Доступність посилання

ТОП новини

На президентських виборах минулої неділі перемога дісталася українцям, пишуть угорські оглядачі.


Василь Плоскіна

Угорщина, 29 грудня 2004 – Попри те, що Віктор Ющенко офіційно ще не є президентом України, переможцями на минулих виборах, безперечно, можна вважати українців, зазначає угорська преса. Разом із тим аналітики намагаються відповісти на запитання, що може означати для 48-мільйонної сусідньої держави зміна влади.

Двоє із 17 угорських спостерігачів на виборах президента України 26 грудня вже заявили, що вибори, за винятком деяких незначних порушень, відповідали міжнародним нормам. Це зазначили, зокрема, депутат угорського парламенту соціаліст Ґабор Гарш і його колега від політичного об’єднання “Національний Форум” Йожеф Екеш. В інтерв’ю угорській пресі вони розповіли, що на київських виборчих дільницях їх прийняли дуже добре як угорців, маючи оглядачів з Угорщини за демократичних союзників. На думку депутата Ґабора Гарша, настав час, коли членові Євросоюзу Угорщині слід виявити далекоглядність і дати зрозуміти Україні, що вона може розраховувати на політичну підтримку Угорщини.

Аналізуючи ситуацію в сусідній державі, угорські оглядачі вказують на те, що більшість українських виборців проголосували за зміну владного режиму. Українці прагнуть свободи і чекають, що цього домагатиметься для громадян України і Віктор Ющенко, давши таку обіцянку в неділю на майдані Незалежності, пише газета “Непсабадшаґ”.

Разом із тим тутешні аналітики зазначають, що не можна недооцінювати настрої майже 13 мільйонів виборців, які голосували за Віктора Януковича. Для них він став виразником тих думок, згідно з якими Україна повинна ще більше зміцнювати союз із Москвою, піднести статус російської мови і культури до державного тощо.

Тим не менше в переважній своїй масі український виборець виявився мудрішим, вказують угорські видання. Вони, зокрема, цитують слова одного з міжнародних спостерігачів, який заявив, що українці об’єдналися як нація.

Аналітик із “Непсабадшаґ” Ґабор Міклош продовжує цю думку, говорячи про те, що результати виборів 26 грудня дають підстави стверджувати, що Україна змінилася. Вона не хоче,щоб їй нав’язували збанкрутілих політиків у лідери нації і таку владу, що у всьому тяжіє над своїми громадянами і не виражає їхніх правдивих думок і прагнень.

“Непсабадшаґ” пише, що угорцям пора змінити своє ставлення до сусідньої держави і навіть змінити усталені політичні і життєві поняття про її народ, адже Україна стала іншою державою, яку слід розглядати у тому числі і як можливу претендентку на вступ до Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG