Доступність посилання

ТОП новини

Післявиборча ситуацію на Дніпропетровщині.


Михайло Снігур

Переголосування другого туру на Дніпропетровщині відбулося без гучних повідомлень про порушення. Спостерігачі Комітету Виборців України склали низку актів, серед яких чи не найсерйознішим став акт про голосування у Кривому Розі за воєнними білетами 40 осіб, що не служать у війську. Спостерігачі ЕНЕМО, ОБСЄ, канадські спостерігачі серйозних порушень також не помітили. Як і у попередні рази високий відсоток голосів за Януковича спостерігався у закладах виконання покарань, психлікарнях і звичайних лікарнях.

Попри меншу кількість зафіксованих порушень співвідношення голосів, поданих за кандидатів, порівняно з другим туром майже не змінилося – 61% за Януковича і 32 за Ющенка. Підчас попереднього голосування було відповідно 63 та 29 відсотків.

Голова виборчого штабу Януковича народний депутат Олег Царьов повідомив на пресконференції про 417 протоколів про порушення, які, на його думку, понизили кількість голосів за Януковича. Щоправда жодного серйозного порушення він назвати не спромігся. Головним чином йшлося про права хворих і інвалідів голосувати вдома. Обласний же виборчий штаб Ющенка зайняв дивну позицію - його пресслужба і до і після переголосування не розповсюдила жодного повідомлення чи пресрелізу, принаймні кореспонденти центральних засобів масової інформації їх не отримували. Пресконференція не проведена. Юридична служба штабу Ющенка відмовляється надавати інформацію про кількість складених актів про порушення закону про вибори і судових позовів.

Феномен збереження співвідношення голосів за Ющенка і Януковича підчас переголосування пояснює заступник керівника Дніпропетровської обласної організації партії ”Наша Україна” Володимир Чернявський, котрий вважає, що на Дніпропетровщині знову виграв адмінресурс:

Володимир Чернявський
В. Чернявський“Масштабні порушення як не були ліквідовані у другому турі так і зараз. Візьміть лікарні, те що було, те й залишилось, тиск як був на головних лікарів і так він і залишився. Відсотки залишились ті ж самі. На тих дільницях, де був вплив адміністрації заводів, гуртожитків і таке інше, як він був, таким і залишився. І результат той же самий саме тому. Ми не говоримо сьогодні проте, і на другому турі не говорили, що на Дніпропетровщині був великий вкид або були використані дуже багато відкріпних посвідчень. Тому і результат залишився таким же самим. Він збільшився саме на ті відсотки, на які й повинен був збільшитися. От і все. Яка ж тут об’єктивність коли ми говоримо про такі масов порушення.”

Кор.“А чи складена відповідна кількість актів?”

В. Чернявський“Складена і вона чекає свого часу. Якщо знадобиться ми їх витягнемо”

Володимир Чернявський каже, що, вочевидь, саме загальна перемога Віктора Ющенка зумовила неактивне висвітлення реальної ситуації на Дніпропетровщині штабом Ющенка. Юридична служба штабу Ющенка досі аналізує акти, кількість яких становить кілька тисяч, і вирішує, які позови подавати до суду і чи подавати їх взагалі. А поки вона це вирішує, час плине, пресслужба штабу не рухається чи не має дозволу рухатись і в інформаційному просторі області звучать лише заяви прихильників Януковича.
XS
SM
MD
LG