Доступність посилання

ТОП новини

Тема: “Уроки Майдану”.


Ірина Халупа Гості: Тарас Стецьків, член Комітету з питань бюджету, фракція “Наша Україна”; Володимир Філенко, член Комітету з питань правової політики, фракція “Наша Україна”.


Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 30 грудня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Наша тема: “Уроки Майдану”.

Гості сьогоднішньої передачі: Тарас Стецьків, член Комітету з питань бюджету, фракція “Наша Україна”; Володимир Філенко, член Комітету з питань правової політики, фракція “Наша Україна”.

Вітаю Вас дорогі гості і дякую за участь у “Вечірній Свободі”.

Слухачам, які хочуть поставити якісь запитання нашим гостям повідомляю наш телефон: 44 490 2905, код Києва: 044.

“Тектонічний зсув”, “геополітичні зміни”, “кардинальний поворот” – ось лише кілька термінів, якими політологи вже встигли охрестити “помаранчеву революцію”. А творилася ця революція не в затишку парламентських залів, а на вулицях і площах України.

Епіцентром “помаранчевого” феномену став Майдан Незалежності. І якраз туди, до людей, що творили і творять новітню історію України, і вирушив мій колега Павло Вольвач. З єдиним запитанням: в чому полягають головні “уроки Майдану” для українського суспільства? Отож.

Павло Вольвач

Я перепрошую, у вас жвава бесіда - “Радіо Свобода”.

В чому полягають на Вашу думку головні уроки помаранчевого феномену, помаранчевої революції взагалі в чому “уроки Майдану”?

Слухач

Народ показав, що народ є єдиний і народ піднявся з колін. Я думаю, що від тепер – це буде вільна Україна і демократична, демократизація в нас пройшла нормально. Я думаю, ми тепер будемо ближче до ЄС і, зрештою решт, ми ввійдемо в нього і будемо жити, як всі нормальні люди.

Слухач 2

Людям треба її ... по принципу Кучми, це зеківський стрій і ми самі пішли сюди, щоб добитись правди. І якщо ініціатор цієї правди Ющенко, то ми за нього.

Слухач 3

В цей момент утворилася нова нація України. І тут не тільки зібралися люди з різних країн, з різних регіонів України, але тут зібралися всі конфесії, яких ніколи до цього тут не було.

Павло Вольвач

Власне я хотів і спитати Ви говорите російською мовою, ваші колеги українською, не відбулося розколу про який так багато говорили на Схід і Захід?

Слухач 3

Ніякого розколу і не було і не буде. Просто тут, наприклад, у Києві центральна частина і східна більше говорили на російській мові, але це не означає, що люди не люблять українську мову. Є люди, які спілкуються на суржику, але це не важливо, це все перехідний період. Головне – серце наше України, а воно з нами.

Слухач 4

Тут було все добре і ніхто тут ні з ким не лаявся. Ми просто з народом, народ з нами і ми добрі, а не як голубі, вони всі там зеки, а ми добрі.

Павло Вольвач

На Вашу думку, головний “урок Майдану”, головний урок цих подій?

Слухач 5

Саме головне урок, того що Україна доказала, що вона є народ, що є держава, яка має право на свій голос, на свою думку. З 21-го листопада ми знаємо, що ми держава і дуже сильна держава.

Слухач 6

Головний “урок Майдану” – це свобода совісті, свобода вибору, свобода голосувати за ту людину, за яку ти хочеш. Друге, це свобода цього вибору і того вибору, що буде в майбутньому. Ми хочемо бачити Ющенка із буловою, із Магдебурзьким ланцюжком на шиї. Бо Україна чи Київ отримав Магдебурзьке право ще при Катерині ІІ.

Слухач 7

Суспільство зовсім змінилося вже набридло терпіти і воно прорвало.

Слухач 8

Тут на Майдані пройшла дуже велика подія, об’єдналась ціла Україна – це досить велике сталось. Ми не сподівалися, що так дружно нас кияни зустрінуть. Я сам з Івано-Франківська.

Слухач 9

Ми на сьогоднішній день вже остаточно вибрали народного українського президента Віктора Ющенка.

Слухач 10

Головні уроки? Народ не дасть себе обдурити. Я думаю, що взагалі цей рік буде, рік великого соціального прориву. Тому що незабаром парламентські вибори і я думаю, що дійсно влада нова дуже багато змінить в нашому житті.

А основний урок, що народ навіть якщо й не буде таких змін, то я думаю, що народ вже не дозволить, щоб нами зневажали, нашою думкою.

Слухач 11

Зараз буде керувати народ, а не влада. Нарешті у нас буде народна влада.

Слухач 12

Основний урок в тому, що це формальне положення, що джерело влади – це народ, воно стало реальним.

Павло Вольвач

Тобто, воно спрацювало?

Слухач 12

Спрацювало і надалі люди це усвідомили, і якщо будуть якісь критичні моменти, то вони зрозуміють, що народ вирішує все. Чим більше народу, тим їм уже і не страшно і це буде на їх стороні.

Ірина Халупа

Так схарактеризували уроки Майдану учасники помаранчевої революції. Ïх розпитував Павло Вольвач.

Це, що народ говорить прямо й безпосередньо, політологи, аналітики та експерти тлумачать високими фразами. Давайте послухаємо одного з них. Про уроки та наслідки Майдану говорить політолог Кость Бондаренко

Кость Бондаренко

Події на Майдані у листопаді на початку грудня цього року показали, що з одного боку...української буржуазії є бажання перетворитися на політичну.., на політичних масах добиватися своїх політичних справ і політичних свобод.

І, крім того Майдан продемонстрував, що зараз він становить собою окрему політичну силу, яка хотіла бути союзником Ющенка, але ніяк не бажала бути у ролі зброєносців Ющенка.

Тому, можливо, що головний урок Майдану, який потрібно, щоб засвоїли не лише скажімо і Віктор Янукович, а й Віктор Ющенко. Що якщо завтра Віктор Ющенко... Леоніда Кучму, тобто почне діяти тими ж методами, якими діяв Леонід Кучма, то завтра Майдан повернеться проти нього. І завтра акція Україна без Кучми чи акції... про те, що Ющенко за Януковича будуть спрямовані проти Віктора Ющенка. І завтра на Майдані Віктор Ющенко може зустріти дуже сильну опозицію.

Ірина Халупа

Це був Кость Бондаренко, політолог, який до нещодавна був наближений до Віктора Януковича.

Народження і пробудження української нації. Від тепер, все буде по іншому. Україна змінилася і змінилися ми. Такі фрази ми вже чуємо кілька тижнів не лише з вуст політиків, а й з вуст Віктора Ющенка, але й також з вуст тих людей з якими сьогодні спілкувався на вулиці наш колега Павло Вольвач.

Шановні панове, слова словами, а як насправді? Почнемо з Вас пане Стецьків чи ті уроки залишиться лише якимось таким постпомаранчевим піднесенням, чи вони справді закоренилися і Україна буде іншою?

Тарас Стецьків

Ви знаєте, я думаю, що вже не залишиться. Події, які відбулися в листопаді і грудні місяці цього року були наскільки глибинними, привели нас до таких тектонічних зрушень в свідомості людей. В політичній ситуації, що думати про те, що енергетика Майдану затухне чи енергія революції затухне вже не доводиться.

Фактично вийшло так, що люди, які вийшли на Майдан обурені, що їх просто брудно обманули на другому турі голосування одним своїм виходом і безпрецедентним стоянням змінили політичну ситуацію в Україні і змінили самі себе.

І я думаю, що зараз ще до кінця нема того усвідомлення, що насправді люди міняючи ситуацію, мінялися і самі. Бо в перший день ми з Володимиром Пилиповичем це можемо чітко і ясно сказати. В перший день, коли люди виходили 22-го числа, вони були одні, вони були настрашені, вони були дещо розгублені, але вони знали, що треба вийти, бо закликали вожді.

На другий день – це були вже інші люди, це вже були люди згуртовані, це вже були люди в яких, в очах появився блиск і рішучість. А вже на третій день, коли цих людей стало більше, як пів мільйона – це вже були люди, які точно знали, що вони виграють.

Ірина Халупа

Ось власне це єднання, це дуже міцні емоції, це досить потужна сила. Пане Філенко, чи можна власне такий підйом втримати, чи зможе цей підйом втримати Віктор Ющенко і його команда?

Володимир Філенко

Мушу сказати, я хотів би відштовхнутись від підводки, яку робив ваш кореспондент, коли він наговорив, що революція була народжена на Майдані. На разі це так і не так. Тобто спочатку вона була народжена в головах окремих людей, смію стверджувати, що, зокрема, в головах Тараса і в моїй.

Ірина Халупа

Так що це Ви винні?

Володимир Філенко

Значною мірою, бо потім вона продумалася в кабінетах до певної міри планувалася, бо ми були свідомі того, що таку махіну, зверніть увагу на соціологію, яка була. Тобто, Ющенка любила більшість населення України. Але меншість населення України вірила в його перемогу, бо проти нас стояла величезна, державна, потужна, озброєна машина.

І ми з Тарасом чітко усвідомлювали, що без включення людей у процес перемоги у процес боротьби за своє краще цю машину не зламати ніколи. Я себе до певної міри теж почуваю там людиною, яка відкрила ядерну зброю або розпад ядерного - атоми знайшла або щось... Ми дійсно використали таку... Але це була єдина зброя, якою можна було боротися – це залучення людей.

І ми тепер свідомі того відповідаючи на ваше питання, що тепер з цією справою треба повидитися...

Ірина Халупа

Джин вийшов?

Володимир Філенко

Значною мірою треба поводитися дуже обережно. Тому що ми знаємо про ті проблеми, які сьогодні є на Майдані. Ми про них говорили, Тарас багато в ефірі говорив і вчора. Але інакше це б не вийшло би.

Ірина Халупа

Ми бачимо, що учасники революції, учасники тих подій зрозуміли свою силу і дуже відповідно, і відповідально вели себе щодо застосування цієї сили. Тобто, вони себе стримували, вели себе культурно і елегантно, як завжди каже пан Ющенко.

До нас додзвонився слухач з Лондона і хоче поставити запитання це так, Ви справді з Лондона дзвоните?

Слухач

Я з Ноттінггаму Англії.

Ірина Халупа

Добрий вечір, вітаємо Вас, прошу.

Слухач

Пані Ірина

Ірина Халупа

Так.

Слухач

Я Вас часто слухаю.

Ірина Халупа

Дякую.

Слухач

Аскольдів батько і мати наші приятелі.

Ірина Халупа

Дякую сердечно, що Ви слухаєте, але давайте якесь запитання гостям.

Слухач

Виглядає, що то все покінчене. Ми не забудьмо, що ще є 12 мільйонів, які пере голосували за Януковичем. І звичайно треба було далекий Схід переконати так як Юля Тимошенко вчора була. Так само і їм треба їздити туди, а не захоплюватися успіхами треба було з’єднати Україну.

Ірина Халупа

Дякую, шановний пане, Ви передали одне із запитань, яке я собі теж написала. Консолідація суспільства: схід і захід разом, від гасла до життя. І ось відповідати на запитання збирається пан Філенко, прошу.

Володимир Філенко

Я маю претензію на це запитання, бо я виходець зі Сходу, я з Харківщини, хоча зверніть увагу, у нас з Тарасом, вихідцем з Галичини, зі Львова, багаторічна дружба, і це не псувало наші стосунки.

Я абсолютно погоджуюся з тривогою тією, яка у Вас є, немає того, що ми всіх шапками закидаємо, немає дурних розмов, що хтось когось буде оточувати колючим дротом, то все надумане.

На Сході теж живуть нормальні люди, їм просто треба нормально пояснити, що проблеми не є в стосунках між тими, хто говорить російською і українською мовами, між тими, хто ходить в православний чи в греко-католицький храм, проблема є спільна для всієї України – це проблема протистояння між бідними і багатими, проблема стосунків між регіональною донецькою владою і абсолютно нормальними, чесними, працьовитими донецькими людьми. Тобто, ми не хочемо зводити докупи ці проблеми.

Я думаю, що в умовах вільних ЗМІ, вільної преси ця проблема зникне. Втім, вона не зикне в один день, в один момент, треба дуже багато працювати і пояснювати ці проблеми.

Врешті-решт, я скажу дуже просто: вихід є тільки в високому життєвому рівні громадян України. Коли ми досягнемо високих європейських стандартів (ми це гарантуємо, і ми це зробимо), то всі ці проблеми самі собою відпадуть.

Ірина Халупа

Чи доступ до повноцінної, багатобічної, збалансованої інформації – цього вистачить, пане Стецьків?

Тарас Стецьків

Вистачить по тій простій причині, що ми не один, не два рази їздили на Схід, і тут просто треба зрозуміти, в силу яких причин 12 мільйонів проголосували за Януковича, чому вони це зробили?

Напевне, не тому, що він двічі судимий, правда?

Одні голосували за нього, тому що думали, що Янукович – захисник російської мови, а Ющенко, нібито, її буде нищити.

По-друге, вони голосували, можливо, що думали, що Янукович – захисник православної церкви, а інший буде її нищити. Або просто земляк і так далі.

Коли ми зрозуміємо, чому люди так себе поводили і розвіємо всі ці міфи, ми отримаємо повний спокій, ми отримаємо розуміння, чому так вийшло, і знімемо ті страхи, які нав’язувалися.

На тій же Харківщині перед другим туром нав’язувалися телебаченням стереотипи, що Харківський тракторний завод закриють галичани, які з Ющенком прийдуть до влади, а всіма головами райдержадміністрацій і мерами посадять галичан.

Ті міфи тримали людей і примушували російськомовне населення Харківщини голосувати за Януковича.

Як ми до них приїдемо і будемо з ними говорити, і ті страхи розвіємо, то проблема сама по собі зникне.

Ірина Халупа

Але чому все-таки є така схильність? Може, це, як приповідка, що своя сорочка ближча, ніж чужий кожух, що завжди людей, які є вихідцями з цього краю, тримаються ближче, ніж когось, хто приїде з іншого регіону?

Все ж таки Україна одна від синього Дону до сивих Карпат. Чому це мало б бути якоюсь великою проблемою, якщо би, наприклад, губернатором Луганська став хтось з Івано-Франківщини?

Тарас Стецьків

Через 50 років жодної проблеми в тому, що губернатором Луганська стане виходець із Івано-Франківська, а губернатором Львівщини виходець з Донеччини, ніякої проблеми не буде. Але це буде через 50 років.

Не треба забувати, що різні землі України мають різну історію, і не треба забувати, як заселявся Схід, і не треба забувати, що такий поділ століттями виникав.

Ірина Халупа

Але ми чули тут в опитуванні, що це ви, політики, вигадали цей розподіл, а народ в нього не вірить?

Тарас Стецьків

Не так, є розподіл, немає розколу, тому що я як історик можу це чітко говорити і ясно. Ми прекрасно знаємо, що та Україна, яка була за часів Київської Русі, включала в себе землі теперішньої Центральної, Північної і частково Південної України і дике поле, там, де вже були половці, печеніги і так далі – це південь теперішньої Кіровоградської області, половина Харківської і так далі.

Є зрозумілим, що ті землі, степ України, мають історичну природу, то є поєднання степу і лісостепу. Ментальність людей є різна, питання було в тому, що впродовж віків різні імперії, які володіли різними землями, з цієї відмінності робили розкол.

Тепер, після здобуття незалежності, я можу чітко стверджувати, що команда Януковича основним методом здобуття чи втримання влади мала посилити цей розподіл України і зробити його розколом, тобто поділити Схід і Захід, налякати Східну Україну західниками, галичанами і на тому, плюс адмінресурс, виграти вибори. З цієї точки зору політики це справді робили, і треба називати прізвища цих політиків.

Ірина Халупа

У нас слухачка.

Добрий вечір!

Слухачка (переклад)

Добрий вечір!

А чи не вважаєте ви, що ті, хто за Януковича проголосували, іншою причиною керувалися? Чому? Тому, що вони кажуть, що вони добувають сіль і раніше вони отримували 300 гривень, а коли прем’єром став Янукович, вони стали отримувати 600, те ж саме стосується і шахтарів. А от зараз, як він тільки побачив, що програв, він знизив все дуже різко, тому все піде на Ющенка.

Володимир Філенко

Я вам хочу сказати наступне. Насправді уряд також не виникає на рівному місці, він виникає на плечах тих урядів, які були до цього.

Я стверджую, що перелом у бік економічного покращення в Україні був зроблений з-за уряду Ющенка. Він був в більш складній ситуації, ніж цей уряд, який практично збирав урожай від проробленої роботи.

Сіяв Ющенко, а Янукович збирав урожай, тому що уряд Ющенка в свій час потрапив в ситуацію, коли були “вєєрниє” відключення світла, коли були великі заборгованості в бюджетній сфері по зарплатах, по пенсіях.

Тільки уряд Ющенка погасив ці заборгованості, вивів на нуль і почав піднімати зарплати, більше того, саме цей уряд не взяв жодної копійки міжнародних позик в той час, як, ніби, успішний уряд Януковича, про який ми так багато чули, все-таки брав позику зовнішніх інвестицій.

Тарас Стецьків

Я додам два слова: чому більша частина людей могла голосувати за Януковича із-за соціальних мотивів?

Старше покоління, і наші спостерігачі в Одеській, Запорізькій областях говорили, чому вони за Януковича? А тому, що Янукович підвищив їм пенсії.

А відповідь є проста, яку технологію в соціальному питанні застосував Янукович? Два роки економіка держави росла, а Янукович понижав мінімальну зарплату і мінімальну пенсію, накопичував запаси і за два місяці до виборів різко підняв пенсії.

Ось на яку технологію купилися прості люди, бо ті бабусі, які живуть в Одеській, Луганській областях, не знали всього цього, але їм в один момент зі 140 гривень заплатили 280. І частина людей (я погоджуюся з тією людиною, яка ставила питання) на це купилася.

Але до честі українського народу ця технологія не спрацювала, бо це була покупка голосів виборців за рахунок державного бюджету. І такого немає бути ніколи.

Ірина Халупа

І ще одна слухачка з Німеччини.

Добрий вечір!

Слухачка (переклад)

Добрий вечір!

Я харків’янка. Звати мене Рашида Лейсерова, я татарка. Я російськомовна, але я громадянка України.

Ми три рази їздили до Гамбургу, щоби проголосувати за Ющенка всією родиною і збирали ще компанію.

Я хочу передати привіт своєму землякові, пану Філенку.

Володимир Філенко

Дякую.

Слухачка (переклад)

Ви пам’ятаєте мене? Ми розпочинали разом в комітеті “Вибори-89” з Старуновим. Пам’ятаєте?

Володимир Філенко

Так.

Слухачка (переклад)

Я дуже слідкую за подіями в Україні. В мене було відчуття, коли Кушнарьов ось так (слово незрозуміле) не толерантно, зовсім неадекватно тому, що він собою представляє, що нібито у нього за спиною стояли люди з піднятим курком, люди Ахметова – ось таке в мене було враження. Як Ви вважаєте?

Володимир Філенко (переклад)

Звичайно, тим більше, що для мене тема Кушнарьова стала болісною темою, як і тема Кучми, з яким я свого часу теж був знайомий.

Мої оцінки є такими, що не стояли за ним з пістолетом, може, друга оцінка, Вами сказана, більше підходить.

Ось тепер треба відповідати за свої слова. Тепер допит у Генпрокуратурі...

Мені здається, що, на жаль, Євген Петрович, погрався у демократію на якомусь етапі, а потім зрозумів, що це не найкращий спосіб управління, що краще себе десь там поставити, щось заробити.

Коли він почав розуміти, що влада, якій він почав служити, відходить, він злякався за себе, за свою родину і почав, на жаль, робити дурниці. Тепер має відносити з Генеральним прокурором.

Ірина Халупа

Раз ми зачепили проблему сепаратизму, якщо її так можна назвати, тому що вона так вибухнула і вщухла дуже швидко, але все ж таки залишається за тим певний несмак і досить велика небезпека, бо те, що сталося, сталося, напевне, з певних причин, з певних міркувань, і це все, наскільки я розумію, карається, бо це фігурує, як державна зрада. Що будемо робити з такими людьми, пане Стецьків?

Тарас Стецьків

Я думаю, якщо Генеральна прокуратура доведе, а підстав для цього є достатньо. Факт наявності закликів до сепаратизму, то тоді, відповідно, є статті кримінального кодексу, і такі люди повинні понести покарання у вигляді кримінальної відповідальності.

Міра кримінальної відповідальності – це вже питання прокуратури. Але коли люди, які сиділи на з’їзді в Сіверодонецьку, які сиділи на з’їзді з мером Москви Лужковим, дорослі і не дурні дядьки, абсолютно чітко говорили не про автономію, не про федералізм, а значно різкіше, що вони будуть робити, як вони назвали, південно-східну республіку, то це вже є серйозні речі.

Володимир Філенко

І кошти почали в бюджет надсилати...

Тарас Стецьків

Вони припинили відрахування коштів в державний бюджет. А коли шахти Донбасу припинили відгрузку вугілля на іншу Україну, що це таке, як не прямий шантаж центральної влади і шантаж всієї решти України...

Володимир Філенко

Тарасе, це злочин. Ми, правда, не судді, але це схоже на злочин...

Тарас Стецьків

Щонайменше шантаж, а реально – це злочин...

Ірина Халупа

І з цим треба щось робити...

Тарас Стецьків

Я вважаю, що навіть сам факт спільного проведення з’їзду разом громадянином іншої держави, який грубо втручався у внутрішні справи України, вже сам по собі є підставою для розгляду у генпрокуратурі.

Я вважаю, щонайменше такі люди, як Кушнарьов, повинні понести покарання, щоб нікому на віки вічні не прийшло в голову чимось подібним займатися, якщо він потерпів політичну поразку.

Ірина Халупа

Сепаратизм – це не один із уроків Майдану і помаранчевої революції, давайте повернемося до цієї революції, яка дала дуже позитивні плоди.

Але до цього слухач з Харкова, який хоче поставити питання. Щось сьогодні всі харків’яни телефонують сьогодні...

Володимир Філенко

Це добре, це чудова земля, значить “Свободу” слухають у Харкові...

Слухач (переклад)

Добрий вечір, вітаю вас з наступаючим Новим роком і святами. Це Олексій Христофорович з Харкова.

Ірина Халупа

Дуже приємно.

Слухач (переклад)

У мене до ваших гостей питання: якщо Україна прагне бути демократичною країною, а зараз вибрали Ющенка, то чому ми не можемо за президентства Ющенка правити країною як в Америці?

Це було б велике скорочення. У Кучми зараз півтори тисячі службовців. Це була б економія 740 мільйонів грошей. То хто ж мені на це питання може відповісти?

Ірина Халупа

Зараз спробуємо, пане Олексію. Дякуємо за запитання та привітання, всього найкращого.

Володимир Філенко (переклад)

Олексію Христофоровичу, дорогий земляче, я теж вітаю Вас з усіма святами, які наближаються. Але по суті Вашого питання хочу сказати наступне...

Ірина Халупа

Пане Філенко, говоріть будь ласка українською, я не розумію російську аж так добре. Я думаю, слухач теж українську знає.

Володимир Філенко

Насправді немає проблеми у звуковому спілкуванні, я на цьому стою та стояв, ми прекрасно розуміємо один одного: і ті, хто говорить російською, і ті, хто говорить українською. Я з поваги, що питання було задане російською, з Вашого дозволу...

Ірина Халупа

Добре.

Володимир Філенко (переклад)

Олексію Христофоровичу, я думаю, що відповідь на Ваше питання потрібно шукати у конституційній реформі. Ви знаєте, що в силу тяжких та затяжних боїв, скажемо, реформа проект 4180 були проголосовані. Я смію стверджувати, що Ющенко - така людина, яка буде сама керувати урядом, не залежно від того, що буде написано в Конституції. Все буде добре.

Ірина Халупа

Дякуємо за відповідь. І ще один дзвінок з міста Кременець, пані Віра. Прошу, добрий вечір.

Слухачка

Добрий вечір. Я вітаю усіх з Новим роком, у мене найбільша радість на душі, що я дізналася, що Ющенко наш переміг. Але у мене серце дуже боліло, коли я почула замовлення Януковича в монастирі Кременецькому Почаївської Лаври, де він платив гроші, щоб проводили агітації. І таку агітацію, що я вам не можу сказати. Щоб тільки голосували всі за єдиного Януковича.

Тепер Почаївська Лавра дала замовлення за Януковича, служили за здоров’я. А Ющенка портрета поставили разом, обв’язали чорною стрічкою, служили за упокій.

Я туди зараз не маю бажання навіть зайти ногою, і мене цікавить, де їм зараз подіти очі. Вони ж живуть у нас на Україні, по нашій землі ходять, наш хліб їдять і нашу державу “гадять”. Дякую.

Ірина Халупа

Дякуємо, пані Віро. Пане Стецьків?

Тарас Стецьків

Пані Віро, на превеликий жаль, Ви привели факт, яких у нас є десятки, якщо не сотні. Я це говорю з сумом, бо справі, єдина церква, яка відкрито агітувала за одного президента, а саме за пана Януковича, це була православна церква московського патріархату.

Дійти до того, щоб люди, які покликані служити Богові, розповсюджували плакати, агітки за Януковича, а той факт, який Ви назвали, взагалі не вкладається в якусь нормальну людську чи християнську мораль. Це звичайно...

Моя точка зору така, що нехай це залишиться на совісті тих ієрархів, які напевно віддавали команди. Бо можете повірити, що в Києві ми кожен день були свідками так званих хресних ходів, які поряд з іконами Ісуса Христа несли портрети Януковича.

Уявити собі приблизно таке, що це б могла, наприклад, зробити католицька церква, православна церква, протестантська церква в будь-якій політиці, чи мусульманська, це неможливо уявити собі такі речі. І це показує чітко і ясно, що православна церква московського патріархату є в цілковитій (була вірніше) залежності від колишньої влади, яку очолював Кучма.

І я думаю, що висновок був такий, що не будемо їх судити, але те, що це відобразиться на авторитеті цієї церкви українського суспільства, для мене є безсумнівно, авторитет цієї церкви різко впаде.

Ірина Халупа

Дякую, пане Стецьків. І ще один дзвінок, пан Олексій Черненко з Києва.

Слухач

Доброго вечора, вітаю всіх зі святами. Я щойно повернувся з Луганщини, де ми були на виборах...

Ірина Халупа

Так, Ви там були спостерігачем.

Слухач

Один із основних і провідних способів фальсифікування - це широкомасштабна контрабанда з Росії, яка підтримується серйозними структурами, є великою проблемою. Які шляхи вирішення цього питання і чи можна взагалі його вирішити? Дякую.

Ірина Халупа

Дякуємо за запитання. Пане Філенко?

Володимир Філенко

Контрабанда завжди погана, не залежно від того, чи вона зі сходу, чи з заходу, це питання іншої площини.

Ірина Халупа

Так. Але тепер повернемося до революції. Скажіть будь ласка, ми чули на початку, що ця революція, ці демонстрації - це такий моральний будильник, який прокинув не лише, скажімо, владу Президента Кучми і інших людей, але це теж дзвінок майбутній владі Президента Ющенка. Він теж зрозумів, що як він себе не буде так вести, ці люди прийдуть і скажуть, що “Гей, братику, не можна так”. Пане Філенко?

Володимир Філенко

Абсолютно з цим не можна не погодитись. Я повертаюсь до початку нашої розмови, що дійсно ми з Тарасом і президент, і люди стали на час цієї революції іншими. І тепер, повірте мені, те, що був Майдан, як ми часто жартували, що от тепер “ліфт зупиниться”...

Ірина Халупа

Як Ви тепер це уявляєте, як ми будемо жити без Майдану?

Володимир Філенко

Ми будемо працювати, у нас не буде гарячої води, і українці будуть шукати дорогу на Майдан, і це нормально. Прокинулася історична пам’ять українського народу, він завжди ключові питання вирішував на майданах. Може це можна називати “махновщиною”, анархізмом...

Ірина Халупа

Це народна демократія...

Володимир Філенко

Це пряма народна дія... Коли люди приходять і кажуть, що хочуть от так.

А людина, яка хоче отримати владу, виходить перед ними, стає і каже, що буде робити так, як вони хочуть. Це навіть більше, ніж вибори.

Ірина Халупа

А вам обом не буде нудно без вашого польового командирства, як ви ж будете жити?

Володимир Філенко

Все буде нормально, бо я смію стверджувати, що тепер ми будемо здійснювати владу, але тепер я, користуючись вашим запрошенням у студії і дозволу Тараса Стецьківа, це рідка можливість перед Новим роком.

Знаєте, часто кажуть, що революція поїдає своїх дітей. Я хотів би назвати людей, які мали пряме відношення до того, що відбувалося, ті, хто стояли у витоків організації. Це, без сумніву, ми з Тарасом Степановичем , я тут не дуже скромний.

Ірина Халупа

Звичайно, польові командири.

Володимир Філенко

Але ми б мало що зробили, якби не було свого часу підтримки Романа Бесмертного, його заступниками в штабі “Наша Україна”, Васюником, Гриньовим, Єхануровим, Катеринчуком, Олегом Чорноусенком. Його помічниками: Бондзиком Віталієм, Анатолієм Луценком, Танею Макрегі, Світланою Гуменюк.

Я хочу подякувати моїм помічникам: Юрію Пацюку, Руслану Секрету, Юрію Сахно, Юрію Крикунову, Сергію Безсмертному.

Я хочу подякувати, Тарасе, від твого імені Олегу Куцину, Романцю, Качуру, Смирнову, які спричинились до того дійства, яке називалось “Майдан”. І велика подяка Тарасу Грималюку, режисеру сцени, якого ми всі знаємо.

Ірина Халупа

Дякую, шановні гості. На цьому ми завершуємо “Вечірню Свободу”. Це остання “Вечірня Свобода у прямому ефірі у цьому році, і я скористаюсь нагодою, щоб всіх вас привітати з цим святом. З Різдвом Христовим та Новим Роком щирі побажання, кріпкого здоров’я, багато щастя, чистої води в криниці, в полі ярої пшениці, хліба й солі на столі і погоди на душі.

Слухайте “Свободу”, дорогі слухачі, шануймося!” Не забувайте, завжди з нами Майдан.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG