Доступність посилання

ТОП новини

“Листи на Свободу”: Передвиборчі побажання.


Петро Кагуй

Аудіозапис програми:

Прага, 25 грудня 2004 року.

Петро Кагуй

В ефірі передача “Листи на Свободу”.

Перед мікрофоном у празькій студії Петро Кагуй.

Вітаю Вас, Шановні слухачі!

Ця передача, яка повторюватиметься у понеділок, перший раз виходить в ефір у суботу, 25 грудня - за день до переголосування другого туру президентських виборів. Українське законодавство забороняє передвиборчу агітацію в останній день перед голосуванням. Отож мені довелося зробити підбірку слухацьких листів і телефонних дзвінків чи фрагментів з них, у яких не має закликів голосувати за того чи іншого кандидата.

А розпочнемо передачу відгуком нашої слухачки з Києва на останні передвиборчі телевізійні дебати.

Слухачка

Я з міста Києва. Звуть мене Світлана Хальценко.

Вірш про дебати

Знов зібрались кандидати, Щоб проводити дебати, Коли б людям запитати: Довго їм іще страждати?

Скільки їм іще чекати, Щоб нарешті процвітати? Бо набридло виживати, Копійки ці рахувати.

І студенти хочуть знати, Чи дадуть їм працювати, Щоб з батьків не вимагати, Самостійно заробляти.

Хватить вже обіцяти, Треба лише перемагати, Щоб нарешті краще жити, Кожному, щоб дню радіти.

Слухач

Хто приєднавсь до кучминської банди, Ще попоїсть із Кучмою баланди.

Свободи трішки не буває, Вона чи є, а чи не має.

Яка людина сама є, Такому і голос віддає.

Де відсутня вільна думка, Влада там у недоумка.

Брехня нахабнюща без міри, Чомусь має більше довіри, Ніж правда криштальна і чиста, Що значить ця сила нечиста.

Народ чекає перемін і кардинальних, добрих змін, Та щоб цей хлам, що нас обсів в тюрму таки негайно сів.

Нечесний завжди боїться правди.

За що Литвин герой, а не ізгой? За те, що Кучму спас від гніву мас.

Щоб врятувати кучмівські реформи, Мороз порушив всі етичні норми.

Хто висунув Тараса Чорновола в депутати, Почав вже на собі волосся рвати.

Як з цього не реготати? І християнські демократи на троні чорта хочуть мати.

Василь Зеленко із столиці.

Дякую.

Слухач

Це Олександр з Києва.

Доброго здоров’я, щастя, милості і злагоди бажаю усім, і киянам і донеччанам, і львів’янам.

Щоб ми усі почали жити краще пропоную молитися.

Господи, просимо тебе, нехай у грудні 2004 чи у січні 2005 року в Україні буде новий, чесний, порядний, справедливий, моральний президент.

Темним силам, що роблять зло дай Господи твою любов, щоб зло зникло. Якщо хтось зло зробить, то нехай воно йому повернеться від того. Нехай він усвідомить, що це Божа кара, це зло, і більше зла не зробить.

Дякую. До побачення.

Слухач (переклад)

Влад, Маріуполь.

Тривога. Тут така ситуація. Закривається технічний ліцей міський. Там 460 дітей. Загалом то інтелектуальна еліта, діти 100%, з яких вступають до ВУЗів. У зв’язку з цією виборчою ситуацією, котра відбувається використали бюджетні кошти.

Ми уже з батьками підготували листа до прокуратури. І вас хочу повідомити, що бюджетні кошти використані. Убрали 430 тисяч гривень зі смети цієї установи і забирають 4-поверхове відремонтовану батьками будівлю. Був гуртожиток, а з нього зробили батьки учбові корпуси за свій рахунок. Тепер це все відбирають і переселяють в школі. Взагалі то із ліцею стає загальноосвітня школа, а діти пройшли серйозний відбір, перш ніж туди потрапити.

От така от інформація з приводу виборів.

Слухач

Ернст, Харків.

Зовсім недавно Буш-старший у Києві благав українців не відокремлюватися від Москви, а зараз трапилося велике чудо – Україну помітили в світі.

Наше прагнення до демократичного устрою сьогодні готові підтримати всі демократії світу, навіть з Японії приїхали до нас спостерігачі.

Не дай Боже нам втратити цей шанс.

Слухачка

Місто Луцьк, Філіпович.

Я у такій справі. Зараз шахраї ніби піклуються про інвалідів і старих людей по селі. Я хочу нагадати, як у перші вибори в Україні до нас в дільницю прийшов на вибори (кінець березня, було болото, мороз) на двох палках дідусь старий. Я його питаю: “Чого Ви прийшли, до вас прийдуть?” А він відповів: “Бо ти тут сидиш і не даси змахлювати”.

Через те нема великого страху, що людина схоче прийти проголосувати і має свого кандидата, то вона прийде навіть на двох палках і на колясці приїде, аби тільки вона хотіла. А ці хочуть знов махлювати.

Дякую вам.

Петро Кагуй

Вже вкотре ми отримуємо послання із Вінницької в’язниці від постійних слухачів Радіо “Свобода” довічно ув''язнених Сергія Ключника та Сергія Деркача. Основні фрагменти з їхнього листа прозвучать у дикторському читанні:

“Низький уклін Вам, шановні співробітники Радіо “Свобода”!

Низький уклін усім мужнім людям, котрі в ці дні відстоюють своє право на вибір, право на щасливе життя та свободу волевиявлення!

Пишуть Вам в’язні Вінницької в’язниці для довічно ув’язнених Сергій Ключник та Сергій Деркач. Ми разом з Вами, ми разом із більшістю українського народу. Разом з тими, хто не хоче, щоб нашу країну перетворили на суцільну в’язницю для довічно-ув’язнених. А нинішня влада - хоче перетворити увесь народ України на безправне і безмовне бидло. Слава Вам, наші брати і сестри та матері, котрі не побоялися встати на повний зріст і вийти на вулиці аби захистити свої права та свободи.

Також звертаємося до можновладців, до тих, хто хоче незаконним шляхом утримати владу - ми хочемо нагадати їм, що ще є час щиро покаятися. І краще зупинитися зараз, щоб завтра не було пізно. І хочемо нагадати, що на них чекають ті в’язниці, яких вони набудували для людей та чекає на них “радісний” в лапках прийом місцевого населення…

З вірою у перемогу, незаконно засуджені Сергій Ключник та Сергій Деркач.

P.S. “Маємо, що маємо” - лозунг цей міняємо! І відтепер - новий лозунг маємо: “Вірим, знаєм, можемо – разом переможемо!”.

Борітеся – поборете!!! Будьмо достойні слави своїх героїчних прадідів!

З повагою і вірою, Сергій Ключник.


Слухач

Термінове прохання. Не дуже соромте Кучму, бо головне те, що гарант не допустив кровопролиття, не виголошуйте передчасні і всебічно необдумані ефірні гасла, такі як: “федералізація України”, “перегляд результатів приватизації”, “вступ до ЄС та НАТО”.

Бережіть поводаря опозиції, забороніть йому натовпну публічність, бо ваші серця, мабуть, вже давно під прицілом. Тісніше співпрацюйте з Олександром Морозом. Не можна нехтувати стратегічного партнерства з великою сусідкою. Будьте пильними і обачними.

З надією, дідусь Євгеній.

Слухачка

Добрий день, шановна редакція радіо “Свобода”!

Коротенько я дещо хочу нагадати у своєму зверненні і дещо попоросити.

Шановні мої українці, 13 років ми з вами чекали світлого майбутнього. Перед виборами нам його постійно обіцяли. Не беру до уваги період чорної совкової дійсності, яку наше державне керівництво старалось повернути.

Але після кожних виборів, влаштовуючи своє благополуччя, ігноруючи передвиборчими обіцянками про нас забували, нагадуючи: “Маєте те, що маєте”.

Відступлю і нагадаю, що в усіх народів різних держав є закон і право. В усьому цивілізованому світі є захист при порушенні закону і права, захист від зла, є і милосердя.

А що маємо ми в Україні? Скільки безвинних душ гублять з тою метою, аби не запрацював закон, щоб не торжествувало право. А про обов’язок годі й говорити.

Чинились знущання над сиротою, вдовою, убогою людиною, починаючи від президента, прем’єр-міністра і закінчуючи головою сільради. Про яке світле майбутнє можна було мріяти?

Щоб припинити цю трагедію постав Господь Бог і підняв на боротьбу зі злом молодь України. Тому просимо вас, молоді українці, не вірте черговій словесній брехні, не зупиніться до кінцевої перемоги, а ми будемо іти за вами.

Дуже дякую. Ми з вами. Це місто Луцьк, Волинська область. Це Донюк Євгенія Володимирівна і ще уже 432 підписи.

До побачення.

Петро Кагуй

А зараз невеликий фрагмент із електронного листа, автор якого попросив не називати його імені до ефіру:

“Ми із далекого закордону спостерігаємо за вашими передачами, перебігом подій в Україні.

Шановні, здається Ви зачаровані першими перемогами. Але Вам - не варто бути такими недалекоглядними. Стара влада, що здихає як поранений хижий звір, стікаючи кров''ю, ладна на все. Не забувайте, що вона ще може покусати не одного, отож будьте пильні. Крапку ставити ще зарано!

