 грудня 2004 – Білоруське МЗС заявило, що з повагою ставиться до вибору українського народу, назвало Україну визначальним економічним і політичним партнером Білорусі.

Утретє переважна більшість українських громадян, які голосували на виборчих дільницях у посольстві України в Мінську і Генеральному консульстві в Бресті , віддали свої голоси Віктору Януковичу. У Мінську за нього проголосувало понад 60 %, у Бресті – 55%. За Віктора Ющенка в Бресті було 40 %, а в Мінську – 35%.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який на другий день, після президента Росії Володимира Путіна привітав Віктора Януковича з перемогою в другому турі виборів, дзвонити Ющенкові та вітати його з перемогою в третьому не поспішає. «Якщо буде вітання, то буде пізніше», – сказав радіо “Свобода” речник білоруського лідера.

А офіційний представник білоруського МЗС Руслан Єсин заявив: «Для нас найважливішим критерієм оцінки виборчого процесу в Україні є проведення чесних та вільних виборів. Ми з повагою ставимося до суверенітету України та вибору українського народу. Україна є визначальним економічним і політичним партнером Білорусі. Ми маємо намір і надалі розвивати стосунки з Україною в дусі дружби».

Тим часом білоруська опозиція з радістю вітала перемогу Віктора Ющенка.

«Я думаю, це не тільки внутрішньоукраїнська подія, вона буде мати резонанс у всій СНД», – сказав голова Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько, який перебуває в Києві. Він додав, що до цього моменту в країнах СНД був деякий песимізм щодо можливості приходу до влади демократичних сил, але події в Україні доводять, що це можливо.

«Жовтогаряча примара бродить по коридорах адміністрації Лукашенка. Мабуть, найближчим часом нас очікує посилення політичних репресій з боку влади», – заявив Анатолій Лебедько.

А лідер Народного фронту Вінцук Вячорка сказав, що це «перемога не тільки демократичних сил, а перемога всього українського народу, який довів, що здатний побудувати незалежну вільну демократичну державу».

Голова Білоруської соціал-демократичної партії «Народна Громада» Микола Статкевич наголосив: перемога Ющенка говорить про те, що Україна – демократична країна, у якій існує громадянське суспільство, реальний поділ влади. Тепер, вважає Микола Статкевич, об’єднана Європа повинна зробити крок назустріч українському народові і почати переговори про можливості приєднання України до Європейського Союзу.

Секретар Центрального комітету Комуністичної партії Білорусії, депутат нижньої палати парламенту Сергій Костян заявив: «Я думаю, що на цих виборах не було й тіні демократії. Результат цих виборів був відомий заздалегідь – усе було продане і куплене». Цей парламентар прогнозує поступове охолодження відносин між офіційним Мінськом і Києвом, тому що нова українська влада, за його словами, буде на 90 % контролюватися з Брюсселя і Вашинґтона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG