Доступність посилання

ТОП новини

Угорські рятівники відлетіли до південно-східної Азії.


Василь Плоскіна

Угорщина, 30 грудня 2004 – Цими днями з Будапешта до столиці Таїланду Бангкока відлетів транспортний літак з гуманітарною допомогою і групою рятівників на борту. Упродовж тижня вони працюватимуть в районах, які постраждали від ударів морської стихії. До моменту катастрофи в країнах південноі Азії відпочивало майже півтисячі угорських туристів, деякі з них досі не дали про себе властям жодних вісток.

У складі групи рятівників з Угорщини всього 10 осіб, але це досвідчені фахівці, які працювали в різних частинах світу в районах землетрусів, паводків та інших стихійних катастроф. Наразі вони везуть з собою допомогу на загальну суму приблизно у 30 тис. доларів. Втім, як повідомив представник угорського уряду, незабаром до південної Азії може бути відправлена ще одна партія гуманітарних вантажів. Попередньо планувалося, що вона надійде до осетинського міста Беслан, де кілька місяців тому сталися трагічні події з захопленням тисяч заручників. Втім, до відправки цих вантажів справа так і не дійшла.

Разом з угорськими рятувальниками до Бангкока вилетів консул із спеціальними повноваженнями. Він повинен з’ясувати, кому із чотирьохсот угорських туристів треба надати грошову чи юридичну допомогу. Згідно з повідомленнями інформаційних агенств, кілька громадян Угорщини потрапили до лікарні. Звісток про захиблих угорських туристів поки що не надходило, проте кілька осіб досі не дали про себе знати. За словами дипломата Ласла Варконі з міністерства закордонних справ Угорщини, чартерним рейсом з Таїланду та Шрі-Ланки на батьківщину повернеться близько півсотні угорських туристів. Решта наразі залишиться відпочивати на місцевих курортах, що не зазнали ударів стихії. На момент катастрофи, як повідомив Варконі, у Таїланді знаходилось близько двохсот угорських громадян, понад півтори сотні відпочивали на Мальдівських островах і двадцять туристів вибрали місцем відпочинку Шрі-Ланку. Нині у лікарні знаходиться всього двоє угорців, сказав дипломат. МЗС Угорщини не має новин про кількох угорських громадян, які вважаються такими, що зникли без вісти.

Інший представник міністерства закордонних справ Угорщини Ласло Візі повідомив, що Угорщина скоріш за все збільшить суму гуманітарної допомоги вдвічі. Уряд планує відправити в приморські райони, які постраждали від цунамі, ліки, одяг, продукти, шатра та інше. До урядової програми підключилися також угорські каритативні організації.
XS
SM
MD
LG