Стара влада водить народ за носа іменем законів, які сама ж схвалювала. Вигадує варіанти аби для чогось виграти час. Будьте пильні і дивіться звідки у тої влади ноги ростуть”,
- зауважує автор електронного листа.

Слухач

Сьогодні в Україні іде боротьба між демократією і тоталітаризмом, вільною пресою і заангажованою державними і недержавними ЗМІ, між життям по законам, Конституцією і по “поняттям”, між чесністю і корупцією, між інтелігентністю і невіглаством, доброчинністю і злочинністю, добром і злом, і на кінець між дійсною незалежністю і формальною. В Україні, як в живому організмі іде відторгнення хвороби і влади, котра цю хворобу спричинила.

Дякую. До побачення.

Леонід Ткач, Дніпропетровськ.

Слухач

Добрий вечір, дорога “Свобода”!

Дякую вам і всім співробітникам “Свободи” за те, що ви є і робите необхідну справу взагалі для демократичного руху в усьому світі, а в часності для нашої України, для нас українців.

Ви знаєте, я дуже оптимістично дивлюсь на останню попитку обрати нашого президента. Від себе зроблю все, що необхідно для цього. Бажаю всім нам успіху, розуму, щоб ми були достойні нашого президента.

Дякую вам! До побачення.

Слухач

Ось хлопці, що я думаю. Я не п’яниця, некурящий, як говориться чорнобилець бувший. Всі вибори, котрі ось зараз проходять схожі на великий-великий спектакль. Кукловод один у цього спектаклю один по-моєму Кучма.

Щодо хвороби Ющенка ось яка моя думка. Давайте хронологічний ланцюжок вибудуємо. Хто вбив Чорновола? Знаєте хто. Гонгадзе? Малєва? Хто на Вітренко замахався? За всіма цими справами, мені здається, видніються вуха нашого гаранта.

Далі. Яка обстановка у нас тут в Макєєвці. Люди працюють, грошей не вистачає, ціни підскочили, з’їли всі ці добавки. Ніхто не озброюється, ходять спокійно. Трохи молоді мітингує. Ну що ж.

На жаль, наші всі люди, котрі були в Києві, приїжджали за Януковича в підтримку подивились на все це діло. Саме головне, як мені один шахтар сказав: “Знаєш, Київ так зажрався. Ми там стояли за Януковича, помаранчеві за Ющенка, але були одні солідарні в чому, що йде потік машин і не одної вітчизняної, одні іномарки. Будь моя воля, якщо б мені зброю дали, то я б цей Київ, мається не роботяг звичайних, а оцих чиновників зажравшихся перестріляв би”. Це на емоціях.

Ми проголосуємо за Януковича. Надіємося, що хоч це і чиновник в минулому, але чесно признаюся, що гарний господарник. Хай він уже не зовсім академік. Ви уже пробачте нас, як кажуть.

Я думаю як. Якщо Янукович переможе (шансів у нього мало), то я думаю, що Ющенку місце знайдеться. Якщо Ющенко переможе, якщо все буде чесно, то ми надіємося, що команду Януковича не всю розгонить, а когось залишить у владі. Ось моя думка.

На все добре.

Петро Кагуй

В ефірі передача “Листи на Свободу”

Читаю листа Петра Данелюка із Волині:

“Користуючись нагодою надіслати Вам листа, хочу сказати, що сьогодні, як ніколи, народ України просто зобов''язаний відстояти свою незалежність, мову, культуру і цілісність української землі.

Виникнення такої ситуації, - коли через понад 10 років незалежності, знову потрібно цю незалежність відстоювати, - спричинила влада, котра на очах всього людства обікрала свій народ. Влада - яка дала можливість шменьці казнокрадів присвоїти за короткий термін майже всі основні стратегічні ресурси в енергетиці, в промисловості. Створила для цієї жменьки таку законодавчу базу, що дозволила їй привласнити все, що було напрацьовано десятками поколінь каторжною працею.

В результаті - сьогодні 90% населення України позбавлене гідного існування на своїй землі. Мільйони українців сьогодні залишили свої родини у пошуках хоч якогось заробітку за межами України. Вони вимушено залишили малих дітей та стареньких батьків. А на що можуть розраховувати старенькі, хворі пенсіонери, маючи за свою нелегку багатодесятилітню працю жалюгідну пенсію. Хіба це не є свідомий геноцид свого народу з боку знахабнілої влади?

Так і хочеться сказати: “Схаменіться можновладці, досить рвати душу і тіло українського народу, дайте йому можливість жити і творити на своїй землі своїм розумом. І усі через досить короткий час переконаються, що Україна може жити не гірше від Сполучених Штатів, від Німеччини та інших народів.

Народ України - працьовитий, розумний і дружелюбний, але нехай ніхто також не забуває, що він народ гордий. І про це не треба забувати як близьким так і далеким “сусідам”. Сьогодні можна сказати: “земля України стогне від несправедливості, від корупції, від величезної бідності основної маси населення, від того, що її сьогодні деякі “так звані сини” знову хочуть віддати на поругу чужоземцям.

Я звертаюсь до усіх здорових і чесних сил в українському суспільстві: “Боріться за честь і єдність України, за те, щоб на цій багатостраждальній землі кожен, незалежно від національності і віри, благопристойно жив, творив і захищав українську землю, як рідну матір.

Слава Україні!”.


Нагадаю, що це був лист від Петра Данелюка із Волині.

Слухачка

Добрий день, шановні радіослухачі радіо “Свобода”!

Я завжди слухаю це радіо і найперше хочу привітати всіх українців і тих, котрі голосують за Ющенка і тих, котрі будуть голосувати інакше, брати і сестри, українці, прошу у цю хвилину ще раз зверніть свої думки до Бога, послухайте, що керує Вашими рішеннями, чи йдете на вибори, то голосуйте за майбутнє України, за її щастя, за щастя ваших дітей.

Прошу всіх людей, котрі віддано вірять Богу і котрі хоч час від часу ходять до церкви, час від часу моляться, помоліться в цю хвилину, помоліться за добро України.

Якщо маєте якихось знайомих, котрі ще вагаються, котрі не знають, котрих обаламутили інші ЗМІ, впливаючи на їхні думки, то постарайтесь їх переконати, де є добро.

Якщо можна, то хочу ще два слова до всіх журналістів і редакторів, котрі працюють на радіо “Свобода”. Низький уклін вам за все, що ви робите. Дякую всім людям у світі, всім людям доброї волі, котрі підтримують Україну молімося і хай Господь буде з нами.

Слава Ісусу Христу, слава Україні!

Петро Кагуй

“Хай буде третє голосування успішним, щоб ми радо зустріли 2005-ий рік і не втратили віри. І щоб нам вистачило сил на подолання всіляких перепон.

Слава Україні!”.


Таким побажанням завершується лист нашої постійної слухачки Раїси Карюк із Миргорода.

А зараз пропоную послухати ще одну підбірку: епіграм, віршів від Василя Зеленка із Києва.

Слухач

Зима знов на дворі і в душах зима, Бо ще на престолі до сих пір Кучма.

Хто пов’язаний з Кучмою кров’ю, Не позаздриш його безголов’ю.

Щоб правда стала поступальна, Не треба зброя вогнепальна, Потрібна лиш свобода слова, Сміливість мас стовідсоткова, Та виняткова чесність преси, Лише тоді впадуть балбеси.

Якщо народ над владою сміється, То владі тій не солодко жується.

Продовжує і далі Кучма Україною трясти, Прости нас грішних Господи, прости.

Де дурень верховенствує, Там тупість благоденствує.

Хоч в Кучми розум горобця, Він буде битись до кінця. Даремно рвемо ми серця І молимо Господа-отця, щоб він пішов з посади сам. Ніколи сам не піде Хам.

Прийшов вже крах на оцю банду, Весь світ побачив її суть, І скоро кучмівську команду На кучмовозках повезуть.

Якщо не сяде Кучма в буцегарню, Його свої, як свідка приберуть, А чи десь запроторять в психлікарню, Де він закінчить свій безславний путь.

Нас не косить чума, За це взявся Кучма. У могилах вже тьма, Їх згубили дарма. Хто помер від нужди, Від хвороб, від біди, Знайти правду катма, В правосудді пітьма. Не держава – тюрма. Та на все президент Має свій аргумент: Мене вибрав народ, Тож закрийте всі рот.

Президенту України, від якого вона гине! (звернення)

Негайно у відставку йди, Це ти довів суспільство до незгод, Бо дочекаєшся біди - Тебе судитиме розлючений народ

Вперед Василь Зеленко, Микола Мельниченко, а також небайдужі сміливі, чесні, дужі, що скинули кайдани і вийшли на майдани.

Василь Зеленко зі столиці.

Дякую. До побачення.

Петро Кагуй

Це все на сьогодні, шановні слухачі. У передачі “Листи на Свободу” я зустрінуся з Вами наступного тижня.

Перед тим, як попрощатися, хочу висловити сподівання, що результати переголосування другого туру виборів президента України – відповідатимуть справжньому волевиявленню українських громадян.

Нехай щастить Вам, нехай щастить Україні!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG