Доступність посилання

ТОП новини

Що дало наметове містечко Україні? Хто очолює виконавчу владу сьогодні?


Ірина Халупа Гості: Владислав Каськів - координатор “ПОРи”; Василь Бойчук - комендант наметового містечка біля ВР; Олексій Рєзников, адвокат (телефоном).













Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 29 грудня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема сьогоднішньої передачі: “Що дало наметове містечко Україні? Хто очолює виконавчу владу сьогодні?

Гості передачі: Владислав Каськів, координатор громадської кампанії “ПОРА”; Василь Бойчук, комендант наметового містечка біля ВР; Олексій Рєзников, адвокат (телефоном).

Вітаю всіх гостей і дякую за участь у “Вечірній Свободі”.

Наметове містечко, яке розгорнули активісти громадської кампанії “ПОРА” на головній вулиці Києва Хрещатику після другого туру президентських виборів 21-го листопада, буде згорнене завтра, заявив сьогодні народний депутат Тарас Стецькiв з фракції “Наша Україна”.

Шатра будуть згортати у зв’язку з новорічним святкуванням. Оскільки, передбачається, що весь Хрещатик від Бессарабського ринку до Майдану Незалежності буде забитий людьми, які таким чином зустрічають Новий рік.

Сьогодні вже немає необхідності в існуванні наметового містечка на Хрещатику, вважає Стецьків. Водночас він впевнений, що при появі найменшої небезпеки, “намети за кілька годин будуть розбиті”.

“Сьогодні в Україні залишилася одна проблема - проблема громадянина Януковича, який хоче увійти в Кабмін. Для цього у нас є своє наметове містечко навпроти уряду, біля ВР, ми посилимо його частиною наметів, якi заберемо з Хрещатика”, - сказав сьогодні Тарас Стецькiв.

Шановні гості, то що будемо згортати намети завтра, які на Хрещатику є чи ні? Почнемо з Вас пане Каськів.

Владислав Каськів

Добрий вечір в вашій хаті!

Тут дуже багато аспектів цієї історії. Варто перш за все сказати, що “ПОРА” майже два тижні тому покинула намети на Хрещатику, зробила відповідну заяву, звернулася до всіх інших мешканців наметового містечка з проханням звільнити проїжджу частину.

Кияни занадто гостинні і я вважаю, що за допомогою киян вдалося організувати таку масштабну акцію, таку системну підтримку всім мешканцям.

Але після другого туру виборів очевидно стало, що проїжджа частина Хрещатика стала серйозною проблемою. Я б сказав не тисяча, а десятки тисяч людей втрачають прибуток, таксисти не можуть заробити гроші, магазини не продають, а це все людські життя.

Ірина Халупа

І багато, хто запізнюється, бо треба об’їжджати все місто.

Владислав Каськів

І тому, ми власне кажучи і звернулися до всіх мешканців цього наметового містечка. Варто сказати, що в цьому містечку були не тільки активісти “ПОРИ”. “ПОРА” відразу, як тільки виникла небезпека фальсифікацію виборів його розгорнула, взяла на себе відповідальність, контролювала все, що там відбувалося, але в якийсь момент вирішила піти з відти.

Тому, зараз в ньому перебувають просто громадяни, які вирішили з тих чи інших причин там залишитися.

Ірина Халупа

Пане Бойчук, Ви є комендантом наметового містечка біля ВР, хто тоді відповідає за це наметове містечко, яке є на Хрещатику сьогодні?

Василь Бойчук

Я думаю, що наметове містечко біля ВР є суто наметовим містечком “ПОРИ” там, крім активістів “ПОРИ” нікого немає. І ми повністю контролюємо, відповідаємо за наметове містечко біля ВР.

А внизу на Хрещатику, я думаю, що за це відповідають самі мешканці і плюс люди, які допомагають їм. Тобто - це є самоорганізація громадян України і вони повинні нести відповідальність за це наметове містечко.

Владислав Каськів

Я можу, якщо дозволите добавити.

Ірина Халупа

Будь ласка.

Владислав Каськів

Коли ми йшли з Хрещатика ми сказали, що при потребі ми можемо туди повернутися для того, щоб підтримати акцію або для того, щоб цивілізовано згорнути це наметове містечко.

Хочу наголосити, що це завтра відбудеться о 10-й годині ранку, активісти “ПОРИ” будуть там і будуть допомагати організаційне згортання цього наметового містечка.

Ірина Халупа

Шановним слухачам хочу оголосити телефон нашої студії: 490-29-05, код у Києві: 044. Висловіть свою думку з приводу наметового містечка чи треба його прибирати, чи ні?

Все ж таки, от вчора чи передучора я вже не пам’ятаю, я якось іду з Майдану чи на Майдан і раптом до мене надходить думка. Що вже другий місяць народ гуляє в центрі Києва, майже кожного вечора концерти і різні виступи з сцени і т.д., революція триває, як то кажуть.

Але скоріше чи пізніше мусить почати працювати держава, країна, люди, все місто мусить повернутись до свого нормального ритму життя. Бо це набирає такі якісь інтонації сюрреалізму майже, воно живе якимось своїм власним життям поза межами реального.

Що Ви скажете, пане Бойчук?

Василь Бойчук

Скажу, що це правда, тому що бачачи ці два дні, що людей, які знаходяться в наметовому містечку треба чимось займати. Коли велика кількість знаходиться на обмеженій території, то виникають не контрольовані процеси.

Владислав Каськів

Варто сказати, що те наметове містечко, яке біля ВР, воно функціональне, а не символічне. З відти люди постійно виїжджають на пікетування резиденції Кучми в Конча-Заспу, вони контролювали довгий час будинок АПУ, щоб там не вивезли документи, які вказують на злодіяння режиму і багато інших речей.

Василь Бойчук

Це акції пана міністра, екс-міністра і пенсіонера Білоконя, коли ми йому подарунок дали, бо він хотів три дні пити, ми йому і подарували три ящики горілки. Також акція після автопробігу, коли активісти “ПОРИ” дали подарунки пану Януковичу, також інші акції, які проводили активісти, то всі як кажуть виїзди відбувалися з нашого наметового містечка.

Я хочу сказати, що суто активісти “ПОРИ” проводили акції з наметового містечка біля ВРУ.

Ірина Халупа

Давайте подивимося все це трошки вже очима історії, що дало це наметове містечко і яку роль воно відіграло у помаранчевій революції? Пане Каськів

Владислав Каськів

Ви знаєте напевно про це треба судити із сторони.

Ірина Халупа

Вам важко, бо Ви в середині були?

Владислав Каськів

Так я в середині цього процесу. Але я можу сказати про мотиви чому ми його створювали? Перш за все створення цього наметового містечка відбулося в найбільш критичний час.

Це був перший день після другого туру, тоді, коли стояло питання чи здобуде народ перемогу, чи ні, чи будуть відкинуті ті сфальсифіковані вибори? І ми вважали, що створення такого осередку народного спротиву, яким і стало наметове містечко допоможе змобілізувати людей, сконцентрувати їх там.

Це дійсно так сталося. В найбільш пікові часи в тому наметовому містечку жило до 10-ти тисяч людей, жило фізично, а скільки було їх навколо, ви собі можете уявити. Там вони харчувались, там вони отримували інформацію, там відбувалося братання Сходу і Заходу.

По суті воно після того перетворилося в символ такий. І я вважаю, що воно напевне таким і залишиться в історії. Також було в перший час і функціональним, тобто його використовували практично: з відти люди ходили на акції, там доводилися різні думки і т.д.

Зараз воно фактично лише символічну функцію виконує і напевно навіть, коли його не стане, то таким і залишиться в пам’яті людей.

Ірина Халупа

Пане Бойчук, Ви сказали, що останні два дні Вам було трошки важко зайняти людей, треба їм придумати якусь діяльність? Напевне багато слухачів були б зацікавлені в тому, як виглядає взагалі життя в наметовому містечку?

Чи це є, скажімо, як військовий табір, чи там є визначені часи, коли встається, чи треба лягати спати скажімо о 1-й годині, чи щось інше? Чи це таке своєрідне гуляй поле, де кожен робить, що хоче, чи все таки там існує порядок і дисципліна? Чи там сплять дівчата разом з хлопцями в одних наметах, як взагалі це вирішується?

Василь Бойчук

Я Вам скажу, що так, що в дійсності будь-яка організація і люди, які займаються політикою повинні давати собі звіт, що повинний бути якийсь порядок.

І в дійсності в нас, в наметовому містечку біля ВР є порядок, є люди, які піднімаються в певний час, снідають. Але це не війкове, люди самі розуміють, що будь-яка зроблена справа вона повинна бути якась послідовна.

Тому що треба всім поснідати і зайнятись чимось. Є служби відповідні, які полінують свою діяльність і без цього не можливо просто існувати. І хочу добавити, що люди самі зрозуміли, що без порядку нічого не можливо зробити.

Ірина Халупа

Так що вони самі по собі дисципліновані і дотримуються певного регламенту?

Василь Бойчук

В нас є певний регламент виписаний ( правила поведінки) і кожний активіст, який туди приходив він зобов’язувався виконувати. Ми ніколи не вживаємо алкоголю ну без дозволу, ніхто нікого силою не тримає. Але всі знають, що якщо виходити кудись в місто, то виходять групою, тому що різні випадки можуть бути.

Владислав Каськів

Люди добровільно підкоряються цим правилам.

Василь Бойчук

Вони розуміють, що для загальної справи і для загальної безпеки – це необхідно.

Владислав Каськів

Але є і другий бік.

Ірина Халупа

Який?

Владислав Каськів

Це містечко стало й таким місцем для вияву емоцій різного роду: там народилося чотири сім’ї і вже “ПОРІ” є чим гордитися, вже є результат конкретної роботи. Напевно народиться й багато дітей революції.

Ірина Халупа

Я взагалі думаю, що за дев’ять місяців повинен бути великий демографічний бум в Україні.

Владислав Каськів

Це обов’язок і відповідальність кожного українця.

Василь Бойчук

Я ще додам, що у нас дівчата і жінки помагають з харчуванням, а всю справу чоловічу, різні акції, пікетування в основному виконують чоловіки. Я не хочу образити...

Ірина Халупа

Традиційна відповідальність, так.

Пане Рєзников, ми якраз тепер дискутуємо роль наметового містечка в помаранчевій революції, і яким може бути життя після того, як будуть прийняті намети з вулиць Києва.

Ми вже тричі бачили в Києві, що були розбиті наметові містечка. Це було студентське голодування в жовтні 1999-го року, три роки тому під час касетного скандалу та кампанії “Україна без Кучми!” і ось тепер, наприкінці 2004-го року.

Як Ви думаєте, чи стали наметові містечка певною суто українською політичною технологією?

Олексій Рєзников

Це цікаве запитання. Я не впевнений, що вони тільки українські, принаймні, що відомо, є що запозичити іноземним країнам в України. Можливо і наметові містечка так само.

Ірина Халупа

Хлопці, а що ви скажете?

Владислав Каськів

Я би інституційно не розділяв ці наметові містечка. Я скажу і символічно, і практично: сьогоднішнє наметове містечко є продовженням того, яке було створене в 1990-му році, бо планували це все і ідеологами цього процесу були одні і ті ж самі люди.

На превеликий жаль, ми сьогодні завершуємо ту справу, яку тоді не змогли завершити, бо пішли на поступки тодішній політичній опозиції, і що привело до влади партократів, вони залишилися в Україні на 15 років, і все одно виявилося, що нам треба буде мітлою їх вимітати з цих кабінетів так чи інакше.

Василь Бойчук

Шкода, що через 15 років, треба було їх вимести раніше тоді.

Ірина Халупа

Як довго ті наметові містечка планують залишатися в столиці? Які там плани, яка їхня мета сьогодні?

Василь Бойчук

Багато людей вже переконані, що зворотного процесу вже не буде. Ми отримали президента законнообраного, ми знаємо, що кияни в будь-який момент готові вийти на вулиці і захистити здобуток українського народу і волевиявлення.

Я думаю, що його вже треба згортати, тому що це дуже велике психологічне навантаження на людей. Багато людей просто фізично змучується і пора вже “Порі” на певний період часу перегрупувати свої сили на якусь іншу справу.

Владислав Каськів

“Пора” мусить перейти в нову якість. Це не було нашим ні першочерговим завданням, ні взагалі завданням - сидіти в наметах. Так вже склалося, що треба було це робити, це була адекватна реакція, але “Пора” створювалася не для того, щоб сидіти в наметах.

Ірина Халупа

Все ж таки кияни звикли до цієї святкової атмосфери, яка панує в місті вже другий місяць. І можна сказати, що ця атмосфера, це народне гуляння, цей Майдан перетворилися в доброякісний наркотик.

Я пам’ятаю, коли розпочалися ці демонстрації, то до нас прийшов Євген Сверстюк і запропонував есе, що Майдан нарешті став Майданом.

Чи буде важко психологічно для багатьох людей жити без Майдану цього, без цієї піднесеної атмосфери, без цього згортання людей кожного вечора?

Олексій Рєзников

Я думаю, що людям доведеться знову звикати, що Хрещатик і Майдан будуть вільними від натовпу, в хорошому розумінні цього слова.

Але я, до речі, чув й дуже багато висловів від киян, що трохи змучилися, тому що є певні незручності в пересуванні, відповідно, і навантаження на інші дороги по Києву. Народ задає один одному запитання: “Ну вже перемогли, революція відбулася. Коли буде вже звільнено Хрещатик?” Тобто, дуже багато пересічних киян про це один одного запитують. Тобто, для кожної події, процесу повинен бути початок і має бути закінчення.

Ірина Халупа

Хлопці, а що може бути таким логічним завершенням того всього: проголошення ЦВК перемоги, інавгурація, Новий рік?

Владислав Каськів

Ми ж реальні люди. Ми розуміємо ситуацію сьогодні в країні, що фактично вибори відбулися, фактично є законнообраний президент, ЦВК немає жодних підстав винести рішення, яке б суперечило цьому, в країні реально немає ніякого конфлікту між людьми, існує тільки група князьків-олігархів, які ще намагаються втримати владу. Я думаю, що ця проблема вирішується.

Але до сьогодні такі проблеми виникали. От візьмемо сьогоднішні події, коли фактично вже злочинець, я інакше не можу назвати, Янукович хотів прийти в Кабмін (не знаю з яких причин, напевне, хотів сховати якісь документи, чи що він там хотів робити), то ми сьогодні були змушені використати ті сили, які були в наметовому містечку біля ВР, щоби не допустити цієї наруги над державою, і ще сьогодні це наметове містечко практично згодилося.

Ірина Халупа

Пане Бойчук?

Василь Бойчук

Коли спостерігаєш за людьми, які намагаються до останньої краплі посидіти ще і порулити... Думаю, що люди вже настільки готові отримати президента... Я вам чесно скажу, я сам і моя родина хочемо, щоб на Новий рік ми почули привітання нашого президента, президента нашої країни. Чесно сказати, я краще послухаю щось інше, ніж привітання старого президента.

Олексій Рєзников

Напевне, у багатьох громадян України є таке бажання, але я як юрист готовий сказати, що це неможливо.

Ірина Халупа

Ось, власне, хто буде нас вітати – старий президент.

Олексій Рєзников

Я думаю, що Віктор Ющенко має можливість привітати на інших каналах. Хто захоче, той зможе включити, наприклад, не “Ут-1”, а “5-ий канал”, “Тоніс”, “Еру”.

Владислав Каськів

У нас є компромісний політик Литвин...

Ірина Халупа

Він стверджує, що буде аж три вітання.

Олексій Рєзников

До речі, це було б теж непогано, якби трійкою привітали всю країну.

Владислав Каськів

Я з цим не погодився б, бо є принципове...

Ірина Халупа

Бачите, вже є причина, чому наметове містечко може тривати до безкінечності.

Олексій Рєзников

Чому? Старий рік зустрічається з Новим роком в цю годину, то чому б старому президенту не попрощатися з країною в присутності нового президента?

Владислав Каськів

Ви знаєте, старий президент мав би таке моральне право, якби він не зробив би в останні дні свого правління ті речі, які неприпустимі для будь-якого політика, якби він завершив достойно період свого режиму чи правління.

Василь Бойчук

Я погоджуюся з Владою, тобто він мав шанс, він міг би залишитися в історії доброю і порядною людиною.

Владислав Каськів

Це навряд чи.

Олексій Рєзников

Хто знає, може, за 20-30 років історики скажуть, що саме завдяки Кучмі Ющенку була передана зовсім інша країна.

Ірина Халупа

Власне, історія свої тонації наводить.

Олексій Рєзников

Може завдяки його провокаціям ми отримали народження нації.

Ірина Халупа

У нас слухач. Це Андрій.

Добрий вечір!

Слухач (переклад)

Добрий вечір, шановна Ірино!

Мене звати Андрій. Я студент Київського університету.

Шановні гості, скажіть, будь ласка, який сенс вашого містечка? Адже основні люди знаходяться на Майдані Незалежності: там вони видають всі свої заклики, там вони викрикують, що хочуть.

Друге питання. Дивлячись на це містечко, я подивився, що там в більшості люди молоді і середнього віку, котрі кажуть, що в них 2-3 дітей. А хто ж їм платить? Чому ж вони не працюють?

Третє питання. Хто приведе в порядок нашу улюблену вулицю, нашу гордість Києва, України, Європи - Хрещатик? Там смола, там від стволів металічних побиті тротуари, вулиці. Вибачте, будь ласка, заберіть це, зробіть нам Хрещатик гарним. Добре?

Ірина Халупа

Пане Андрію, Ви як киянин не задоволені і хотіли б мати Хрещатик гарним, красивим.

Слухач (переклад)

Ірино, нехай вони розвернуть його у Львові, десь ще.

Ірина Халупа

У Львові є теж наметове містечко.

Хлопці, чули? Відповідайте.

Владислав Каськів

Я хочу сказати, що я киянин вже 15 років. Мені також не дуже комфортно зараз живеться, бо мені доводиться по годині приїжджати 500 метрів. Це правда.

Але ми зібрали і створили ці наметові містечка не задля того, щоб щось викрикувати. Ми їх створили для того (я вже про це говорив), щоб виконувати конкретні функції, які, напевне, і створили ту рамку, ті умови для того, щоби багато, сотні тисяч людей, мали можливість висловлювати тут свою позицію, робити це в певній безпеці, в певній організації і з певним змістом.

Я вже казав, що з наметового містечка ми проводимо блокування помешкання колишнього президента, а тепер пенсіонера Кучми в Кончі-Заспі, що ми ведемо блокування будинку Адміністрації Президента, де є документи (я вас переконую в цьому), які свідчать про злочини проти вас персонально, і ці документи не можуть пропасти, а мусять перейти компетентним органам.

Що стосується фінансування, то якраз кияни, такі кияни, як ви, якраз і підтримують ці наметові містечка. Я думаю, що в цьому переконувати не треба, бо, напевне, кожен другий в цьому місті приносив туди щось, і він це знає. А що стосується Хрещатика, то від імені громадянської кампанії “Пора”,

тобто ми вже наголосили, що там стояли доти, доки критично необхідно. Зараз там “Пори” немає, і ми закликаємо тих людей, які залишилися, вже давно, більше тижня, звільнити проїжджу частину для вашого комфорту.

Я вашу думку поділяю, але я так само розумію тих людей, це демократія, і кожна людина має право робити так, як вона хоче. Підіть до тих людей і переконайте їх в іншому.

Ірина Халупа

Дякую. Пане Бойчук?

Василь Бойчук

Студенте Андрію, я Вам розкажу один випадок і Ви мене зрозумієте. З самого початку, за кілька днів, коли почалася акція, до мене на Майдан Незалежності підійшли іспанські журналісти. І тут підходить одна старенька бабуся, вона їм говорить: “Ви знаєте, я народилася в блокадному Ленінграді, я пережила всі лихоліття Ленінграду і після війни. Я прийшла зі своєю пенсією”.

І вона вкинула в ящик 50 грн., “тому що я хочу, щоб моя країна, в якій я живу, була вільною, процвітаючою, демократичною”. Це вам відповідь на всі ваші запитання, хто платить, а хто допомагає.

Ірина Халупа

Дякую. Друга частина нашої передачі присвячена питанню, хто сьогодні очолює виконавчу владу. Ось ми чули з вуст пана Каськіва, що прем’єр-міністр не мав можливості зайти сьогодні до Кабміну.

А ВСУ сьогодні розглядає скарги, які внесли до цього суду від імені Віктора Януковича. Як повідомила керівник прес-служби ВСУ Уляна Шляпошнікова, суд залишив без розгляду одну з 4-рьох поданих скарг кандидата. Інші три вивчаються.

Справа, яка була відхилена, була відхилена тому, що була подана запізно. Інші три скарги розглядаються судом.

Тим часом сам кандидат у президенти Віктор Янукович заявляє, що не збирається йти у відставку з посади прем’єр-міністра, про це він сьогодні сказав на прес-конференції в Києві. Він наголосив, що принципово не писатиме заяви на звільнення з цієї посади.

Рішення українського парламенту про відставку уряду було, за його словами, ухвалене не в правовому, а в політичному полі. Янукович також сказав про те, що не згоден з рішенням Верховного суду, який визнав результати другого туру виборів не дійсними.

Віктор Янукович

Чому я залишився на посаді? Я пішов у відпустку і не погодився з рішенням Верховного суду, тому що була порушена процедура, закон і Конституція. Тому для мене це позиція принципова.

І зараз коли заявляють про те, що я маю піти з цієї посади, я їм відповідаю, що нехай продовжують своє беззаконня, я принципово не буду писати заяву. І я знаю, чому вони так наполягають на тому, аби я пішов, бо і тоді, і зараз у них жижки тремтять. І вони правильно думають, у майбутньому ми ще скажемо своє слово.

Ірина Халупа

Сьогоднішнє блокування Кабміну Віктор Янукович назвав беззаконням. За його словами, доки не будуть завершені всі процедури в рамках виборчого процесу, він залишатиметься в статусі і прем’єра, і кандидата у президенти.

Коментуючи результати переголосування 26 грудня, Віктор Янукович заявив, що президентські вибори йдуть в Україні за сценарієм захоплення влади. Він наголосив, що його команда подала скарги з приводу переголосування 26 грудня і висловив сподівання, що Верховний суд і ЦВК ухвалять справедливі рішення.

Говорячи про перспективу судового розгляду скарги на результати повторного голосування, Янукович зазначив, що в судовій системі багато чесних i порядних людей, висловивши таким чином сподівання, що суд ухвалить рішення на його користь.

Віктор Янукович

Я все-таки вважаю, що у судовій системі у нас багато чесних і порядних людей, але я заявив про те, що я не довіряю громадянській колегії, яка ухвалила політичне рішення без будь-яких на це підстав. Ця палата викликає у мене недовіру, тому я буду наполягати, аби рішення ВСУ на цей раз розглядалося або ухвалювалося повним складом ВСУ, або іншою палатою.

Ірина Халупа

Пане Рєзников, Ви – юрист, отже давайте розпочнемо з експертної оцінки, власне, юридичної. Скарги, які зареєстровані у ВСУ, як довго вони можуть розглядатися, і які вони можуть мати наслідки. Чи вибори є доконаною справою, чи виграв на виборах Віктор Ющенко, чи це ще може тягнутися?

Олексій Рєзников

Я, по-перше, хотів би повідомити слухачів, що крім тих 4-рьох скарг, які були подані до ВСУ (це були скарги на постанови, роз’яснення ЦВК, одна з 4-рьох, як ви знаєте, вже відхилена).

Крім того, ним подано сьогодні до ЦВК величезну скаргу на всі 225 територіальних виборчих комісій України. Через свої скарги він ставить вимоги до ЦВК, щоб вона визнала вибори не дійсними по цілому загальнодержавному округу.

Ірина Халупа

На якій підставі?

Олексій Рєзников

Ви знаєте, там здається до скарги додається 27 томів доказів, як стверджує заявник. В самій скарзі йде перерахування тих порушень, які, на їх думку, відбувалися.

На мій погляд, там просто перераховані всі можливі порушення, які є в законодавстві, але в самій скарзі, в тексті, його мотивувальній частині, жодного посилання на конкретні факти не існує. Єдине, що там зроблений додаток, в якому написано, що це підтверджується доказами, які додаються.

Мені, як юристу, абсолютно це не зрозуміло, тому що, як правило, коли готується або скарга, або позивна заява, то безпосередньо кожна обставина, на яку посилається скаржник або позивач, вона відразу наглядно підтверджується доказами, а потім вказується, що додаються ці докази. А тут безпосереднє посилання на самі докази відсутнє в скарзі.

Я так розумію, що їх плани, отримавши постанову від ЦВК про відмову задоволення такої скарги, вони наступним шляхом покрокують саме до ВСУ, де вже поставили конкретну вимогу про надання виборів недійсними в цілому, і дописали, що їх влаштовує або повторне голосування, або повторні вибори.



Ірина Халупа

І як Ви думаєте, чим це може завершитися? Тобто ВСУ вже один вердикт ухвалив, як може ця справа просуватись далі? І ця вимога, де Янукович чи його представники вимагають, власне, щоб ВСУ у повному складі розглядав ті прохання, ті скарги?

Олексій Рєзников

Ну, можливо йому звичніше буде, коли його будуть слухати кримінальної колегії, я не знаю, тому що важко мені уявити той варіант, щоб фахівці з кримінального права слухали адміністративну справу.

Тому я маю великий сумнів, що буде слухати пленум ВСУ. Я думаю, що слухати буде або колегія суддів в складі трьох, або палата в цілому, як це було в минулий раз.

Що стосується можливості задоволення такої скарги, я маю на увазі останню велику, текст самої скарги, на мій погляд, не відповідає вимогам закону, досить безпідставні звинувачення в порушеннях, фальсифікаціях, яких не було.

Я б сказав таким чином, що якщо ознакою виборів 21 числа була фальсифікація результатів, то тепер, я б сказав, що ознакою виборів 26 числа є фальсифікація порушень.

Тому, чесно кажучи, я не бачу поки що самих доказів, тому не можу дати їм належну оцінку, робити це буде ЦВК, а представники Віктора Ющенка, які є довіреними особами, зареєстрованими в ЦВК: депутат Микола Катеринчук та Юрій Ключковський, вони матимуть можливість ознайомитись, тоді нам буде легше коментувати, що саме вони подали у якості доказів.

Але я можу зробити припущення, що доказами буде посилання на ніби-то порушення конституційних прав обирати громадян, які є інвалідами або мають певні вади в пересуванні. Вони вважають, що їм бракувало часу подати вчасно заяву після рішення Конституційного суду.

Так само вони будуть стверджувати, що їх представників, спостерігачів, членів виборчих дільниць ніби-то не допускали на дільниці. Також будуть стверджувати, що помаранчевий колір, який був на виборцях або спостерігачах, це була заборонена законом агітація, оскільки вони вважають, що це є офіційно зареєстрований колір Віктора Ющенка. Що є, певна річ, не доведено ніким.

І от такого характеру порушення вони будуть доводити, як приклад. Дивує, що отримавши досить велику кількість голосів за себе по східних регіонах України, Віктор Янукович стверджує, що там були фальсифікації.

Дивує це тому, що склад комісії, ми всі знаємо, створювався на паритетних засадах: 50х50, тоді виникає питання, а що ж робили його представники в тих комісіях?

Ірина Халупа

Пане Рєзников, наша передача, на жаль, добігає кінця. Чи Віктор Янукович на сьогодні залишається прем’єр-міністром України?

Олексій Рєзников

Формально, оскільки Президент, поки що виконуючий обов’язки президента Леонід Кучма, не прийняв...

Ірина Халупа

Так що, офіційно ми маємо звертатися до пана Кучми, як “виконуючий обов’язки”?

Олексій Рєзников

Це не офіційно сказано. Але серед юристів існує така точка зору, що термін його перебування на посаді Президента України 5 років закінчився, а Конституція говорить, що президент обирається саме на п’ять років, дата інавгурації вже минула. Відповідно, юристи жартують, що він є не Президент, а є виконуючий обов’язки президента.

Ірина Халупа

Дякую Вам, пане Рєзников, дякую гостям у студії: Владиславу Каськіву, координатору громадської кампанії Пора і комендантові наметового містечка біля українського парламенту Василю Бойчуку.

На цьому ми завершуємо “Вечірню Свободу”. Слухайте “Свободу”, дорогі слухачі і шануймося! Щире спасибі всім учасникам.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG